Τυρόπιτα σε φόρμα

Tips

Η τυρόπιτα σε φόρμα είναι ιδανική για μπουφέ σε παιδικά γενέθλια ή φιλικές συνάξεις… Μια τυρόπιτα ξεχωριστή και πολύ νόστιμη καμωμένη με αγάπη.

Το σίγουρο είναι ότι πολύ θα την ευχαριστηθούν μικροί και μεγάλη.

Στην τυρόπιτα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα συγκεκριμένα τυριά με το χαρμάνι των τυριών που αγαπάμε. Αν θέλουμε μια γεύση πιο ρουστίκ και μεστή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και καπνιστά τυριά όπως μετσοβόνε ή καπνιστή γραβιέρα.

Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 20 λεπτά / Εύκολη

Τυρόπιτα σε φόρμα

Από τη Βάσω Κατσαρού- Γιαννοπούλου γιατρό και περίφημη μαγείρισσα  

Υλικά για μια φόρμα 15cm

6 φύλλα κρούστας

2 φλιτζάνια τσαγιού γάλα

3 κ.σ βούτυρο πρόβειο

3 κ.σ  σιμιγδάλι χοντρό

Λίγο αλάτι

2 αυγά χωριάτικα κατά προτίμηση

150 γρ τυρί φέτα, σπασμένη σε μικρά κομμάτια με το πιρούνι

50 γρ τυρί γκούντα τριμμένο

50 γρ τυρί κεφαλοτύρι τριμμένο

Τρόπος παρασκευής

Σε μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και βροχηδόν το σιμιγδάλι με μια πρέζα  αλάτι.

Ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας καλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει ελαφρά το μείγμα. Η κρέμα δεν θα γίνει πηχτή αλλά λίγο νερουλή.

Προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί και αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη.

Σε ένα σπάμε τα αυγά και χτυπάμε με το σύρμα.

Σε άλλο μπολ σπάμε με το πιρούνι τη φέτα και προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και την γκούντα.

Λιώνουμε μια κουταλιά βούτυρο και με πινέλο αλείφουμε τη φόρμα.

Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και με πινέλο αλείφουμε ένα ένα φύλλο.

Ενώνουμε δύο φύλλα και τα βάζουμε λοξά σαν μαντίλι στη μια μεριά της φόρμας.

Το ίδιο κάνουμε με άλλα δύο φύλλα από την αντίθετη πλευρά. Προσέχουμε να καλυφθούν όλα τα τοιχώματα της φόρμας και να μην σπάσουν τα φύλλα για να κρατηθεί η γέμιση.

Ρίχνουμε στη φόρμα την κρέμα με τα αυγά και τα τυριά και γεμίζουμε τη φόρμα.

Στην επιφάνεια φέρνουμε τις μύτες των φύλλων που εξέχουν, καλύπτουμε την επιφάνεια και βουτυρώνουμε.

Από πάνω βάζουμε τα δύο φύλλα που περισσεύουν και περνάμε την επιφάνεια με βούτυρο και ραντίζουμε με νερό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα περίπου.

Όταν βγει, με προσοχή περνάμε ένα μαχαίρι ανάμεσα στα τοιχώματα, αφήνουμε για 15 λεπτά και μετά αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα.

Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !