Το χταπόδι είναι από τα θαλασσινά υψηλής διατροφικής αξίας. Αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικές αξίας. Το χταπόδι περιέχει υψηλά ποσά Ω3 λιπαρών οξέων, έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη. Αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Β12, σιδήρου, σεληνίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και περιέχει σημαντικές ποσότητες μαγνησίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης Α.
Είναι από τις τροφές που πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας γιατί συνήθως το καταναλώνουμε με ουζάκι στη θάλασσα ή τη Σαρακοστή.
Αυτή η χταποδοσαλάτα της Βάσως με τις πιπεριές είναι βόμβα βιταμινών και αντιοξειδωτικών.
Χρόνος παρασκευής 50 λεπτά
Xταποδοσαλάτα με πιπεριές και αρωματικά
Από την Βάσω Κατσαρού-Γιαννοπούλου, γιατρό και περίφημη μαγείρισσα
Υλικά για 4 άτομα
1 χταπόδι 1 ½ κιλό, καθαρισμένο και κομμένο σε πλοκάμια
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
200 ml ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1 φύλλo δάφνης
200 ml λευκό κρασί, ασύρτικο
200 ml ξίδι από κρασί
6-7 κόκκους πιπεριών
1 πιπεριά πράσινη, σε μικρούς κύβους
1 πιπεριά κίτρινη, σε μικρούς κύβους
1 πιπεριά κόκκινη, σε μικρούς κύβους
5-6 κλαράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Ξίδι δυνατό
Θυμάρι ή ρίγανη
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε το χταπόδι σε κατσαρόλα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το κρασί, το δαφνόφυλλο και τους κόκκους πιπεριών.
Από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα το χταπόδι σε χαμηλή φωτιά για 40-45 λεπτά.
Το χταπόδι πρέπει να τσιμπιέται με το πιρούνι και να είναι δαγκωτό και όχι παραβρασμένο και να λιώνει.
Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και όπως είναι καυτό το πασπαλίζουμε με το θυμάρι ή τη ρίγανη και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Κόβουμε σε φέτες και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ξίδι και ελαιόλαδο.
Ανάμεσα στο χταπόδι ρίχνουμε τις πιπεριές και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό ή τον άνηθο.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε μπορούμε να διατηρήσουμε το χταπόδι στο ψυγείο για 1 εβδομάδα. Κόβουμε σε φέτες και το βάζουμε σε βαζάκι που κλείνει ερμητικά.
Ρίχνουμε και το ζωμό που βγάλαμε από το βράσιμο του χταποδιού μέχρι να καλύψει τις φέτες χταποδιού και μετά ρίχνουμε ελαιόλαδο να το καλύψει εντελώς.
Κλείνουμε το βάζο και το διατηρούμε στο ψυγείο για το επόμενο ουζάκι μας.