Βασιλόπιτα της ευζωίας

Τα μυστικά των Chef

Η μυστική συνταγή  … από την Καππαδοκία, τη χώρα του Αη Βασίλη

Μια ξεχωριστή βασιλόπιτα της ευζωίας, ιδιαίτερα ανεβαστική με όλα τα «μπερκέτια»,  τους ξηρούς καρπούς που εθιμικά φέρνουν τύχη και καθορίζουν την πορεία της χρονιάς που θέλουν να είναι πλούσια σε συναισθήματα, τύχη, ευζωία … και πολλά χρήματα.

Vasilopita tis evzoias
Ο Αι Βασίλης της Καππαδοκίας όπως είναι στο Μουσείο, η ενδυμασία του φέρει σταυρούς και δεν έχει σχέση με τον «ξενόφερτο» Αη Βασίλη, το χρώμα ήταν αυτό της πορφύρας

Το έθιμο είναι από την περιοχή του Αι Βασίλη, στη Καππαδοκία που μάλιστα συνήθιζαν να πηγαίνουν την πίτα αυτή ανήμερα την Πρωτοχρονιά στους συγγενείς και φίλους μέχρι την προπαραμονή των Φώτων.

Η αγαπημένη φίλη Χρυσούλα Παπαλέξη, δεινή μαγείρισσα και ξενοδόχος του πανέμορφου Γανυμήδη,  στο Γαλαξίδι ανέλαβε να πραγματώσει τη συνταγή, που μου «εμπιστεύτηκαν» από μουσείο της Καππαδοκίας. Οφείλω και ένα ευχαριστώ στη Μαρία Αλιφραγκή, του Signature Travel για το ταξίδι και την διαμεσολάβηση για την απόκτηση της συνταγής…

Η πίτα αυτή χαρίζει καλοτυχία και καλή υγεία … απαραίτητη στις ημέρες μας.

Vasilopita efzoias

Πίτα της Ευζωίας

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης, Γαλαξίδι

Υλικά

500γρ. φύλλο κρούστας

500 γρ. κατίκι Δομοκού ή τσαλαφούτι ή ανεβατό

1 κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

Μισό κ.σ. γαρύφαλλο, σε σκόνη

250 γρ. ξηρά σύκα Κύμης ΠΟΠ, ψιλοκομμένα

200 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα

200 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα

200 γρ. κάστανα, βρασμένα ψιλοκομμένα

50 γρ. κουκουνάρι

200 γρ. σταφίδες μαύρες και ξανθές

4 φρέσκα αυγά, χτυπημένα

100 γρ. βούτυρο εκλεκτό, λιωμένο

Για το φινίρισμα

Ζάχαρη άχνη

βούτυρο

λίγο κρόκο αυγού

Τρόπος παρασκευής

Χτυπάμε με το σύρμα ελαφρά τα αυγά σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το τυρί και το λιώνουμε ελαφρά με πιρούνι.

Βάζουμε τα αυγά σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, τα σύκα,  τα βερίκοκα, τα καρύδια, τα κάστανα, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά.

Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε τα δύο φύλλα στη βάση αφού τα περάσαμε με βούτυρο.

Απλώνουμε στην επιφάνεια λίγο από το μείγμα του τυριού και λίγο από το μείγμα των αποξηραμένων φρούτων και σκεπάζουμε με το φύλλο.

Βουτυρώνουμε ελαφρά και προσθέτουμε λίγο από τα δύο μείγματα.

Σε κάποιο σημείο βάζουμε το φλουρί, τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το μίγμα.

Σκεπάζουμε με τρία φύλλα την πίτα και την περνάμε με βούτυρο λίγο νερό και ελάχιστο κρόκο.

Χαράζουμε σε κομμάτια και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο να σταθεί για 2 ώρες.

Το βγάζουμε και το βάζουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για μία ώρα μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !