Λουκουμάδες μήλου

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Γιορτινή γεύση αγαπησιάρικη και λαχταριστή 

Οι λουκουμάδες μήλου φτιάχνονται πολύ εύκολα και είναι η γεύση τους ξεχωριστή…

Στη Βόρεια Ελλάδα πολύ τους συνηθίζουν τις ημέρες των γιορτών ειδικά εκείνοι που είχαν τις ρίζες τους στην Καππαδοκία και όχι μόνον.

Η αλήθεια είναι ότι στην Καππαδοκία τους δοκίμασα για πρώτη φορά, αλλά τους καλύτερους τους απόλαυσα στο Ακόντισμα, της Ν.Καρβάλης, του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών. Ένα χωριουδάκι μουσειακό, πιστή αναπαράσταση των αρχοντικών των Ελλήνων της Καππαδοκίας.

Loucoumades milou
Το μουσειακό χωριουδάκι Ακόντισμα, στη Ν.Καρβάλη

 

Τα μήλα τους έχουν ζωηρό κόκκινο χρώμα ή ροζ που μου αρέσουν πολύ και απόλαυσα αυτές τις λαχταριστές μπουκίτσες πασπαλισμένες με κανέλα.

Στο Γιόρεμε, την ελληνική Ματιανή της Καππαδοκίας τους σερβίρουν με αυτό το αρωματικό τσάι μήλου, και οι μηλολουκουμάδες απογειώνονται…

Τα καρύδια που είναι στα καλύτερά τους δένουν αρμονικά όπως και η κανέλα. Αν θέλουμε μπορούμε να τους περιλούσουμε με εκλεκτό μέλι.

Η Βάσω Ιωσηφίδου, που είναι η ψυχή στο Μουσείο Καππαδοκικών Μελετών στη Νέα Καρβάλη, μας προσέφερε αυτά τα καταπληκτικά λουκαμαδάκια μήλου που χαρίζουν μια βελούδινη επίγευση στον ουρανίσκο.

H συνταγή δική σας

loukoumades

Λαχταριστοί λουκουμάδες μήλου

Από τη Βάσω Ιωσηφίδου, Μουσείο Καππαδοκικών Μελετών, Ν. Καρβάλη

Υλικά

140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 κ.γ. αλάτι

1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

85 ml φρέσκο γάλα

1 αυγό

1 φλιτζάνι μήλο, ψιλοκομμένο

55 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη

Για το φινίρισμα

Καρύδια ψιλοκομμένα

Κανέλα

Μέλι εκλεκτό

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το γάλα και το αυγό, την άχνη και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Τότε ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μήλο και ανακατεύουμε το χυλό.

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά, χωρίς να κάψει.

Με το κουτάλι ρίχνουμε λίγο από το χυλό, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να δώσουμε στο λουκουμά.

Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αραδιάζουμε σε πιατέλα, που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί.

Πασπαλίζουμε τους λουκουμάδες μήλου με καρύδια, μέλι ή ακόμα και άχνη ζάχαρη ή ινδοκάρυδο και σερβίρουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

5 διαφορετικοί τρόποι για να φορέσεις το φούτερ σου

Οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Η ζέστη έχει υποχωρήσει και την θέση της πήρε το αεράκι και...

Ένα όμορφο ντεκολτέ φέτος είναι must

Ένα περιποιημένο ντεκολτέ χαρίζει ιδιαίτερη γοητεία στη γυναίκα. Η τάση της φετινής μόδας το αναδεικνύει, πρέπει λοιπόν να δράσουμε γρήγορα… Τελικά είναι η πιο ευαίσθητη...

Κέικ με γιαούρτι και cranberries

Ένα κέικ που θα λατρέψετε… αφού είναι τόσο νόστιμο και αρωματικό με πορτοκάλι, γιαούρτι αλλά και cranberries, που ανήκουν στις υπερτροφές. Eίναι ό,τι καλύτερο...

Τα μυστικά για να είμαστε ευτυχισμένοι…

Η ευτυχία προϋποθέτει να βλέπουμε τη ζωή μας θετικά. Χρειάζεται αναζήτηση, δύναμη, αισιοδοξία, προσαρμοστικότητα και προσπάθεια. Αν παρατηρήσετε τους ανθρώπους που είναι ευτυχισμένοι και...

Μοσχαράκι με παπαρδέλες

Μια γευστική δημιουργία φθινοπωρινή, πολύ νόστιμη. Το απόλυτο comfort food  ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους. Τα τριγωνάκια γραβιέρας ή κεφαλογραβιέρας πολύ μας άρεσαν, γιατί δεν...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !