Λουκουμάδες μήλου

Τα μυστικά των Chef

Γιορτινή γεύση αγαπησιάρικη και λαχταριστή 

Οι λουκουμάδες μήλου φτιάχνονται πολύ εύκολα και είναι η γεύση τους ξεχωριστή…

Στη Βόρεια Ελλάδα πολύ τους συνηθίζουν τις ημέρες των γιορτών ειδικά εκείνοι που είχαν τις ρίζες τους στην Καππαδοκία και όχι μόνον.

Η αλήθεια είναι ότι στην Καππαδοκία τους δοκίμασα για πρώτη φορά, αλλά τους καλύτερους τους απόλαυσα στο Ακόντισμα, της Ν.Καρβάλης, του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών. Ένα χωριουδάκι μουσειακό, πιστή αναπαράσταση των αρχοντικών των Ελλήνων της Καππαδοκίας.

Loucoumades milou
Το μουσειακό χωριουδάκι Ακόντισμα, στη Ν.Καρβάλη

 

Τα μήλα τους έχουν ζωηρό κόκκινο χρώμα ή ροζ που μου αρέσουν πολύ και απόλαυσα αυτές τις λαχταριστές μπουκίτσες πασπαλισμένες με κανέλα.

Στο Γιόρεμε, την ελληνική Ματιανή της Καππαδοκίας τους σερβίρουν με αυτό το αρωματικό τσάι μήλου, και οι μηλολουκουμάδες απογειώνονται…

Τα καρύδια που είναι στα καλύτερά τους δένουν αρμονικά όπως και η κανέλα. Αν θέλουμε μπορούμε να τους περιλούσουμε με εκλεκτό μέλι.

Η Βάσω Ιωσηφίδου, που είναι η ψυχή στο Μουσείο Καππαδοκικών Μελετών στη Νέα Καρβάλη, μας προσέφερε αυτά τα καταπληκτικά λουκαμαδάκια μήλου που χαρίζουν μια βελούδινη επίγευση στον ουρανίσκο.

H συνταγή δική σας

loukoumades

Λαχταριστοί λουκουμάδες μήλου

Από τη Βάσω Ιωσηφίδου, Μουσείο Καππαδοκικών Μελετών, Ν. Καρβάλη

Υλικά

140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 κ.γ. αλάτι

1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

85 ml φρέσκο γάλα

1 αυγό

1 φλιτζάνι μήλο, ψιλοκομμένο

55 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη

Για το φινίρισμα

Καρύδια ψιλοκομμένα

Κανέλα

Μέλι εκλεκτό

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το γάλα και το αυγό, την άχνη και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Τότε ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μήλο και ανακατεύουμε το χυλό.

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά, χωρίς να κάψει.

Με το κουτάλι ρίχνουμε λίγο από το χυλό, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να δώσουμε στο λουκουμά.

Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αραδιάζουμε σε πιατέλα, που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί.

Πασπαλίζουμε τους λουκουμάδες μήλου με καρύδια, μέλι ή ακόμα και άχνη ζάχαρη ή ινδοκάρυδο και σερβίρουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !