Σουφλέ τυριών με μανιτάρια και κρεμμυδάκι

Τα μυστικά των Chef

Αγαπησιάρικη νόστιμη γεύση

Αν θέλετε να κάνετε το δείπνο με φίλους ξεχωριστό ετοιμάστε τους ένα σουφλέ με τα τυριά που αγαπάτε και προσθέστε ότι σας αρέσει μανιτάρια, λαχανικά ψιλοκομμένα, μπέικον, ζαμπόν, κοτόπουλο βραστό  ή λουκανικάκια ψιλοκομμένα.

Το σίγουρο είναι ότι θα σας αγαπήσουν οι φίλοι σας γιατί πρόκειται για νόστιμο πιάτο που μπορείτε να το σερβίρετε απευθείας από το φούρνο στο τραπέζι σας.

Η γευστική δημιουργία δένει αρμονικά με μια δροσερή Μαντινεία ή ένα ροζέ αγιοργήτικο ή ξινόμαυρο.

 Σουφλέ τυριών με μανιτάρια και κρεμμυδάκι

Υλικά

300 γρ. λευκά μανιτάρια, φρέσκα, κονσέρβας ή κατεψυγμένα, κομμένα σε φέτες

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο

100 γρ έμμενταλ, τριμμένο

100 γρ γραβιέρα, τριμμένη

100 γρ κασέρι, τριμμένο

100 γρ παρμεζάνα, τριμμένη

50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

50 γρ βούτυρο εκλεκτό

600 ml γάλα φρέσκο

Ελαιόλαδο εκλεκτό

3 αυγά

αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το πυρέξ

2 κ.σ βούτυρο

2 κ.σ αλεύρι

 Τρόπος παρασκευής

 Καθαρίζουμε τα μανιτάρια αν είναι φρέσκα, από τυχόν χώματα με μια νοτισμένη πετσέτα και τα κόβουμε σε φέτες.

Αν είναι κονσέρβας ή κατεψυγμένα απλά τα κόβουμε σε φέτες

Βάζουμε ένα τηγάνι να καίει και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις κάψει ρίχνουμε τα μανιτάρια να σοταριστούν. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο.

Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 6-8 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα τα μανιτάρια και να απορροφηθούν τα υγρά τους.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα βάζουμε σε ένα πιάτο να κρυώσουν.

Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο να λιώσει.

Όταν λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια μάζα.

Ρίχνουμε μέσα το γάλα ζεστό ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή μπεσαμέλ.

Ρίχνουμε λίγο πιπέρι και αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε τους κρόκους αυγών ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν με τη μπεσαμέλ.

Ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά ανακατεύοντας.

Όταν ενσωματωθούν τα τυριά ρίχνουμε το μείγμα μανιταριών και ανακατεύουμε καλά.

Έχουμε κρατήσει μερικά μανιτάρια για να διακοσμήσουμε το σουφλέ.

Στο τέλος προσθέτουμε και τα ασπράδια των αυγών που τα έχουμε χτυπήσει σε μια σφιχτή μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθούν στο υπόλοιπο μείγμα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τις φόρμες σουφλέ, τις τινάζουμε και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.

Η επιφάνειά του θα πρέπει να είναι ένα δάχτυλο κάτω από τα χείλη της φόρμας.

Βάζουμε και τα μανιτάρια που κρατήσαμε από πάνω και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC. Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου γιατί θα ξεφουσκώσει το σουφλέ.

Παρατηρούμε τα σουφλέ από το τζάμι.

Μόλις τα σουφλέ φουσκώσουν πάνω από το χείλος της φόρμας και πάρουν ένα ρόδινο χρώμα τα βγάζουμε και τα σερβίρουμε αμέσως.

Μια ωραία πράσινη σαλάτα και ένα ποτηράκι κρασί αρωματικό δίνουν τη δική τους πινελιά στο σουφλέ μας

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !