6 τιπς για να ψήσουμε σωστά ένα ολόκληρο κοτόπουλο

Tips

Το ολόκληρο ψητό κοτόπουλο αρέσει πολύ και αποτελεί τον πιο απλό τρόπο να το μαγειρέψουμε για όλη την οικογένεια. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με πατάτες, ρύζι, πουρέ, ψητά ή βραστά λαχανικά ή με μια σαλάτα.

Το κοτόπουλο αποτελείται από λευκό (στήθος) και από  πιο σκούρο κρέας (μπούτια) τα οποία ψήνονται με διαφορετικό τρόπο. Για αυτό και το ψήσιμο ενός ολόκληρου κοτόπουλου αποτελεί μια μικρή πρόκληση. Δεν θέλουμε να στεγνώσει το στήθος αλλά ούτε και να μείνουν άψητα τα μπούτια. Ας δούμε λοιπόν μερικά τιπς για να καταφέρουμε να το ψήσουμε τέλεια και να γίνει τρυφερό και πεντανόστιμο.

  1. Μαρινάρουμε το κοτόπουλο μια μέρα πριν το ψήσουμε. Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα της αρεσκείας μας, αλείφουμε το κοτόπουλο μέσα έξω, το τοποθετούμε σε σακούλα τροφίμων και το συντηρούμε στο ψυγείο. Δεν ξεχνάμε να αλατίσουμε τη μαρινάδα μας. Έτσι το κρέας θα συγκρατήσει περισσότερο νερό και θα γίνει πιο ζουμερό.
  2. Αλείφουμε με βούτυρο γάλακτος ή γιαούρτι. Πριν βάλουμε το κοτόπουλο στον φούρνο για ψήσιμο, αλείφουμε με βούτυρο γάλακτος, γιαούρτι ή ξινόγαλα. Έτσι η πέτσα θα καραμελώσει υπέροχα.
  3. Καρυκεύουμε έξυπνα. Όταν έρθει η ώρα να προσθέσουμε τα μπαχαρικά, προσπαθούμε με τα δάχτυλά μας να ανασηκώσουμε την πέτσα και να τα αλείψουμε αποκάτω. Έτσι το κρέας θα απορροφήσει περισσότερα αρώματα.
  4. Αφήνουμε το κοτόπουλο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το τοποθετήσουμε στον φούρνο. Είναι ένα βήμα που δεν πρέπει να παραλείπουμε καθώς η απότομη μεταβολή θερμοκρασίας -από το ψυγείο στον φούρνο-θα σκληρύνει το κρέας.
  5. Ψήνουμε το κοτόπουλο στον αέρα σε θερμοκρασία 180-220 βαθμούς Κελσίου, για μία τουλάχιστον ώρα, ανάλογα με τον φούρνο και το μέγεθος του κοτόπουλου.
  6. Για να τσεκάρουμε αν είναι έτοιμο χωρίς τη χρήση θερμομέτρου, ανοίγουμε τον φούρνο και με προσοχή προσπαθούμε να τραβήξουμε το ένα μπούτι κάνοντας κυκλική κίνηση. Αν ξεκολλάει εύκολα και το κόκκαλο είναι έτοιμο να «πέσει» το κοτόπουλο είναι έτοιμο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !