Το φρούτο σύμβολο του καλοκαιριού γίνεται γλυκάκι
Το καρπούζι κλείνει μέσα του όλα τα αρώματα και τα χρώματα του καλοκαιριού. Εμείς σας δίνουμε τη σκυριανή συνταγή, για να «αιχμαλωτίσετε» τη γεύση του σε μια γυάλα και έτσι ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα, θα απολαμβάνετε γλυκές αναμνήσεις με το τσάι σας ή θα περιλούζετε το γιαούρτι σας, με κομματάκια μεστού καρπουζιού…
Η αγαπημένη μου ΄Αννα Κουτσούπη που κατόρθωσε να κάνει hit καλοκαιρινό προορισμό το πανέμορφο νησί της Σκύρου, μου έδωσε τη συνταγή και είναι απολαυστική.
Η Σκύρος ξέρει να κρατά τις παραδόσεις και φημίζεται για την κουζίνα της, που παραμένει ανεξερεύνητη για τους πολλούς αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τους γνωρίζοντες.
Στο απίθανο ξενοδοχείο Νεφέλη θα απολαύσετε ένα αυθεντικό Σκυριανό πρωινό και service αξέχαστο.
Οι άνθρωποι του ξενοδοχείου γνωρίζουν την τέχνη της φιλοξενίας και θα σας ξεναγήσουν στο νησί που είναι μοναδικής ομορφιάς.
Η Σκύρος είναι ο παράδεισος του εναλλακτικού τουρισμού και αγαπημένο νησί των φυσιολατρών.
Καρπούζι γλυκό του κουταλιού
Από την Άννα Κουτσούπη, Hotel Νεφέλη, Χώρα Σκύρου
Υλικά
1 κιλό φλούδα από καρπούζι
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ.σ. ξινό
1/2 φλ. φρέσκο χυμό λεμόνι
λίγα φύλλα αρμπαρόριζα
λίγη βανίλια
100 γρ. αμύγδαλα ξασπρισμένα
Τρόπος παρασκευής
Αφαιρούμε από τις φλούδες του καρπουζιού το πράσινο μέρος και αφήνουμε, αν θέλουμε, μόνο λίγο κόκκινο από τη σάρκα του.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια ,αναλόγως πόσο λεπτό θέλουμε να είναι και τα βάζουμε σε λεκάνη μαζί με το ξινό και τόσο νερό όσο να σκεπάζει το καρπούζι.
Ανακατεύουμε και το αφήνουμε για περίπου 2 ώρες.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα ένα ποτήρι νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε λίγο να βράσει.
Σουρώνουμε το καρπούζι και ρίχνουμε τα κομμάτια στην κατσαρόλα.
Σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και μόλις αρχίσει να «δένει», προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τα φύλλα αρμπαρόριζας, τη βανίλια και τα αμύγδαλα.
Οταν γίνει, αφαιρούμε τα φύλλα της αρμπαρόριζας.
Όπως είναι καυτό το γλυκό μας το βάζουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα, τα γεμίζουμε ξέχειλα, τα κλείνουμε ερμητικά και τα αναποδογυρίζουμε για ένα βράδυ.
Το πρωί τα αραδιάζουμε και τα αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Διατηρούνται για αρκετούς μήνες.
Όταν ανοίξουμε το βάζο το διατηρούμε στο ψυγείο.
Το σερβίρουμε σκέτο, με γιαούρτι ή με κρέμα.