Τα μαγειρικά μυστικά του Κρόκου Κοζάνης ΠΟΠ

Τα μυστικά των Chef

Τα μαγειρικά μυστικά του Κρόκου Κοζάνης ΠΟΠ

Ο Κρόκος Κοζάνης ΠΟΠ, χαρίζει στις γευστικές δημιουργίες, μια πικάντικη, ευχάριστη και υπόπικρη γεύση, πολύ χαρακτηριστική. Το άρωμά του ξεχωριστό. Η φωτεινότητα και η διαύγεια του χρώματός, μόνο με το φως του ήλιου προσομοιάζει έτσι από την αρχαιότητα ακόμα ονομάζεται «βότανο του ήλιου».

Ο κρόκος είναι πανάκριβο μπαχαρικό με θεραπευτικές ιδιότητες, έτσι ζητά από εμάς ειδική φροντίδα και περιποίηση…

Εμείς θα σας «μυήσουμε» στα μυστικά του δικού του μικρόκοσμου.

Ο Κρόκος θέλει «ενυδάτωση» πριν τον χρησιμοποιήσουμε;

Ναι.

Ο Κρόκος έχει τα δικά του μυστικά για την ανάδειξη των αρωμάτων και της γεύσης του. Πριν τη χρήση βάζουμε τα στίγματα σε νερό φυσικό ή διαλύουμε σε αυτό τη σκόνη Κρόκου.

Ναι, αλλά πως;

  • Σε ένα φλιτζάνι νερό μουλιάζουμε τα στίγματα για 30 λεπτά, ανάλογα με την συνταγή, για να αναδείξει το χρώμα του.
  • Προσθέτουμε τα στίγματα του Κρόκου μαζί με το νερό στο φαγητό ή τα σουρώνουμε και χρησιμοποιούμε μόνον το νερό.
  • Ο κρόκος σε σκόνη δίνει ομοιόμορφο κίτρινο χρώμα που γίνεται έντονα κίτρινο, πιο πυκνό σχεδόν πορτοκαλί, στα σημεία που παραμένουν τα στίγματα.
  • Με τα στίγματα στεγνά μπορούμε κάνουμε το φινίρισμα σε σούπες, ψάρι ή ριζότο.

 Σε ποια φάση μαγειρέματος πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον Κρόκο για καλύτερο αποτέλεσμα;

  • Προς το τέλος του μαγειρέματος, ώστε να διατηρεί όλα τα ευεργετικά του συστατικά.

Με ποιες γευστικές δημιουργίες «δένει» αρμονικά ;

  • Ο Κρόκος «δένει» αρμονικά με το ρύζι, τα ζυμαρικά, τις σάλτσες, το κοτόπουλο, τις ψαρόσουπες, το αρνί, το ψάρι, την παέλια, τις πατάτες, τα όσπρια αλλά και το τσουρέκι, το κέικ, τις κρέμες και το παγωτό.
  • Για να αναδειχθεί υπέροχο χρώμα του Κρόκου, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν υλικά που έχουν εντονότερο xρώμα από το δικό του. Λέμε όχι λοιπόν, στην ντομάτα, τη φράουλα, το σπανάκι, τα παντζάρια κ.α.

Ποια είναι η σωστή ποσότητα;

  • Ο Κρόκος πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ. Η φιλοσοφία της χρήσης του Κρόκου μοιάζει με αυτήν των ακριβών αρωμάτων: “Μια σταγόνα αρκεί”.
  • Πρέπει να είμαστε ακριβείς, στην συνιστώμενη ποσότητα του Κρόκου, που αναφέρεται στη συνταγή, αλλιώς χάνεται η μαγεία της γεύσης και του αρώματος.
  • Κάθε γραμμάριο κρόκου έχει από 320-360 νήματα ανάλογα με το μέγεθός τους. Ενδεικτικά το 1/4 του γραμμαρίου είναι υπεραρκετό για 750 γρ. ρύζι.
Προηγούμενο άρθροΚρόκος Κοζάνης ΠΟΠ
Επόμενο άρθροΚαρπούζι γλυκό του κουταλιού

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !