Κρόκος Κοζάνης ΠΟΠ

Tips

Ο κόκκινος χρυσός της Ελλάδας

Ο αυθεντικός Κρόκος Κοζάνης Π.Ο.Π είναι ένα αγνό, σπάνιο «γέννημα» της ελληνικής γης.

Διεθνώς, είναι γνωστός σαν σαφράν (safran).

Το πολύτιμο μπαχαρικό, θεωρείται από τα καλύτερα ποιοτικά σαφράν του πλανήτη.

Ένα δώρο της φύσης, με γεύση συναρπαστική και υψηλή διατροφική αξία για τον οργανισμό μας. Η «πινελιά» που χαρίζει στις γευστικές δημιουργίες, στα ροφήματα, στα τυριά, στο μέλι, στα αποστάγματα είναι μοναδική.

Ο Κρόκος Κοζάνης Π.Ο.Π ή σαφράν είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο, αφού πρόκειται για τα αποξηραμένα στίγματα του Κρόκου, του πανέμορφου μωβ- ροζέ λουλουδιού.

Ένα θαύμα της φύσης, με συναρπαστική γεύση είναι τα πολύτιμα στίγματα του φρεσκομαζεμένου λουλουδιού, που αφαιρούνται ένα ένα με το χέρι και αποξηραίνονται προσεκτικά για να «γεννηθούν» τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα, ο «κόκκινος χρυσός» της Ελλάδας.

Φανταστείτε, την προσπάθεια τόσων ανθρώπων, την υπομονή και την αγάπη τους, αφού για ένα κιλό σαφράν, απαιτούνται 150.000 λουλούδια του ελληνικού Crocus sativus L.

Το ελληνικό σαφράν καλλιεργείται διαχρονικά και αναπτύσσεται συστηματικά, σε ένα θαυμαστό μικροκλίμα, στα εύφορα εδάφη της ευρύτερης περιοχής του Κρόκου Κοζάνης, με τον ζωοδότη ήλιο να ενδυναμώνει τα λουλούδια του Κρόκου.

Όλα τα στάδια της παραγωγής, εξελίσσονται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής Π.Ο.Π.

Η καλλιέργεια γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο εκατοντάδες χρόνια… Το φύτεμα, το σκάλισμα, η συγκομιδή, η διαλογή και η αποξήρανση γίνονται με το χέρι. Αυτή είναι η μεγάλη δυσκολία της διαδικασίας παραγωγής του Κρόκου.

Η παράδοση θέλει, οι πρώτοι βολβοί του Κρόκου, να φθάνουν στην Κοζάνη από την Αυστρία, από εμπνευσμένους Κοζανίτες εμπόρους, πριν 300 χρόνια.

Πρόκειται λοιπόν, για μια καλλιέργεια «που καλά κρατεί» από τον 17ο αιώνα.

Η καλλιέργεια του κρόκου Κοζάνης
Που οφείλει το όνομά του το πολύτιμο μπαχαρικό;

H Μυθολογία «θέλει» ο θεός Ερμής παίζοντας με το φίλο του τον Κρόκο, να τον τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι και τρεις σταγόνες από το αίμα του φίλου του, έπεσαν πάνω στο όμορφο λουλούδι και έγιναν τα στίγματα του φυτού. Από τότε το φυτό πήρε το όνομά του. Αναφορές για τον Κρόκο, υπάρχουν στον Όμηρο, στον Πλίνιο και στον Ιπποκράτη. Πιστεύεται ότι σε μικρές δόσεις αγαλλιάζει το πνεύμα. Από την αρχαιότητα ακόμα το έχουν επαινέσει σαν χωνευτικό, καταπραϋντικό και αφροδισιακό.

Η αρχαία ελληνική λέξη Κρόκος σημαίνει και το άρτυμα και το φυτό.

Η υψηλή διατροφική αξία του Κρόκου Κοζάνης ΠΟΠ

 Στην ιστορία της φαρμακευτικής, ο Κρόκος κατέχει ιδιαίτερη θέση καθώς έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία πολλών ασθενειών, κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος, γυναικολογικών και οφθαλμιατρικών παθήσεων.

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, αφού αποτελούσε απαραίτητο συστατικό στα φαρμακευτικά  παρασκευάσματα του Ιπποκράτη, του Διοσκουρίδη και του Γαληνού, που τον συνιστούσαν σαν παυσίπονο, αντιπυρετικό, υπνωτικό, εμμηναγωγό, επουλωτικό.

Οι ευεργετικές του ιδιότητες και το απίθανο φως, που εκπέμπει το χρώμα του, έκαναν τον Κρόκο απαραίτητο διαχρονικά στα τραπέζια Θεών και των ευγενών. Οι μύθοι και οι δοξασίες πολλές. Η χρήση του ήταν γνωστή στους Ρωμαίους και οι ευγενείς, πριν από την οινοποσία των συμποσίων, για να αποφεύγουν την μέθη έπιναν διάλυμα Κρόκου.

Από την αρχαιότητα ακόμα στην Ελλάδα, στην Περσία, στην Ινδία, στην Αίγυπτο, χρησιμοποιούσαν τον Κρόκο ή Σαφράν σε πάρα πολλά φάρμακα μέχρι ότου η φαρμακευτική άρχισε να χρησιμοποιεί την χημεία.

Η ευρεία χρησιμοποίηση του Κρόκου, από τον Ιπποκράτη μέχρι τα λαϊκά γιατροσόφια των αρχών του αιώνα, οφείλεται στις εξαιρετικές του ιδιότητες. Μέχρι σήμερα οι σοφοί που φροντίζουν για την καλή υγεία, των Δαλάι Λάμα, τους δίνουν έγχυμα Κρόκου να πίνουν, νωρίς το πρωί που ο οργανισμός μπορεί να απορροφήσει τα ευεργετικά του συστατικά.

 Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τον ποιοτικό Κρόκο

Από τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης κάθε χρόνο τυποποιούνται και διατίθενται κατά μέσον όρο 4 τόνοι του πολύτιμου Κρόκου Κοζάνης.

Η ποιότητα των αποξηραμένων στιγμάτων του Κρόκου καθορίζεται από τη χρωστική του ικανότητα, το ποσοστό δηλαδή των κροκινών. Ανώτερης ποιότητας  Κρόκος θεωρείται εκείνος,  που επιπρόσθετα υπερέχει στο άρωμα και στη γεύση, περιέχει δηλαδή μεγαλύτερα ποσά πικροκροκίνης και σαφρανάλης. Αυτά επηρεάζονται από τις συνθήκες ξήρανσης και από τις συνθήκες σωστής αποθήκευσης του προϊόντος.

 Αυθεντικός Κρόκος Κοζάνης ΠΟΠ, είναι μόνον αυτός του Συνεταιρισμού

Ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης ιδρύθηκε το 1971, απαρτίζεται από 1.000 μέλη και έχει το αποκλειστικό δικαίωμα συλλογής, συσκευασίας και διακίνησης του Κρόκου Κοζάνης.

Η ίδρυση του Συνεταιρισμού δημιούργησε ένα φορέα, που έχει τη συνολική ευθύνη της συγκέντρωσης, επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης του προϊόντος, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητά του και να αποφεύγεται η νοθεία.

 Η Πιστοποίηση του Κρόκου Κοζάνης

Ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης το 1997, απέκτησε πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας ISO 9001.

Διαθέτει πιστοποιητικά BRC, FDA, HALAL και έχει αναπτύξει πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια κρόκου από το 1997. Επίσης, η ονομασία «ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ» έχει καταχωρηθεί ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) το 1999.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !