Η έλλειψη αλλά και ο υπερβολικός ελεύθερος χρόνος θέλουν στόχο …

Tips

Πόσες φορές δεν έχουμε αναπολήσει και δεν έχουμε ονειρευτεί να είχαμε ελεύθερο χρόνο να κάναμε τα χόμπυ μας ή απλά να αφιερώναμε χρόνο στον εαυτό μας. Η έλλειψη όμως ελεύθερου χρόνου μας δημιουργεί άγχος και πίεση. Αντίστοιχα όταν έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο αγχωνόμαστε γιατί δεν έχουμε βρει τον τρόπο να τον διαθέσουμε και πάλι πιεζόμαστε.

Μια πολύ σημαντική μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology. Η μελέτη έγινε με τη συμμετοχή 22.000 αμερικανών από το 2012-2013 και τους ζητήθηκε να περιγράψουν τι ακριβώς κάνουν το 24ωρο. Επίσης έπρεπε να ορίσουν τον ελεύθερο χρόνο τους και αν αυτός τους προκαλούσε χαρά και ευημερία. Το πρώτο δίωρο τους η χαρά ήταν έντονη, κατόπιν σταθεροποιήθηκε και μετά τις πέντε ώρες άρχισε να μειώνεται και όσο περνούσε ο χρόνος εξασθενεί.

Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τόσο η έλλειψη ελεύθερου χρόνου δημιουργεί άγχος και πίεση αλλά και όταν έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο δεν είναι καλύτερα τα πράγματα».

Τελικά όσο πιο παραγωγικός είναι ο ελεύθερος χρόνος τόσο πιο χαρούμενοι νοιώθουμε.

Αν περνάμε το χρόνο μας παθητικά μπροστά στην τηλεόραση ή σε έναν υπολογιστή τότε θα νοιώθουμε πεσμένοι και μη παραγωγικοί.

Ενώ αν περνάμε το χρόνο δημιουργικά ασχολούμενοι με τα χόμπυ μας, με γυμναστική ή ταξιδεύουμε τότε περνάμε όμορφα και νοιώθουμε παραγωγικοί και χρήσιμοι για τον εαυτό μας και τους άλλους.

Η μελέτη κάνει ειδική μνεία για τους συνταξιούχους ή ανέργους ή εκείνους που βρίσκονται σε ανάρρωση και είναι απαραίτητο οι άνθρωποι αυτοί να ξοδεύουν τον ελεύθερο χρόνο τους με στόχο, για να ευημερούν  και να μην αφήνουν τίποτα στην τύχη.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !