Οι βραστές πατάτες μπορούν να φαγωθούν σκέτες, μπορούν όμως να αποτελέσουν συστατικό για πατατοσαλάτα ή για πουρέ. Σε κάθε περίπτωση, αν τις βράσουμε με τον σωστό τρόπο γίνονται πιο νόστιμες και πιο απολαυστικές στην υφή.
Ας δούμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε.
- Ζητάμε από τον μανάβη μας να μας προτείνει τις κατάλληλες πατάτες για βράσιμο.
- Επιλέγουμε πατάτες μετρίου μεγέθους και σχετικά όμοιες μεταξύ τους.
- Τις πλένουμε πολύ καλά και τις τρίβουμε με το λεπτό συρματάκι από το σφουγγάρι.
- Τοποθετούμε τις πατάτες στον πάτο μιας κατσαρόλας, ρίχνουμε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν και αλατίζουμε. Προσοχή, το νερό πρέπει να είναι κρύο.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ρυθμίζουμε το μάτι στο δυνατό.
- Μόλις βράσει το νερό χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τις πατάτες να σιγοβράσουν για τουλάχιστον μισή ώρα.
- Δοκιμάζουμε με το πηρούνι αν είναι έτοιμες, τρυπώντας μία από αυτές. Αν το πηρούνι με ευκολία περνάει από τη μία άκρη ως την άλλη τότε είναι έτοιμες.
- Αποσύρουμε τις πατάτες από την κατσαρόλα και τις τοποθετούμε σε λεκάνη με παγωμένο νερό για να αποφλοιωθούν με μια κίνηση.
Σημείωση: Αν θέλουμε να βράσουν πιο γρήγορα αφαιρούμε πρώτα το φλούδι, όμως πρέπει σε αυτή την περίπτωση να γνωρίζουμε ότι οι πατάτες θα έχουν χάσει μέρος από τη γεύση τους και η υφή τους θα είναι πιο υγρή.