Ακτινίδιο … ένα φρούτο που ξεχειλίζει βιταμίνη C

Tips

Tο ακτινίδιο είναι ένα παρεξηγημένο φρούτο με υψηλή διατροφική αξία και περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι… Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν συνδέσει την πρόσληψη βιταμίνης C, είτε τρώγοντας πορτοκάλια, είτε πίνοντας χυμό πορτοκαλιού.

Ζητήσαμε από το φίλο Γιάννη Τσάκνη, Καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, να μας μιλήσει για το ακτινίδιο και τα θρεπτικά του στοιχεία.

Όπως μας είπε, είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι αγνοούν ότι το ακτινίδιο έχει στην ίδια ποσότητα περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι. Είναι αρκετό ένα μέσου μεγέθους ακτινίδιο για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη C και δίνει στον οργανισμό μας γύρω στις 50 θερμίδες.

Τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει η κατανάλωσή του στη χώρα μας και παράγεται σε αρκετές περιοχές όπως στην Πιερία, στην Φθιώτιδα, στην Ημαθία, στην Κρήτη, στην Πρέβεζα κ.α.

Τα μη ώριμα φρούτα έχουν ελαφρά ξινή γεύση, όμως τα μαλακά και ώριμα έχουν γλυκιά γεύση. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα ζαρωμένα με χτυπήματα και υγρές κηλίδες, γιατί είναι υπερώριμα. Βέβαια εάν στα σημεία πώλησης δεν βρούμε μαλακά και είναι πολύ σκληρά, τα αφήνουμε σε ένα σκιερό μέρος μερικές ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου και όχι στο ψυγείο και θα ωριμάσουν.

Ποια όμως είναι τα διατροφικά πλεονεκτήματα του ακτινίδιου;

Βιταμίνες

Ένα μέσο ακτινίδιο, περιέχει γύρω στα 75 mgr βιταμίνη C, Βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ. Συνδυαστικά οι παραπάνω βιταμίνες παρέχουν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό και μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες (C, E), βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου και προστατεύουν από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος όπως το άσθμα και το συριγμό.

Ακόμη τα ακτινίδια συμβάλλουν στην παραγωγή κολλαγόνου (Α και Ε) και διατηρούν την επιδερμίδα λαμπερή και υγιή, επιβραδύνοντας τη γήρανση. Τα ακτινίδια επίσης συμβάλλουν στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου (Β και το φυλλικό οξύ).

Μέταλλα

Τα ακτινίδια περιέχουν χρήσιμα μέταλλα για τον οργανισμό μας όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο.

Το κάλιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να θυμίσουμε ότι το ακτινίδιο περιέχει την ίδια ποσότητα, με αυτή της μπανάνας.

Ο φώσφορος και το μαγνήσιο δρουν συνεργατικά, για την καλύτερη υγεία των οστών και των δοντιών.

Αντιοξειδωτικά

Το ακτινίδιο ενισχύει την υγεία των ματιών. Είναι πλούσιο στα αντιοξειδωτικά (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), τις φυσικές χημικές ουσίες που βρίσκονται στο ανθρώπινο μάτι. Η λουτεΐνη φιλτράρει το μπλε φως και καταπολεμά τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών, που μπορεί να οδηγήσουν σε καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί τη βασική αιτία τύφλωσης για ανθρώπους άνω των 55.

Πολυφαινόλες

 Το ακτινίδιο προστατεύει την καρδιά. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες και βιταμίνες C και Ε, σε συνδυασμό με το κάλιο συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και την προστατεύουν από ασθένειες. Διάφορες έρευνες έδειξαν ότι το ακτινίδιο έχει αντιπηκτικές ιδιότητες.

Βοηθά σημαντικά στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα και η καθημερινή κατανάλωση του μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος.

Φυτικές ίνες

Το ακτινίδιο βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος. Το υψηλό ποσοστό των φυτικών ινών που περιέχει, αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και οι αδρή τους επιφάνεια, συμβάλλει στη μετακίνηση των τοξινών από το εντερικό σύστημα.

Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης

Το ακτινίδιο είναι κατάλληλο για τη διατροφή των διαβητικών αφού κατατάσσεται στη «χαμηλή» κατηγορία γλυκαιμικού δείκτη, που σημαίνει ότι δεν ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας γρήγορα. Έχει γλυκαιμικό φορτίο 4, που σημαίνει ότι είναι ασφαλές για τους διαβητικούς.

Πηκτίνη

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε πηκτίνη, που είναι φυτική ίνα, και δίνει το αίσθημα κορεσμού για αρκετή ώρα.

Επίσης περιέχει καρνιτίνη, που μετατρέπει το αποθηκευμένο λίπος σε θερμίδες και στη συνέχεια μπορούμε να το κάψουμε με άσκηση.

Σεροτονίνη

Άλλες έρευνες έδειξαν ότι το ακτινίδιο περιέχει σημαντικές ποσότητες σεροτονίνης και φλαβονοειδών, που συμβάλλουν για έναν ήρεμο και χαλαρό ύπνο.

Ω3 Λιπαρά οξέα

Τα μαύρα σποράκια του ακτινιδίου είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι πολύ σημαντικά για την καλή υγεία της καρδιάς.

Μετά από όλα αυτά που μάθαμε αξίζει και πρέπει να εντάξουμε το ακτινίδιο στη διατροφή μας.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !