Διακριτικότητα σημαίνει αυτοσυγκράτηση, ανωτερότητα, ακόμα και επιφυλακτικότητα. Στην εποχή μας είναι δύσκολο να μην είμαστε αδιάκριτοι, αφού στα social media η ζωή μας εκτίθεται σε κοινή θέα, καθημερινά. Πως είναι λοιπόν δυνατόν να είμαστε παρόντες στα social media και να παραμείνουμε διακριτικοί;
Αντίθετα αν έχουμε επιλέξει να είμαστε χαμηλών τόνων, μπορεί η απόφασή μας αυτή, να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη. Οι άνθρωποι τείνουν να ζηλεύουν αυτό που νομίζουν ότι είμαστε, χωρίς να γνωρίζουν την πραγματικότητα. Δημιουργούν άποψη από αυτό που τους παρουσιάζετε. Οι αρχαίοι έλληνες έλεγαν «Να ζεις ευτυχισμένος… να ζεις κρυφά» και σήμερα επαληθεύονται.
Αν είσαι διακριτικός και κρατάς πράγματα της προσωπικής σου ζωής και του αληθινού status προφυλαγμένα, τότε σίγουρα θα έχεις λιγότερους εχθρούς και ανθρώπους που θα σε ζηλεύουν.
Δεν χρειάζεται να επιδεικνύεις την ευτυχία σου, τα ταξίδια σου, την ευζωία σου, τις επιτυχίες σου, στους άλλους. Δεν χρειάζεται π.χ. να μιλάς συνέχεια για το παιδί σου σε παρέες που κάποιοι δυσκολεύονται να αποκτήσουν ή δεν έχουν ή δεν τους ενδιαφέρει… είναι περιττό.
Η καλλιέργεια της διακριτικότητας έχει πράγματι οφέλη και πάντα εκτιμάται, είτε πρόκειται για την προσωπική μας ζωή, είτε για την επαγγελματική μας.
Καλύτερα είναι να δίνουμε τη γνώμη μας, όταν μας ζητείται, εκτιμώντας την κατάσταση και το περιβάλλον. Αν δεν έχεις να πεις κάτι καλό για κάποιον άλλον, καλύτερα να μην μιλήσεις… έτσι προφυλάσσεις τον εαυτό σου.
Στον επαγγελματικό μας χώρο πάντα πρέπει να προσέχουμε ώστε αυτό που γράφουμε να μην προσβάλλει κανέναν, και κυρίως να μην δημιουργεί προβλήματα στην επιχείρηση ή στους συναδέλφους. Δεν χρειάζεται άλλωστε να δίνουμε πληροφορίες, που δεν μας ζητούνται…
Υπάρχουν τρόποι να είσαι διακριτικός … αλλά μην ξεπεράσεις τα όρια. Η αλήθεια πολλές φορές πληγώνει και δεν είναι από όλους τους ανθρώπους αποδεκτή… Δεν είναι έτοιμοι όλοι οι άνθρωποι να την αντιμετωπίσουν.
Ο διάσημος συγγραφέας Γκράχαμ Γκρην έγραφε « Η αλήθεια δεν έχει καμία πρακτική αξία για τους ανθρώπους, αν δεν θέλουν να την ακούσουν. Η αλήθεια είναι το ζητούμενο μόνον για μαθηματικούς και φιλοσόφους. Στις ανθρώπινες σχέσεις όμως, η καλοσύνη, η ευαισθησία και η σοβαρότητα αξίζουν όσο χίλιες αλήθειες». Ο άγγλος συγγραφέας Μπάτλερ συμπληρώνει «Η διακριτικότητα είναι χρυσός τελικά, όχι η σιωπή».
Επίσης ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο πιο στενή είναι η σχέση μας με κάποιον, τόσο πιο απαραίτητο είναι να είμαστε διακριτικοί και ευγενείς. Η αδιακρισία είναι πάντα ενοχλητική ανεξάρτητα από την πρόθεση μας, που κάποιες φορές γίνεται στην προσπάθεια να βοηθήσουμε κάποιον.
Κρατάτε τα προσωπικά σας, μόνον για την στενή οικογένειά σας και τους πραγματικούς φίλους σας, αν έχετε. Έτσι μόνον θα ζείτε αρμονικά.
Εάν έχετε την τάση να λέτε τα πάντα στους συγγενείς, τους φίλους και τους συναδέλφους σας, κινδυνεύετε να εκτεθείτε και κάποτε να μετανιώσετε και ίσως κάποιοι θελήσουν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία σας. Ίσως ένα μυστικό που το μαθαίνουν περισσότεροι από δύο άνθρωποι παύει να είναι μυστικό… Έτσι μπορεί να σας βλάψει και να επηρεάσει τις διαπροσωπικές και οικογενειακές σας σχέσεις.
Συνήθως οι διακριτικοί άνθρωποι κερδίζουν την εμπιστοσύνη των άλλων. Εάν οι άλλοι γνωρίζουν ότι είστε άνθρωπος που δεν ανακυκλώνεται συζητήσεις και σκέφτεστε πριν πείτε τη γνώμη σας, σας εκτιμούν και στη δεδομένη στιγμή θα σας εμπιστευτούν.
Αν η γνώμη σας είναι κακή για κάποιον άνθρωπο της οικογένειας ή του επαγγελματικού περιβάλλοντος και σας ζητηθεί να την εκφράσετε, πρέπει να βρείτε τρόπο να απέφυγε την παγίδα. Προκειμένου να μιλήσετε άσχημα για κάποιον, μην απαντήσετε, γράψτε την γνώμη σας στην άμμο, στην άκρη του νερού… για να χαθεί. Αυτό είναι εξυπνάδα και διακριτικότητα.
Η διακριτικότητα ακόμα και σε ένα ευτυχισμένο ζευγάρι αποτελεί ένα μυστήριο και είναι ευεργετική στη σχέση τους.
Δεν χρειάζεται να λέμε τα πάντα στον αγαπημένο μας. Κρατάμε ένα μικρό μυστήριο … σαν ένα μυστικό κήπο. Έτσι πάντα θα διατηρήσετε την επιθυμία μεταξύ σας. Δώστε χρόνο συζήτησεις για σημαντικά πράγματα και ξεχάστε τα ασήμαντα … δεν χρειάζονται άλλωστε … χάνεται η μαγεία. Μην δημιουργείται μια ρουτίνα κουραστική και ίσως ανεπιθύμητη από μόνοι σας…
Οι διακριτικοί είναι οι χαρισματικοί άνθρωποι.
Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα