Αλμυρό cheesecake με Κατίκι Δομοκού ΠΟΠ, παξιμάδι χαρουπιού και τσάτνευ με φιστίκι ΠΟΠ και ρόδι

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Μια γευστική δημιουργία με προϊόντα ΠΟΠ και superfood. Στην κορυφαία εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της Horeca η δημοσιογράφος μας Σίσσυ Νίκα, σε συνεργασία με τον Επιμελητήριο Φθιώτιδας και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας, παρουσίασε τα προϊόντα ΠΟΠ της περιοχής, τον πρωτογενή τομέα, τον εθνικό δρυμό της Οίτης και τους τόπους ευεξίας, που διαθέτει η όμορφη περιοχή, που η μυθολογία θέλει να έχει επιλέξει ο Ηρακλής για την ενδυνάμωσή του μετά τους άθλους του. Η αρμονία των υλικών της συνταγής είναι φιλοσοφίας Good Mood Food, που ανεβάζουν τη διάθεση και διώχνουν το stress.

Η δημοσιογράφος μας Σίσσυ Νίκα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ.Θ.Κυρίτση, τον κ. Β. Κούκουζα αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, τους chef Bαλάντη Γραβάνη και Τάσο Ραγκούση και τον executive chef Θοδωρή Bλάχο

Xρόνος παρασκευής 15 λεπτά / Ψυγείο 40 λεπτά / Εύκολο

Αλμυρό cheesecake με Κατίκι Δομοκού ΠΟΠ, παξιμάδι χαρουπιού και τσάτνευ με φιστίκι ΠΟΠ και ρόδι

Από τον πολυβραβευμένο Kώστα Γεωργατζά corporate chef

Υλικά για 4 άτομα 

Για τη βάση 

200 γρ παξιμάδια χαρουπιού

40 γρ ελαιόλαδο

Για την κρέμα 

220 γρ κατίκι Δομοκού ΠΟΠ

180 ανθότυρο

220 γρ κρέμα γάλακτος χτυπημένη σαν  γιαούρτι

Για το chutney 

40 γρ φυστίκι κελυφωτό ΠΟΠ

Σπόροι από 1 ρόδι

40 γρ βαλσαμικο

80 γρ μέλι θυμαρίσιο

20 γρ καβουρδισμένο σουσάμι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Χτυπάμε σε μπλέντερ τα παξιμάδια χαρουπιού μέχρι να ψιχουλιάσουν.

Τα βάζουμε σε μπολ και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο εκλεκτό, λίγες σταγόνες νερό και ανακατεύουμε.

Σε πιατέλα βάζουμε ένα μεγάλο τσέρκι ή φόρμα διαμέτρου 18 cm ή σε 4 ατομικά τσέρκια στρώνουμε σαν βάση την «άμμο» χαρουπιού σε ύψος περίπου 1 – 2 cm και πιέζοντας με ένα κουτάλι στρώνουμε την επιφάνεια.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το κατίκι και το ανθότυρο και χτυπάμε με το σύρμα σε χαμηλή ταχύτητα.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, που την έχουμε χτυπήσει και έχει πάρει τη μορφή γιαουρτιού.

Συνεχίζουμε το χτύπημα με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Ρίχνουμε το μείγμα των τυριών στο τσέρκι πάνω από τη βάση και στρώνουμε με την μαρίζ την επιφάνεια.

Βάζουμε το τσέρκι στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον, καλύπτοντας με διαφάνεια την επιφάνεια.

Ετοιμάζουμε το τσάτνευ φιστικιού

Σε μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε το φιστίκι, το ρόδι, το μέλι, το βαλσάμικο και το πιπέρι.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά ανακατεύοντας ελαφρά.

Αποσύρουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι.

Βγάζουμε το cheesecake από το ψυγείο, το αφήνουμε για 3 λεπτά να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και αφαιρούμε προσεκτικά το τσέρκι.

Περιχύνουμε το τσάτνευ φιστικιού πάνω στο cheesecake.

Για το φινίρισμα του πιάτου πασπαλίζουμε με σουσάμι και βρώσιμα άνθη.

Σερβίρουμε.

Mικρά μυστικά

Μπορούμε στο τσάτνευ φιστικιού να βάλουμε την ώρα που βράζει και ένα φύλλο αρμπαρόριζας.

Αν θέλουμε κρατάμε λίγο από την κρέμα και διακοσμούμε το πιάτο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !