Αρχαιοελληνική σαλάτα

Τα μυστικά των Chef

Μια σαλάτα ευζωίας από την αρχαιότητα…

Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι «η τροφή μας είναι το φάρμακό μας ή … το φαρμάκι μας». Χαρακτηριστικό της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων ήταν η σωστή επιλογή και η αρμονία των πρώτων υλών, που κάθε μια είχε το δικό της ρόλο στην ενδυνάμωση του οργανισμού τους. Έπρεπε να είναι πολύ φρέσκες, αρωματικές, να υπάρχει τυρί καμωμένο από παχύ γάλα, χρησιμοποιούσαν πολύ το ρόδι, τα καρύδια, τις σταφίδες, το ελαιόλαδο, το πλιγούρι, το μέλι που η Αττική φημίζονταν… Αυτή λοιπόν η σαλάτα έχει τα πάντα, για να θωρακίσουμε το σώμα και να τέρψουμε τον νου… Άλλωστε η φιλοσοφία της κουζίνας των αρχαίων ήταν συναισθηματική … ήθελαν να δημιουργούν δυνατές αναμνήσεις … μια νοσταλγία για το επόμενο συμπόσιο… Έδιναν μεγάλη σημασία στο χρώμα, τα αρώματα, τις γεύσεις, το καλό κρασί, στην αρμονική συνύπαρξη των συνδαιτημόνων και στη επιλογή της μουσικής… και όλα εξελίσσονταν σε ένα μοναδικό σκηνικό.

Η αρχαιοελληνική  σαλάτα με ενθουσίασε όταν την δοκίμασα στο θαυμαστό εστιατόριο το «Αγιολί» της Θεσσαλονίκης. Από τα μπαλκόνια του ατένιζα τον Όλυμπο, στην άλλη άκρη του Θερμαϊκού και σκεφτόμουν πόσο φιλοσοφημένη και μακροβιοτική ήταν η διατροφή των προγόνων μας. Κάθε υλικό αυτής της σαλάτας είναι υψηλής διατροφικής αξίας, ότι έχουμε ανάγκη σήμερα που πρέπει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας.

Τώρα τις γιορτές επειδή έχει πολύ χαρούμενα χρώματα αξίζει να διανθίσετε το γιορτινό σας τραπέζι και να την υιοθετήσετε στη διατροφή σας.

thessaloniki
Επικό ηλιοβασίλεμα από τα μπαλκόνια του Αγιολί και στο βάθος ο Όλυμπος

Αρχαιοελληνική Σαλάτα

Από την Δέσποινα Ανδραλή,  εστιατόριο Αγιολί, Θεσσαλονίκη

Υλικά

Σαλάτα μεσκλάν

πλιγούρι

κατσικίσιο τυρί

ελαιόλαδο εκλεκτό

μέλι θυμαρίσιο

σπόροι ροδιού

καρυδόψιχα

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Στην σαλάτα δεν έχουμε βάλει ακριβείς ποσότητες γιατί επιδέχεται την ποσόστωση που μας αρέσει.

Σε κατσαρόλα βράζουμε νερό, με λίγο αλάτι και αφήνουμε να φουσκώσει το σπασμένο πλιγούρι εκτός φωτιάς.

Μόλις φουσκώσει στραγγίζουμε το πλιγούρι σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε στην άκρη.

Πλένουμε τα φύλλα μεσκλάν και αφήνουμε να στεγνώσουν.

Τρίβουμε το κατσικίσιο τυρί στο τρίφτη.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι,  την καρυδόψιχα, το ρόδι το μέλι και το ελαιόλαδο ανακατεύοντας  ελαφρά και σερβίρουμε σε σαλατιέρα.

Με ένα ροζέ ή λευκό κρασί δροσερό η σαλάτα είναι υπέροχη…

giortino trapezi

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !