Μπακλαβάς Πρωτοχρονιάτικος Γαλαξιδίου

Τα μυστικά των Chef

Ένα συμβολικό γλυκό της Πρωτοχρονιάς

Ο μπακλαβάς είναι από τα γλυκά της Ελλάδας που αρέσουν πολύ, αν και για την προέλευσή του πολλοί «ερίζουν».

Το σίγουρο είναι ότι οι Μινωίτες έφτιαχναν το γάστριν, έναν πρώιμο μπακλαβά, που ανάμεσα στα δύο του ζυμαρένια φύλλα, «έκρυβαν» ξηρούς καρπούς και μπόλικο μέλι. Στην Αθήνα του 3ου π.Χ. αιώνα οι φούρνοι ετοίμαζαν το γλυκό και σε όλα τα σπίτια και τα συμπόσια πρωτοστατούσε… Ο Αθηναίος, δίνει μια συνταγή στο μεγάλο έργο Δειπνοσοφιστές που χρονολογείται από το 100 μ.Χ.. Μας πληροφορεί ότι η «κοπή» έτσι ονόμαζαν τον σημερινό μπακλαβά, «φτιάχνεται με φύλλα ζύμης μεταξύ των οποίων βάζουν κοπανισμένους ξηρούς καρπούς με μέλι, σουσάμι, πιπέρι και παπαρουνόσπορο» ΧIV, 647 – 648

Ο μπακλαβάς είναι αγαπητός σε όλες τις βαλκανικές χώρες, την Τουρκία και την Ανατολή.

Εθιμικά οι ξηροί καρποί, το σουσάμι και το μέλι χαρίζουν χαρά και τύχη και συνηθίζουν να φτιάχνουν μπακλαβά την Πρωτοχρονιά σε πολλά μέρη της Ελλάδας, γιατί η παράδοση θέλει να χαρίζει στο σπίτι όλου του κόσμου τα καλά, γλύκα στη ζωή, υγεία και πλούτη…

Βaklavas

Η χρυσοχέρα Χρυσούλα Παπαλέξη που μας ετοίμασε τον μπακλαβά, μας είπε ότι μπορούμε να βάλουμε στο γλυκό τους ξηρούς καρπούς που μας αρέσουν όπως επίσης και ροζ πιπέρι και παπαρουνόσπορο.

Χρόνια πολλά… από τη Χρυσούλα.

Βaklavas

Μπακλαβάς Πρωτοχρονιάτικος Γαλαξιδίου

Από την Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης, Γαλαξίδι

Υλικά

1 κιλό φύλλο τ. Βηρυτού ή κρούστας

500 γρ. χοντροκομμένα καρύδια

500 γρ. αμύγδαλο ασπρισμένο και χοντροκομμένο

500 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο

200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

2 κ.σ γεμάτες κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

1 κ.γ γαρύφαλλο, σε σκόνη

2 κ. γ. κοφτές μοσχοκάρυδο, σε σκόνη

20 καρφάκια γαρύφαλλο για την επιφάνεια

Για το σιρόπι

6 ποτήρια νερό

4 ποτήρια ζάχαρη

2 κ. σ. γεμάτες μέλι θυμαρίσιο

1 ολόκληρο μοσχοκάρυδο για άρωμα, το αφαιρούμε στο τέλος

3 βανίλιες

Χυμό από ένα λεμόνι

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και να ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγανάκι και αλείφουμε με πινέλο το ταψί.

Θα χρειαστούμε 3 φύλλα για τη βάση του ταψιού και άλλα 3 για να σκεπάσουμε τον μπακλαβά.

Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα βουτυρώνουμε με το πινέλο.

Αφού στρώσουμε τα πρώτα 3 φύλλα πασπαλίζουμε την επιφάνεια με μια χούφτα γέμιση ομοιόμορφα.

Στρώνουμε άλλο ένα φύλλο που το βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε και πάλι με γέμιση και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.

Κρατάμε μόνον 3 φύλλα, όπως είπαμε, καλά βουτυρωμένα για να καλύψουμε τον μπακλαβά.

Χαράζουμε τα κομμάτια μπακλαβαδωτά μέχρι κάτω στον πάτο του ταψιού.

Βάζουμε το βούτυρο που μας έχει μείνει στη φωτιά να ζεσταθεί αρκετά και το περιχύνουμε πάνω από όλη την επιφάνεια του μπακλαβά.

Στη μέση κάθε κομματιού καρφώνουμε ένα γαρύφαλλο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 150-160ο C για 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του ταψιού.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το μέλι και το λεμόνι.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι.

Από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός μετράμε 6 λεπτά και το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βγάζουμε τον μπακλαβά από το φούρνο και σιροπιάζουμε ομοιόμορφα το γλυκό, ρίχνοντας σιρόπι σε όλη την επιφάνεια.

Αφήνουμε να απορροφηθεί όλο το σιρόπι μέχρι την επόμενη ημέρα.

Κόβουμε τα κομμάτια και σερβίρουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !