Αρνάκι ρολό φουρνιστό

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Πιο νόστιμο δεν γίνεται … μπορούμε να το φτιάξουμε εμείς ή να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη να μας το φτιάξει για μεγαλύτερη ευκολία. Ένα ωραίο κρασί μοσχοφίλερο ή chardonnay θα δώσει ιδιαίτερο άρωμα και το υπόλοιπο κρασί από το μπουκάλι, θα συνοδεύσει το γεύμα σας. Είναι σημαντικό στο φαγητό να χρησιμοποιούμε καλά κρασιά.

Μια πλούσια σαλάτα και μια συλλογή από ωραία τυριά είναι ότι πρέπει για το εορταστικό σας τραπέζι για το Πάσχα.

Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά Χρόνος Ψησίματος 2 ώρες Μέτριας Ευκολίας

Αρνάκι ρολό φουρνιστό

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονο

Υλικά

1 αρνίσιο μπούτι χωρίς κόκκαλο 2 κιλά ή σπάλα

5 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

αλάτι

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

2 κ.σ. μουστάρδα Dijon,  απαλή

1 ποτήρι κρασί λευκό, μοσχοφίλερο ή chardonnay

300 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, κομμένη σε μπαστουνάκια

4 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο

δεντρολίβανο

ρίγανη

θυμάρι

Για τις πατάτες

2 κιλά πατάτες, κομμένες κυδωνάτες

1 λίτρο νερό

Χυμό από 3 λεμόνια

2 κ.σ. μουστάρδα Dijon απαλή

Ρίγανη

Θυμάρι

Μισό ποτήρι λευκό κρασί, μοσχοφίλερο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

Μισό νεροπότηρο ελαιόλαδο εκλεκτό

Τρόπος παρασκευής

 Ζητάμε από τον κρεοπώλη ένα μπούτι αρνί, ξεκοκαλισμένο και ανοιγμένο στη μέση και ζητάμε να τα ετοιμάσει για ρόλο, να τα ανοίξει και να τα χτυπήσει για να λεπτύνει ελαφρά και να πλατύνει.

Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και ανοίγουμε το κρέας  πάνω στον πάγκο.

Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε καλά και αλείφουμε με το μισό μείγμα το κρέας εσωτερικά. Σε όλη την επιφάνεια απλώνουμε τον ψιλοκομμένο δυόσμο και το τυρί.

Το τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό και το δένουμε με σπάγκο ψησίματος ή το βάζουμε στο ειδικό δίχτυ για να κρατήσει το σχήμα του.

Βάζουμε το ρολό στο ταψί και το περιχύνουμε με κρασί αφήνοντάς το να απορροφήσει για 2 λεπτά.

Αλείφουμε και εξωτερικά το κρέας με το υπόλοιπο μείγμα μουστάρδας. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και το δενδρολίβανο.

Ετοιμάζουμε τις πατάτες.

Τις πλένουμε τις στραγγίζουμε  πολύ καλά τις πατάτες. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ.

Προσθέτουμε το χυμό από 1 λεμόνι, το ελαιόλαδο μαζί  με τη μουστάρδα, το σκόρδο, τη ρίγανη, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, το αλάτι και τα πιπέρια και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε τις πατάτες μέσα στο ταψί ολόγυρα από το ρολό.

Τέλος τις περιχύνουμε με κρασί και βάζουμε λίγο ζεστό νερό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 2 ώρες, αφού σκεπάσουμε τη γάστρα με λαδόκολλα και από πάνω αλουμινόχαρτο.

Ξεσκεπάζουμε προσεκτικά μετά από 1 ώρα και ελέγχουμε τα υγρά προσθέτουμε χυμό από 2 λεμόνια στο κρέας και τις πατάτες ή ακόμα  λίγο ζεστό νερό αν χρειάζεται.

Αφήνουμε να ψηθεί για 1 ώρα ακόμα, χωρίς να το σκεπάσουμε για να πάρει χρώμα και γυρίζουμε και το ρολό από την άλλη πλευρά.

Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει λίγο, αφαιρούμε τον σπάγκο, κόβουμε το κρέας σε φέτες και σερβίρουμε με πατάτες μελωμένες.

Προηγούμενο άρθροΠασχαλινό cheesecake βανίλια
Επόμενο άρθροΓκιούλμπασι

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Κριθαρότο με γαρίδες

Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που ξυπνά αναμνήσεις. Είναι νόστιμο και πολύ χορταστικό… Το πιο νόστιμο κριθαρότο το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα με...

Πως αντιμετωπίζουμε τα καλοκαιρινά μικροατυχήματα φυσικά;

To καλοκαίρι ευνοεί κάποιες άτυχες στιγμές όπως είναι τσιμπήματα ή μικροατυχήματα αλλά και κάποιες γαστρεντερίτιδες ή εγκαύματα από τον ήλιο ή το barbeque. Eμείς όμως...

Tορτίγιες με Σολoμό, κατίκι Δομοκού και iceberg

Μια λιχουδιά passé partout… για τη θάλασσα, το μπαλκόνι, το γραφείο, το πρωινό. Ένα snack για όλες τις ώρας, που αρέσει πολύ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε...

Γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα

Μια θαλασσινή γευστική δημιουργία, παρεΐστικη που καλεί να την μοιραστούμε … Το νοσταλγικό καλοκαιρινό φαγητό ζητά καψαλισμένο ψωμί για «βούτες» ατελείωτες και ούζο… Η Πρέβεζα...

Γαρίδες μαρινάτες

Μια γευστική δημιουργία που αρέσει πολύ και γίνεται πολύ εύκολα. Απλά το μαρινάρισμα με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού θέλει κάποιες ώρες για να «περάσει» το...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !