Αθλούμαστε με άδειο ή γεμάτο στομάχι;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί, ποια είναι η καλύτερη μας απόδοση όταν αθλούμαστε με άδειο ή γεμάτο στομάχι.

Εμείς κάναμε την έρευνά μας αναζητώντας την αλήθεια από γιατρούς και προπονητές, που μας μίλησαν για την κατανάλωση θερμίδων και την καλύτερη απόδοση.

Ποια τα οφέλη του αθλητισμού με άδειο στομάχι;

Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι οποιαδήποτε άσκηση με άδειο στομάχι βοηθά να κάψουμε περισσότερες θερμίδες.

Η αλήθεια είναι ότι ο μεταβολισμός και η άσκηση είναι πολύ πιο σύνθετη λειτουργία και υπάρχει διαφορετική διαχείριση της ενέργειας που χρειάζεται.

Ο οργανισμός δεν μπορεί να αντλήσει απευθείας από τις θερμίδες που προσλήφθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου γεύματος, που συχνά είναι υδατάνθρακες, και έτσι αναγκάζεται να αντλήσει θερμίδες από τα αποθέματα λίπους για να τροφοδοτήσει επαρκώς τους μύες με ενέργεια.

Έτσι εξηγείται γιατί συνδέεται ο συνδυασμός άθλημα με άδειο στομάχι και επιταχυνόμενη απώλεια λίπους, που είναι αλήθεια και αμφιβολία μαζί.

Μια μεγάλη αλήθεια είναι ότι η άθληση με άδειο στομάχι μειώνει σημαντικά προβλήματα πέψης, αλλά και δυσφορία κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Έτσι νιώθουμε ανάλαφροι ακόμα και για τις ασκήσεις γιόγκα ή το τένις. Επίσης βελτιώνουμε τις αθλητικές επιδόσεις.

Οι αθλητές που έχουν συνηθίσει να γυμνάζονται με άδειο στομάχι κερδίζουν περισσότερη ενέργεια για τους μύες τους, γιατί οι πεπτικές διεργασίες από μόνες τους κινητοποιούν το 5-25% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας.

Ποιοι οι κίνδυνοι αν αθλούμαστε με άδειο στομάχι;

Yπάρχουν και αθλητές, που δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν είναι νηστικοί γιατί αισθάνονται πονοκεφάλους, κόπωση, εφίδρωση, ταχυπαλμία, που είναι σημάδια υπογλυκαιμίας και αποκαθίσταται με άμεση πρόσληψη γρήγορων σακχάρων.

Πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη μας τις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού.

Επίσης δεν νοείται πρωινή προπόνηση αν παραλείψετε το πρωινό, αφού το σώμα σας είναι άδειο από θερμίδες από το προηγούμενο βράδυ.

Μετά την προπόνηση μπορείτε να ετοιμάσετε ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό με αρκετή πρωτεΐνη, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φρούτα.

Τα μυστικά της διατροφής για προπόνηση με άδειο στομάχι.

  • Επαρκής ενυδάτωση, πίνετε οπωσδήποτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό ή τσάι ή αφέψημα βοτάνων, όταν ξυπνάτε και οπωσδήποτε λίγο νερό αμέσως πριν την προπόνηση.
  • Μην τρώτε πλούσιο δείπνο με την ιδέα ότι θα πρέπει να είστε εφοδιασμένοι για την επόμενη ημέρα. Θα κοιμηθείτε με βαρύ στομάχι και δεν θα είστε ξεκούραστοι.
  • Ιδεατό δείπνο είναι ένα ισορροπημένο πιάτο με το ¼ των πρωτεϊνών, μισό λαχανικά και ¼ αμυλούχων τροφών.
  • Αν δεν έχετε συνηθίσει να προπονείστε με άδειο στομάχι ξεκινήστε με σύντομες χαμηλής μέχρι μέτριας έντασης ασκήσεις για να δοκιμάσετε την αντοχή σας.
  • Μην φύγετε από το σπίτι χωρίς σνακ. Πρέπει να έχετε μαζί σας σε περίπτωση που νιώθετε αδυναμία. Οι ενεργειακές μπάρες, οι ξηροί καρποί και οι χουρμάδες είναι ότι καλύτερο.

Εμείς σας γνωρίσαμε τα οφέλη και τους κινδύνους αν αποφασίσετε να αθληθείτε με άδειο στομάχι, θα πρέπει όμως να λάβετε σοβαρά υπόψη τις συμβουλές μας για τη διατροφή του αθλούμενου.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !