Αυγά με ντομάτα 

Tips

Ένα πιάτο που πλημμυρίζει φρεσκάδα και χρώμα. Ένα πρωινό βόμβα βιταμινών … χορταστικό για να ξεκινήσει όμορφα η ημέρα. Ο απόλυτος αρμονικό συνδυασμός για να ξεκινήσει όμορφα η ημέρα … ειδικά τώρα στις διακοπές.

Τα αυγά είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Από τους αρχαιότατους χρόνους ήταν επιλεγμένη τροφή γιατί χάριζε ζωή…

Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτείνες υψηλής αξίας και λίγες θερμίδες αφού ένα αυγό «δίνει» μόνον 70 θερμίδες. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτείνης βρίσκεται στο ασπράδι. Το αυγά είναι πλούσια σε  μέταλλα και βιταμίνες όπως σίδηρο, νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, βιταμίνη Β12, Β2, Β5, Β9 καθώς και άλλα μικροθρεπτικά στοιχεία που βρίσκονται στον  κρόκο, όπως και τα αντιοξειδωτικά που βοηθούν την όραση. Επίσης θα συμπληρώσω ότι  η χολίνη, μια ιδιαίτερη θρεπτική ουσία που βρίσκεται στον κρόκο ενδυναμώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και οξύνει τη μνήμη.

Ο συνδυασμός του αυγού με την ντομάτα είναι ο καλύτερος αφού μια μέτρια ντομάτα χαρίζει το 30% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνη C και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι πλούσια σε κάλιο.

Χρόνος παρασκευής 8 – 10 λεπτά Πολύ εύκολη

Αυγά με ντομάτα

Υλικά για 2 άτομα

4 αυγά

2 ντομάτες ώριμες κομμένες σε μικρά κομμάτια

4 κ.σ. ελαιόλαδο

200 γρ. φέτα Παρνασσού κομμένη σε κομμάτια

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

Αλάτι θαλασσινό

Ποικιλία πιπεριών

Ρίγανη

Ψωμί ολικής άλεσης φρυγανισμένο

Για τη σαλάτα

Ρόκα φρέσκη

Ελιές

Ελαιόλαδο

Για το φινίρισμα

30 γρ. φέτα σε κομμάτια

1 ντοματάκι κομμένο στη μέση, προαιρετικά

Ρίγανη

Τρόπος Παρασκευής

Σε αντικολλητικό μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τη ψιλοκομμένη ντομάτα  μέχρι να «μαραθεί» και να βγάλει τα υγρά της.

Στην συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας ελαφρά με ξύλινη κουτάλα.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε ολόκληρα τα αυγά και τα σπάμε σταδιακά μέσα στο τηγάνι με μια ξύλινη κουτάλα. Συνεχίζουμε για δύο λεπτά μέχρι να ψηθούν καλά  ανακατεύοντας δύο τρεις φορές.

Σβήνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, τη φέτα και ανακατεύουμε ελαφρά.

Φρυγανίζουμε το ψωμί και από πάνω βάζουμε τα αυγά  και γαρνίρουμε με κομμάτια φέτα και ντομάτα.

Δίπλα σερβίρουμε φρέσκη ρόκα με ελαιόλαδο και λίγες ελιές.

Συνταγή: Iωάννα Σίνη, εστιατόριο Ostria, Νησί Τριζόνια

Προηγούμενο άρθροΔροσερή σαλάτα του καλοκαιριού
Επόμενο άρθροΧταπόδι κρασάτο

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !