Μια πανεύκολη συνταγή με μεστή γεύση που κλείνει μέσα της όλη την ηφαιστειογενή γη της πανέμορφης Σαντορίνης. Ένα φως μαγικό και στο Οινοποιείο Βενετσάνου, είχαμε την τύχη να ενημερωθούμε για τον αμπελώνα και τα κρασιά της Σαντορίνης.
Το οινοποιείο είναι το πρώτο βιομηχανικό οινοποιείο της Σαντορίνης από το 1949 και σήμερα θριαμβεύει. Η θέα μοναδική και οι γεύσεις που μας προσφέρονται δένουν αρμονικά με τα κρασιά τους και είναι απολαυστικές και αυθεντικές.
Χρόνος παρασκευής 50 λεπτά / Εύκολη
Αυθεντική φάβα Σαντορίνης
Από το οινοποιείο – μουσείο Βενετσάνου Μεγαλοχώρι Σαντορίνης
Υλικά για 4-6 άτομα
Για την φάβα
1 κιλό φάβα βιολογική Σαντορίνης
500 γρ. κρεμμύδια ξερά λευκά, χοντροκομμένα 500 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
Θρούμπι
Για το σερβίρισμα
Κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και το πράσινο μέρος
Κρεμμύδι ξερό λεπτοκομμένο
Κάπαρη
Ελαιόλαδο
Τρόπος παρασκευής
Ξεπλένουμε καλά τη φάβα και την καθαρίζουμε προσεκτικά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα και συμπληρώνουμε 5 κούπες με νερό εμφιαλωμένο.
Αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις σε δυνατή φωτιά.
Πριν αρχίσει ο βρασμός με τρυπητή κουτάλα την ξαφρίζουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το αλάτι, το πιπέρι, το θρούμπι και το ελαιόλαδο.
Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη φάβα να βράσει για 1-1 ½ ώρα μέχρι να μαλακώσει καλά και να χυλώσει το μείγμα και να πήξει. Ανακατεύοντας ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.
Η φάβα Σαντορίνης δεν χρειάζεται πολτοποίηση γιατί λιώνει μόνη της στο βράσιμο και γίνεται κρέμα.
Τώρα αν θέλουμε να είναι η φάβα μια φίνα κρέμα μπορούμε να την περάσουμε και με το ραβδομπλέντερ.
Σερβίρουμε τη φάβα σε βαθύ πιάτο και περιχύνουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με την κάπαρη, το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι.