Αυθεντική γαλλική συνταγή: Aυγά σε κόκκινο κρασί

Tips

Μια εμβληματική γαλλική γεύση της Βουργουνδίας, oeufs en meurette, που πρωταγωνιστεί στα γιορτινά και οικογενειακά τραπεζώματα. Άλλωστε η Βουργουνδία είναι ένα απέραντο αμπελοτόπι με εξαιρετικά κρασιά, οινική ζώνη του  Pinot Noir και όχι μόνον. Τα κρασιά της έχουν γεύση βελούδινη. Τα αυγά «κολυμπούν» στο ζεστό κρασί και  το εξαιρετικό βούτυρο στρογγυλεύει τη γεύση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρασί αγιοργήτικο που είναι πιο κοντά στη γεύση της Βουργουνδίας.

Στο γιορτινό τραπέζι σας θα εντυπωσιάσετε και είναι τόσο εύκολο.

Χρόνος παρασκευής 35 λεπτά / Πολύ εύκολο

Αυθεντική συνταγή: Aυγά σε κόκκινο κρασί ή αυγά meurette

Από τον πατριάρχη της γαλλικής γαστρονομίας Paul Bocuse

Yλικά για 4 άτομα

4 βιολογικά μεγάλα αυγά

100 γρ καπνιστό μπέικον, πολύ ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε καρέ

30-40 γρ βούτυρο, εξαιρετικό

2 πρέζες αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 φύλλο δάφνης

2 κ.σ. μαϊντανό ή σχινόπρασο, ψιλοκομμένο

500 ml κόκκινο κρασί Βουργουνδίας ή αγιοργήτικο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

4 φέτες ψωμιού ή μπριος με λίγο βούτυρο φρυγανισμένο

Tρόπος παρασκευής

Σε μαντεμένια κατσαρόλα ή κατσαρόλα με χοντρό πάτο ρίχνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει για 25 λεπτά και να συμπυκνωθεί.

Ρίχνουμε το κάθε αυγό σε βαθύ πιάτο και τα ρίχνουμε στο κρασί που κοχλάζει, προσέχοντας να πάνε στα 4 άκρα της κατσαρόλας.

Αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά και προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα τα βάζουμε το καθένα σε ένα μπολάκι πυρίμαχο.

Στην κατσαρόλα προσθέτουμε το σκόρδο, λίγο βούτυρο ακόμα, το μπέικον, τον σχινόπρασο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν για 4 λεπτά.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα τα αυγά και σπάμε το φρυγανισμένο ψωμάκι σε κομμάτια.

Ρίχνουμε από 2-3 κομμάτια ψωμί σε κάθε μπολ και σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε να σερβίρουμε τα αυγά σε πιάτα μπορούμε να βάλουμε ολόκληρη τη φέτα του φρυγανισμένου ψωμιού και να βάλουμε το αυγό πάνω στη φέτα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !