Χάνουμε βάρος χωρίς να στερηθούμε το κρασί

Tips

Εννοείται ότι το αλκοόλ δεν είναι σύμμαχός μας στο αδυνάτισμα. Αλκοόλ και αδυνάτισμα δεν συμπλέουν. Γιατί το αλκοόλ συνήθως είναι πλούσιο σε θερμίδες και προάγει την κατακράτηση υγρών. Επίσης αποτελεί αιτία να τρώμε περισσότερο και λιγότερο υγιεινά αφού συνήθως συνοδεύουν το αλκοόλ με αλμυρές γεύσεις, που έχουν περισσότερες θερμίδες.

Το αλκοόλ θεωρείται πηγή κενών θερμίδων, αφού παρέχει θερμίδες χωρίς σημαντική θρεπτική αξία. Το αλκοόλ περιέχει ανά γραμμάριο 7 θερμίδες, οπότε είναι πλούσια πηγή θερμίδων…

Επίσης πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το αλκοόλ έχει επιπτώσεις στην ευζωία αφού δημιουργεί αϋπνία και ο ύπνος δεν είναι ξεκούραστος. Όμως τα κρασιά είναι αυτά που έχουν τις χαμηλότερες θερμίδες αν τα συγκρίνουμε με άλλα σκληρά ποτά.

Ποια είναι τα κρασιά με τις χαμηλότερες θερμίδες;

Τα κρασιά με τις λιγότερες θερμίδες είναι τα ξηρά.

Σαμπάνια ή Prosecco ή αφρώδη κρασιά

Η σαμπάνια είναι το πιο elegant ποτό για fine drinking, που σερβίρεται σε θερμοκρασία 6 – 8ο C και μας χαρίζει περίπου 80 θερμίδες ανά ποτήρι. Η brut σαμπάνια δίνει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, ενώ μια πιο γλυκιά σαμπάνια, αυξάνει τις θερμίδες σε 120. Με δύο λόγια είναι το ποτό με τις χαμηλότερες θερμίδες.

Αντίστοιχες θερμίδες δίνει και ένα καλό prosecco καθώς και τα αφρώδη κρασιά που πίνονται τόσο ευχάριστα.

Λευκό κρασί

Το λευκό κρασί πίνεται δροσερό σε θερμοκρασία 7-10οC και είναι πολύ ευχάριστο για τις καλοκαιρινές βραδιές μας. Επιλέγουμε ασύρτικο, μαλαγουζιά, μοσχοφίλερο ή ροδίτη που φτιάχνουν την διάθεση χαρίζοντας μόλις 80 θερμίδες.

Πάντως τα λευκά ξηρά κρασιά έχουν περίπου 86 kcal ανά 100 ml, ή 107 kcal για ένα τυπικό ποτήρι 12,5 kcal.

Ανάμεσα στην επιλογή λευκών κρασιών με χαμηλές θερμίδες είναι  συγκεκριμένα λευκά κρασιά του ευρωπαϊκού αμπελώνα όπως Sauvignon Blanc, Riesling, Chablis, Sancerre, Muscadet.

Τα γλυκά λευκά κρασιά δίνουν 100 θερμίδες.

Το κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί, με πλούσιο σώμα σερβίρεται σε θερμοκρασία 12 – 17οC ενώ τα λίγο πιο ελαφρά σε θερμοκρασία 7 – 12ο C όπως και τα περισσότερα κρασιά, έχουν χαμηλές θερμίδες.

Ένα ποτήρι 25 cl δίνει 85 θερμίδες και προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας.

Το ροζέ κρασί

Το ροζέ κρασί είναι πλέον η τάση της χρονιάς και όλοι οι μεγάλοι οινοποιοί ανά τον κόσμο ασχολούνται με την παραγωγή του. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 10 – 12οC έχει λίγες περισσότερες θερμίδες από το κόκκινο κρασί, αλλά παραμένει χαμηλότερο σε θερμίδες συγκρινόμενο με την βότκα, το ουίσκι ή το τζιν.

Ένα ποτήρι ροζέ κρασί από αγιοργίτικο ή ξινόμαυρο εξαιρετικό ή ένα blend ελληνικών ποικιλιών με ανάλαφρο χαρακτήρα δίνει 90 – 110 θερμίδες.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροTαρτάρ Τόνου
Επόμενο άρθροΧοιρινό με κρασί μοσχάτο

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !