Do and Don’ts για τα φυτά μας το καλοκαίρι

Tips

Το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, όπως υποφέρουμε εμείς άλλο τόσο υποφέρουν και τα φυτά του κήπου ή της βεράντας μας.

Κάποια φυτά είναι πολύ ευαίσθητα και καθόλου ανεκτικά στη ζέστη, ενώ άλλα όπως οι κάκτοι καλά κρατούν…

Θα πρέπει λοιπόν να λάβουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις αν θέλουμε να έχουμε υγιή φυτά και το φθινόπωρο.

Ο ήλιος θέλει προσοχή … και θα πρέπει να τα ποτίζουμε πολύ συχνά για να μην ξεραθούν αλλά και να τα προστατεύσουμε από τις καυτερές ηλιαχτίδες.

Εμείς ρωτήσαμε γεωπόνους και μας έδωσαν όλες τις απαραίτητες συμβουλές για να σώσουμε τα φυτά μας από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ήλιος …

Ο ήλιος είναι ζωοδότης όλες τις εποχές του χρόνου, εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες και τις επικίνδυνες υπεριώδεις ακτίνες του, τους δύο πιο ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο συνήθως. Τότε είναι που συμπίπτουν και οι διακοπές μας, οπότε δεν μπορούμε να προσφέρουμε τη φροντίδα που χρειάζονται τα φυτά μας, που ταλαιπωρούνται…

Άμεσα πρέπει να υιοθετήσουμε κάποιες κινήσεις καθοριστικές για εκείνα. Μετακινούμε τις ζαρντινιέρες και προσπαθούμε να τις βάλουμε στο πιο σκιερό μέρος της βεράντας μας.

Προτιμάμε πάντα πήλινες γλάστρες, γιατί οι πλαστικές γλάστρες και ζαρντινιέρες θερμαίνονται περισσότερο και έτσι το χώμα στεγνώνει, πιο γρήγορα.

Επίσης σε ότι αφορά στα φυτά εσωτερικού χώρου, πρέπει να τα τραβήξουμε από το παράθυρο, γιατί το γυαλί συγκεντρώνει όλη τη ζέστη και την ακτινοβολία. Τα φυτά είναι ευαίσθητα και υποφέρουν.

Μην σκέφτεστε ότι τα φυτά θα μαραθούν μακριά από τον ήλιο. Μην ανησυχείτε για την ανάγκη του ήλιου, για να φτιάξουν τη χλωροφύλλη τους, και να παραμείνουν πράσινα. Φως θα έχουν … ο καυτός ήλιος είναι ο κίνδυνος.

Αν έχετε κήπο και κάποια λουλούδια είναι ευαίσθητα μπορείτε να τα καλύψετε με κάποιο καραβόπανο ή άλλα ελαφριά πανιά τέντες, σαν αυτά που χρησιμοποιούμε στο camping.

Πότισμα

Σε ότι αφορά το σωστό πότισμα έχει και αυτό τα μυστικά του.

Μπορούμε να εγκαταστήσουμε αυτόματο πότισμα με το σύστημα σταγόνων ώστε τα φυτά σας να έχουν όλη την ώρα νερό και να παραμένει το χώμα τους υγρό. Όμως φροντίστε κάθε 5 ημέρες να ελέγχει κάποιος το αυτόματο πότισμα γιατί κάποιες φορές απορρυθμίζεται και γεμίζει ο τόπος νερά.

Αν ποτίζετε εσείς φροντίστε να το κάνετε νωρίς το πρωί ή όταν ο ήλιος έχει δύσει… Να θυμάστε πάντα ότι όταν ποτίζετε με δυνατό ήλιο το νερό εξατμίζεται, οπότε είναι άχρηστο.

Σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών είναι εντελώς απαραίτητο να χαρίζετε υγρασία και δροσιά στα φυτά σας, αλλιώς θα μαραθούν.

Με ψεκαστήρα γεμάτο νερό μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα spray δροσοσταλίδων στα φύλλα και το βλαστό.

Ένα άλλο μυστικό για να διατηρείτε η υγρασία είναι να βάλουμε βότσαλα ή κομμάτια πηλού ή χαλίκια στην επιφάνεια του χώματος, μέσα σε κάθε γλάστρα. Έτσι τα φυτά θα διατηρήσουν την υγρασία και το νερό στο χώμα τους.

Δεν θα πρέπει να κάνουμε το λάθος να ρίχνουμε πολύ νερό στα φυτά μας, νομίζοντας ότι θα κρατήσουν το νερό. Αυτό συμβαίνει όταν αφήνετε κάποιον για να τα ποτίσει. Το πολύ νερό θα τα σαπίσει και θα μαυρίσουν τα φύλλα τους.

Υγρό έδαφος και απορρόφηση νερού

Στον κήπο, μπορείτε να κρατήστε το χώμα υγρό καλύπτοντας το έδαφος σε κάποια σημεία με άχυρο ή βότσαλα.

Αν το έδαφος στεγνώσει πολύ και αρχίσει και σκάει, το νερό δεν είναι εύκολο να διεισδύσει και να κρατηθεί.

Ένα ακόμα μυστικό κυρίως για τους κήπους, είναι να σκαλίσετε λίγο το χώμα και να το ποτίσετε, ώστε να απορροφηθεί το νερό καλύτερα.

Παλαιοί κηπουροί έλεγαν ότι ένα σκάλισμα είναι ίσον με δύο ποτίσματα … και σήμερα αυτό υποστηρίζεται από έμπειρους γεωπόνους.

Εννοείται ότι πρέπει να ποτίζουμε κοντά στις ρίζες και όχι τόσο πολύ τα φύλλα, αρκεί ένα κατάβρεγμα για δροσιά, κυρίως τις πολύ ζεστές ημέρες.

Τα φυτά ζητούν λίπασμα…

Με τα συχνά ποτίσματα ξεφεύγουν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους. Αν θέλετε τα φυτά σας να είναι δυνατά και πράσινα πρέπει οπωσδήποτε να ρίξετε λίπασμα.

Ο γεωπόνος θα σας συμβουλεύσει για την ακριβή δοσολογία και το είδος λιπάσματος.

Μην ξεχνάτε να κόβετε τα ξερά λουλούδια ή τα κίτρινα φύλλα, γιατί έτσι θα γλυτώσετε το φυτό σας από τη  δύναμη που σπαταλά …

Αν έχουμε φυτά εσωτερικού χώρου, τότε είναι καλό να αερίζουμε επαρκώς το σπίτι και να εξετάζουμε αν είναι υγρό το χώμα τους.

Αυτές είναι οι minimum ενέργειες προκειμένου να προστατέψουμε τα φυτά μας το ζεστό καλοκαίρι, που έρχεται…

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες το φθινόπωρο τα φυτά μας θα είναι καταπράσινα και υγιή. Έτσι θα αποζημιωθούμε για τις extra καλοκαιρινές περιποίησεις.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !