Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β12;

Tips

Η βιταμίνη Β12 είναι ένα εντελώς απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που ο οργανισμός δεν μπορεί να το παράγει μόνος του. Οπότε τα τρόφιμα που επιλέγουμε παίζουν σημαντικό ρόλο για τη δημιουργία αυτής της βιταμίνης. Η Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που υπάρχει στη φύση και διατίθεται και σαν συμπλήρωμα διατροφή.

Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό κάθε κυττάρου στον οργανισμό μας. Είναι εντελώς απαραίτητη για να αναπτυχθούν τα παιδιά σωστά και να μεγαλώσουν φυσιολογικά. Η βιταμίνη επηρεάζει τη ρύθμιση και τη σύνθεση του DNA καθώς και τη σύνθεση των λιπαρών οξέων και της παραγωγής ενέργειας.

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.  Μια έστω και μικρή ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να να οδηγήσει σε κατάθλιψη, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης, αλλά και κόπωσης.

Επίσης η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να δημιουργήσει μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια αλλά και μυρμήγκιασμα, μυική αδυναμία, απώλεια αντανακλαστικών, προβλήματα ισορροπίας, ναυτία, διάρροια, απώλεια όρεξης και βάρους, προβλήματα στο πεπτικό.

Ποια είναι η ημερήσια δόση Β12 που είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας;

H ημερήσια δόση είναι 2,5 mcg.

Ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη Β12;

To κρέας, τα θαλασσινά, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν βιταμίνη Β12

Τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12 είναι κυρίως το κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα αυγά ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πλουσιότερες όμως τροφές σε βιταμίνη Β12 είναι το συκώτι μόσχαριού, ο σολομός, οι σαρδέλες, τα μύδια οπότε πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.

Μύδια

Τα μύδια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, μάλιστα είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα μύδια είναι τα πιο πλούσια θαλασσινά σε αυτή τη βιταμίνη.

Θυμηθείτε μια μερίδα 100 μόλις γραμμαρίων μαγειρεμένα μύδια προσφέρουν 98 mcg (μικρογραμμάρια) βιταμίνης Β12, όταν η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για ενήλικες είναι μόλις  2,5 mcg, άρα βλέπουμε τη διαφορά.

Συκώτι μόσχου

Είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12.

Αρκεί να σκεφτούμε ότι μια μερίδα 100 μόλις γραμμαρίων συκωτιού μας χαρίζει πάνω από 50 mcg (μικρογραμμάρια) βιταμίνης Β12, όταν η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για ενήλικες  είναι μόλις 2,5 mcg.

Σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι πολύτιμες γιατί εκτός των άλλων βιταμινών και ιχνοστοιχείων περιέχουν και βιταμίνη Β12.

Το καλοκαίρι είναι ιδανικό να απολαύσουμε ψητές σαρδέλες δίπλα στη θάλασσα για να μας ανέβει η διάθεση και να εξατμιστεί το άγχος μας. Βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι ακόμα και οι σαρδέλες κονσέρβας διαθέτουν τα αντίστοιχα μικρογραμμάρια βιταμίνης Β12, αλλά στην Ελλάδα έχουμε τόσο φρέσκες σαρδέλες και σε πολύ καλές τιμές.

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων φρέσκιας ή κονσέρβοποιημένης σαρδέλας μας χαρίζει 8-9 mcg. βιταμίνης Β12.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι σαρδέλες αποτελούν εξαιρετική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων.

Ο σολομός

Ο σολομός είναι ένα ψάρι που το βρίσκουμε παντού και σε όλες τις μορφές του. Αυτό το λιπαρό ψάρι είναι πλούσιο σε Ω 3 λιπαρά οξέα και έχει και βιταμίνη Β12

Ευτυχώς ο σολομός αρέσει σε όλους οπότε μπορείτε να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων μαγειρεμένου σολομού μας χαρίζει 4-5 mcg βιταμίνης Β12.

Πάντως η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης και η έλλειψή της είναι πολύ συχνή στους vegan και στους vegetarian. Πρέπει λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής που να την περιέχουν για τη εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος και όχι μόνον…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !