Eπιτέλους σταματήστε να πιέζετε τον εαυτό σας…

Tips

Πολλές φορές οι απαιτήσεις που έχουμε από τον εαυτό μας είναι υπερβολικές για να μην πούμε εξωπραγματικές. Μόνοι μας δημιουργούμε έναν ασφυκτικό κλοιό που μας πιέζει… και μας αγχώνει.

Εμείς θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε προτείνοντας κάποιες ιδέες.

Κάνετε μια νέα αρχή, θετική, ανακουφιστική και ελπιδοφόρα άλλωστε η νέα χρονιά πλησιάζει …

Βάλτε προτεραιότητες

Αρχίστε να βάζετε προτεραιότητες, δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε τα πάντα σε μια ημέρα και να αγχώνεστε. Αρχίστε να καταγράφετε τις υποχρεώσεις σας, για μια εβδομάδα ώστε να έχετε το χρονικό περιθώριο εκπλήρωσης τους. Έτσι μειώνεται και ο κίνδυνος να ξεχαστεί κάτι σημαντικό.

Μην είστε τόσο αυστηροί και απαιτητικοί με τον εαυτό σας

Αλήθεια έχετε προσδιορίσει την πηγή του άγχους και της απογοήτευσης; Μήπως σας κυριεύει ο φόβος μιας πιθανής αποτυχίας… μήπως έχετε ανάγκη αναγνώρισης από τους άλλους και πιέζεστε; Mήπως τελικά έχετε βάλει πολύ υψηλότερους στόχους από αυτούς που μπορείτε να «φθάσετε». Σκεφθείτε γιατί, μόλις εντοπίσετε τη ρίζα του κακού είναι πιο εύκολο να καταπολεμήσετε το άγχος σας.

Αγαπήστε τον εαυτό σας

Κάποιες φορές αξίζει να τον κακομαθαίνετε… να τον αφήνετε να ανασάνει… να του χαριστείτε… να τον επιβραβεύσετε… να τον περιποιηθείτε.

Κανείς δεν είναι αλάθητος…

Ποιος σας είπε ότι δεν πρέπει να κάνετε λάθη… όσοι άνθρωποι δρουν κάνουν και λάθη, αρκεί να τα αναγνωρίζουν. Να ζητούν συγγνώμη από κάποιον που ενόχλησαν. Θυμήσου όταν ξεκινάς κάτι πρωτοπόρο και τολμηρό ποτέ μην φρενάρεις την ιδέα σου… φοβούμενος/η μήπως κάνεις λάθος. Εννοείται βέβαια ότι έχεις εξετάσει τις παραμέτρους.

Τελειότητα δεν υπάρχει…

Μήπως είστε τελειομανής και δίνετε υπερβολική σημασία στη λεπτομέρεια και αυτό σας πιέζει. Αλλάξτε πλεύση όσο είναι καιρός τέλειος είναι μόνον … ο Θεός. Χαρείτε με όσα έχετε πετύχει στη διάρκεια της ημέρας και αρχίστε να βλέπετε πιο θετικά τη ζωή… κάποιες φορές αξίζει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και να είμαστε πιο θετικοί και αισιόδοξοι στη ζωή μας.

Οut of the box

Aυτό είναι το motto των ψυχολόγων της εποχής μας. Όταν βρεθούμε μπροστά σε ένα πρόβλημα δύσκολο επαγγελματικό ή προσωπικό, πάρτε το χρόνο σας και προσπαθήστε να βγείτε από το πρόβλημα. Βοηθά να δείτε τα πράγματα από κάποια απόσταση… σαν να πρόκειται για πρόβλημα κάποιου άλλου. ΄Ετσι θα αξιολογήσετε καλύτερα τα πράγματα και ίσως βρεθεί η λύση, πιο εύκολα από ποτέ. Μην δράτε εν θερμώ… αφήστε τον χρόνο να αμβλύνει κάποιες δύσκολες καταστάσεις και ανασυγκροτηθείτε.

Μην κάνετε συγκρίσεις

Κάποιες φορές οι συγκρίσεις είναι ολέθριες, αγχωτικές και δρουν αρνητικά στη ψυχοσύνθεση σας. Προσπαθήστε να απαλείψετε από το λεξιλόγιό σας εκφράσεις όπως «γιατί αυτός και όχι εγώ», «αυτός γιατί… είναι καλύτερος από εμένα» ή «αυτός δηλαδή είναι πιο έξυπνος από εμένα». Τις συγκρίσεις αυτές τις έκαναν οι γονείς μας όταν είμαστε μαθητές… και κάποιες πονάνε μην τις επαναλαμβάνουμε λοιπόν στον εαυτό μας … δεν βοηθούν.

Αν νοιώθετε ότι το πρόβλημα δεν μπορείτε να το επιλύσετε μόνοι σας μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιους ειδικούς.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα  

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !