Η περιοχή του Ασπροπόταμου της Θεσσαλίας οι πέστροφες είναι νόστιμες πολύ. Επίσης η πέστροφα είναι από τα ψάρια που έχουν τις περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και πρέπει να επιδιώκουμε να τις απολαμβάνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε.
Στα ριζά των αγέρωχων και θείων βράχων των Μετεώρων τις απολαύσαμε διά χειρός Χρήστου Μαυραγάνη στην καλύτερή τους εκδοχή.
Αν λοιπόν για κάποιο λόγο δεν θέλετε να φάτε το Πάσχα κρέας αλλά ψάρι, αυτή τη γευστική δημιουργία μπορείτε να την ετοιμάσετε και με άλλα ψάρια φιλεταρισμένα ή φέτες ψαριών.
Χρόνος παρασκευής 30 λεπτά / Πολύ εύκολο
Φιλέτο πέστροφας σε καλαμποκάλευρο με άγρια χόρτα και σάλτσα λεμονιού
Από τον Χρήστο Μαυραγάνη chef στο restaurant Μετεώρων Πανόραμα, Καλαμπάκα
Υλικά για 4 άτομα
4 μεγάλες φρέσκες πέστροφες, φιλεταρισμένες
200 γρ. καλαμποκάλευρο
1 κιλό άγρια χόρτα, ανάλογα με την εποχή
2 κρεμμύδια κομμένα, κομμένα ψιλό καρέ
300 ml λευκό κρασί ξηρό, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο
8 κόκκους μαύρου πιπεριού
2 φύλλα δάφνης
5 κλωνάρια θυμάρι
Χυμό λεμονιού
Ξύδι
200 γρ. βούτυρο κλαριφιέ
200 γρ. κρέμα γάλακτος ελαφριά
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο ζεσταίνουμε τα κρεμμύδια, τα πιπέρια, το κρασί, τη δάφνη και το θυμάρι μέχρι να μας μείνει το 1/3 του κρασιού.
Έπειτα το περνάμε από σίτα και ρίχνουμε το χυμό λεμόνι, το βούτυρο και διορθώνουμε με τη κρέμα γάλακτος για να έχουμε τη σάλτσα.
Ζεματάμε τα άγρια χόρτα για 4 λεπτά και τα κρυώνουμε σε νερό με πάγο και τα ραντίζουμε με ξύδι.
Φιλετάρουμε τις πέστροφες, τις πανάρουμε στο καλαμποκάλευρο και τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο με ελάχιστο βούτυρο μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Σερβίρουμε τοποθετώντας τη πέστροφα πάνω στα βραχάκια χόρτων και λούζουμε με τη σάλτσα λεμονιού.
Ραντίζουμε με λίγο αρωματικό λάδι πάνω στη σάλτσα.