Φτιάχνουμε το δικό μας ρακόμελο

Tips

To ρακόμελο έχει τη δική του ιστορία…

Πρωτοεμφανίστηκε στην Κρήτη και ήταν το «ζέσταμα και το γιατρικό» για τους βουνίσιους. Αργότερα διαδόθηκε σε όλες τις ορεινές περιοχές για να φθάσει μέχρι τις Κυκλάδες, με την Αμοργό να σέρνει το χορό…

Οι κρητικοί ανακάτευαν εθιμικά κάποιες φορές τη τσικουδιά με μέλι, που είχαν άφθονο και ήταν εξαιρετικής ποιότητας και έφτιαχναν το ρακόμελο. Δεν θα ξεχάσω τα ρακόμελα με τον Μανούσο, στο Έλος, ένα από τα Καστανοχώρια της περιοχής Χανίων. Στην ξυλόσομπα ψήνονται τα πρώτα κάστανα και εμείς κάναμε «γευστική δοκιμή» και το απολαμβάναμε.

Το αυθεντικό ρακόμελο πίνεται ζεστό. Εμπειρία γαστρονομική που «έγραψε» στον ουρανίσκο και στην μνήμη μου. «Ρακόμελο κρύο πίνουν αυτοί που δεν ξέρουν» μου έλεγε ο Μανούσος και γελούσε…

Είναι ευκαιρία να διευκρινίσουμε ότι το ίδιο απόσταγμα αλλού λέγεται τσίπουρο ή τσικουδιά, με μέλι που είχαν άφθονο και ήταν εξαιρετικής ποιότητας.

Tο ρακόμελο λόγω της τσικουδιάς και του μελιού προσφέρει στον οργανισμό ευεργετικές ιδιότητες.. Η κρυστάλλινη τσικουδιά, προέρχεται από διπλή απόσταξη στέμφυλων, δηλ. των υπολειμμάτων των σταφυλιών μετά την οινοποίηση, που παραμένουν 40 ημέρες στα βαρέλια για να γίνει η ζύμωση και στην συνέχεια ξεκινά η διαδικασία της απόσταξης.

Το απόσταγμα είναι χωνευτικό μετά από ένα πλούσιο γεύμα ή για να ανοίξει την όρεξη και αφού ζεσταθεί προσφέρει άμεση ανακούφιση στον πονόλαιμο… Ο αλκοολικός βαθμός της τσικουδιάς κυμαίνεται από 42-58 αλκοολικούς βαθμούς ( Vol%).

Στη Δημητσάνα πάλι με τα πρώτα κρύα, τα ρακόμελα ετοιμάζονται και το μέλι ελάτης ή ανθέων «κρατά» θέση δίπλα στο τσίπουρο.

Τα κανελόξυλα «αρωματίζουν» τα σφηνάκια και κάποιες φορές οι αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού.

Στη Δημητσάνα, στο Αρχοντικό Δεληγιάννη δίπλα στο τζάκι απολαύσαμε ρακόμελο θεϊκό με ωραία παρέα.. και έξω βροχή δυνατή, ατμόσφαιρα μοναδική που «γράφει».

Η καλύτερη συνταγή αρωματικού ρακόμελου δική σας.

Καπνιστό Ρακόμελο

Υλικά

100ml τσικουδιά

35 γρ. μέλι ελάτης ή πεύκου ή ανθέων

2 ξυλάκια κανέλας

3-4 καρφάκια γαρύφαλλα

 Διαδικασία

Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη ρακί με την κανέλα και τα γαρύφαλλα και ανάβουμε τη φωτιά.

Μόλις αρχίσει και κοχλάζει ρίχνουμε το μέλι, που ξεκολλά αμέσως από το κουτάλι. Ανακατεύουμε ελαφρά.

Αφήνουμε το ρακόμελο σε σιγανή φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με  ξύλινο κουτάλι.

Αποσύρουμε από τη φωτιά αφαιρούμε την κανέλα και τα γαρύφαλλα.

Παράλληλα κάνουμε τη διαδικασία για να αρωματίσουμε το σφηνάκι με κανέλα.

Κόβουμε το ξύλο της κανέλας σε κομμάτια ώστε να χωρούν στα σφηνάκια.

Πιάνουμε με λαβίδα το ξύλο της κανέλας και το «περνάμε» με το φλόγιστρο ή  με αναπτήρα τζακιού.

Μόλις το ξύλο κανέλας αρχίζει να βγάζει καπνό «κλείνουμε» κάθε κομμάτι σε ένα σφηνάκι, για να πάρει γεύση καπνιστής κανέλας και το αφήνουμε ανάλογα με την ένταση του αρώματος που θέλουμε 2-3 λεπτά.

Σερβίρουμε το ρακόμελο και έχουμε όλα τα αρώματα και οι γεύσεις στον ουρανίσκο μας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !