Γιαούρτια θα βρεις πολλά στην αγορά, ωστόσο θα ήθελες να μάθεις πώς φτιάχνεται το σπιτικό γιαούρτι με φρέσκο αγελαδινό γάλα; Ίσως σου φανεί χρήσιμο αν κάποια στιγμή σου περισσέψει γάλα και δεν ξέρεις τί να το κάνεις. Είναι απλό και θα το διαπιστώσεις παρακάτω:
Θα χρειαστείς:
2 λίτρα φρέσκο γάλα αγελάδας
1 κεσεδάκι παραδοσιακό γιαούρτι πρόβειο με την πέτσα (220-250 γραμμάρια)
Εκτέλεση
Βάζουμε το γάλα να βράσει και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 4-5 λεπτά να σιγοβράζει ανακατεύοντας συχνά πυκνά για να μην κολλήσει στον πάτο και για να μην φουσκώσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γάλα να κρυώσει. Θα χρειαστούμε ένα θερμόμετρο για να μετρήσουμε τη θερμοκρασία του γάλακτος, ώστε όταν φτάσει ανάμεσα στους 30-40 βαθμούς να συνεχίσουμε τη διαδικασία.
Ρίχνουμε μέσα στο γάλα όλο το γιαούρτι μαζί με την πέτσα του και ανακατεύουμε πολύ καλά με αυγοδάρτη ώστε να διαλυθεί.
Στη συνέχεια μοιράζουμε το μίγμα σε μπολάκια μικρά ή μεγάλα.
Σκεπάζουμε τα μπολάκια και τα κουκουλώνουμε με μια κουβέρτα.
Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 12 ώρες προκειμένου να ολοκληρωθεί η ζύμωση. Αν μετά από αυτό το διάστημα το μίγμα είναι ακόμα αραιό τα αφήνουμε για μερικές ώρες ακόμα.