Γαλακτομπούρεκο Αυθεντικό

Τα μυστικά των Chef

Η συνταγή από τον «μύστη» του γαλακτομπούρεκου

Ο Σπύρος Γιαννακόπουλος, είναι από τους ανθρώπους που καθιέρωσαν το γαλακτομπούρεκο στην Αθήνα και το λατρέψαμε. Η συνταγή από τον παππού του και όταν μικρό παιδί ακόμα «ανέβηκε» στην Αθήνα, για μια καλύτερη ζωή από τα Βαρδούσια, άρχισε να τελειοποιεί τη συνταγή. Δούλεψε ή δημιούργησε με τους συγγενείς του, δύο από τα πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία του «Ασημακόπουλου» και αργότερα το πρώτο «Κοσμικό».

Τώρα πια βρίσκεται στο Διχώρι, ένα χωριό κρυμμένο στα Βαρδούσια και η αλήθεια είναι ότι πολλοί ανεβαίνουν μέχρι εκεί, για να δοκιμάσουν το περίφημο γαλακτομπούρεκο με γνήσια υλικά του τόπου του και η γεύση ονειρική, γιατί τώρα το φτιάχνει ακόμα με περισσότερη αγάπη και μεράκι για αυτούς που πραγματικά αγαπά.

Είμαι από τις τυχερές που στέλνει αυθημερόν delivery στην Αθήνα.

Στο Διχώρι μένει μόνιμα και η εγγονή του η Μαρίνα, είναι η μοναδική κάτοικος Διχωρίου ακόμα και τον χειμώνα και διατηρεί μια απίθανη ταβέρνα, ονομαστή σε όλη τη Ρούμελη, εκεί στην πλατεία με τα τεράστια πλατάνια.

Το γαλακτομπούρεκο είναι το εθιμικό γιορτινό γλυκό για αυτό σας δίνουμε την αυθεντική συνταγή του, που αποτελεί μυστικό επτασφράγιστο που ο παππούς Σπύρος μας εξομολογήθηκε.

Ο μύστης του γαλακτομπούρεκου Σπύρος Γιαννακόπουλος, με το ταψί που μόλις βγήκε από το φούρνο κερασμένο… για τα Οk markets.

Γαλακτομπούρεκο

Από τον περίφημο ζαχαροπλάστη Σπύρο Γιαννακόπουλο, Διχώρι Δωρίδας

Υλικά για ένα ταψί 32 cm

Για την κρέμα

2 ½  λίτρα γάλα φρέσκο

5 αυγά

1 κιλό ζάχαρη

1 ξύσμα από λεμόνι

300 γρ. σιμιγδάλι

200 γρ. λιωμένο βούτυρο γάλακτος

Για το σιρόπι

½ λίτρο νερό

1 κιλό ζάχαρη

1 κ.σ. γλυκόζη

1 πρέζα βανίλια

1 πακέτο φύλλο τύπου Βηρυτού

Τρόπος παρασκευής

Σπάμε τα αυγά στη κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε λίγο με το σύρμα μέχρι να «αφρατέψουν».

Μετά ρίχνουμε το γάλα και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια για να μην μας σβολιάσει.

Μόλις πάρει μια βράση, ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι και μόλις πήξει  κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Προσθέτουμε και το ξύσμα λεμονιού.

Βουτυρώνουμε το ταψί με το λιωμένο βούτυρο και στρώνουμε το φύλλο σε φάκελο βουτυρώνοντας το κάθε φύλλο. Δηλαδή ένα φύλλο στο μισό ταψί και άλλο ένα στο υπόλοιπο τα αλείφουμε με βούτυρο και συνεχίζουμε. Ότι φύλλο περισσέψει το γυρνάμε επάνω, αφού έχουμε ρίξει την κρέμα και το σκεπάζουμε σε φωλιά σε φάκελο όπως λένε οι ζαχαροπλάστες.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ΟC στον αέρα για 1 ώρα.

Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη για 2-3 λεπτά και στο τέλος βάζουμε μια πρέζα βανίλια.

Μόλις βγει το γαλακτομπούρεκο το σιροπιάζουμε.

Το μυστικό είναι ότι και το σιρόπι και το γλυκό είναι ζεστά.

Δεν το κόβουμε πριν κρυώσει καλά. Ο χρόνος που χρειάζεται 2 ώρες.

Αγέρωχα πλατάνια στο Διχώρι, της ομορφιάς και των γεύσεων
Προηγούμενο άρθροΑρνάκι Κλέφτικο
Επόμενο άρθροMανιτάρια με πατάτες φουρνιστά

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !