Γαύροι μαρινάτοι αλλιώς …

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι φιλικές συναντήσεις γίνονται όλο και πιο συχνές… Ο φρέσκος γαύρος μεταμορφώνεται σε ένα επικό μεζεδάκι για ούζο ή κρασί. Γίνεται πολύ εύκολα και το έχουμε στο ψυγείο για κάθε στιγμή.

Στην πανέμορφη Πρέβεζα η θαλασσινή κουζίνα δοξάζεται… Εδώ δοκίμασα τους καλύτερους γαύρους μαρινάτους καμωμένους με μαεστρία και αγάπη από τον Ορέστη, έναν νέο άνθρωπο που δημιουργεί μικρά αριστουργήματα από τους θησαυρούς της θάλασσας.

Χρόνος παρασκευής 25 λεπτά / Εύκολο

Γαύροι μαρινάτοι αλλιώς…

Από τον Ορέστη Γκάνα, Νταλιάνι θαλασσονοστιμιές, Νεοχώρι Πρέβεζας

Υλικά για 4-6 άτομα

1 κιλό γαύρο

200 γρ. αλάτι χοντρό

300 ml. ξύδι κόκκινο

4 σκελίδες σκόρδο, σε ψιλοκομμένες φέτες

1 καρότο τριμμένο

1 πιπεριά κόκκινη κέρατο, ψιλοκομμένη

1 πιπεριά πράσινη κέρατο, ψιλοκομμένη

Ηλιέλαιο

Ελαιόλαδο

Ρίγανη

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε τους γαύρους τραβώντας από το κεφάλι για να φύγουν τα εντόσθια. Τα πλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Στον πάγκο της κουζίνας έχουμε απλώσει απορροφητικό χαρτί και απλώνουμε τους γαύρους για να φύγει η υγρασία.

Σε ένα μπολ βάζουμε μια στρώση από τα ψάρια και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι γαύροι.

Ρίχνουμε το ξίδι μέχρι να σκεπαστούν τα ψάρια.

Αφήνουμε εκτός ψυγείου για 6 ώρες να μαριναριστούν και να «ψηθούν».

Αδειάζουμε το ξίδι από το μπολ και αφαιρούμε από το γαύρο το κόκαλο, μέχρι το σημείο της ουράς, προσέχοντας να μην ανοίξουν τα δυο φιλέτα.

Σε ένα μπολ απλώνουμε το γαύρο ανοιγμένο σαν πέταλο και σε κάθε στρώση βάζουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, τις πιπεριές και το καρότο.

Στο τέλος ρίχνουμε ηλιέλαιο και λίγο ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθούν τα ψάρια.

Σκεπάζουμε αεροστεγώς και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Σερβίρουμε σε πιατέλα, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ρίγανη.

Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε τους γαύρους με πιπεριές, φρέσκο κρεμμυδάκι ή ντοματάκια ψιλοκομμένα.

Μικρά μυστικά

Οι μαριναρισμένοι γαύροι μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο μέσα στο μπολ πάντα καλυμμένοι με μείγμα ηλιέλαιου και ελαιόλαδου.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Τραγανά μπαστουνάκια μελιτζάνας με γλυκόξινη σάλτσα πορτοκαλιού και σουσάμι

Η μελιτζάνα είναι το δώρο της φύσης για το καλοκαίρι… Έχει φανατικούς φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Την καλύτερη έκδοση της τηγανητής μελιτζάνας με μια...

Καρπάτσιο μοσχάρι

Μια γευστική δημιουργία υψηλής διατροφικής αξίας. Γίνεται εύκολα και έχει το δικό του φανατικό κοινό. Δεν είναι πιάτο για όλους. Τα μυστικά του είναι τα...

Κριθαρότο με γαρίδες

Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που ξυπνά αναμνήσεις. Είναι νόστιμο και πολύ χορταστικό… Το πιο νόστιμο κριθαρότο το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα με...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !