Γαύροι μαρινάτοι αλλιώς …

Tips

Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι φιλικές συναντήσεις γίνονται όλο και πιο συχνές… Ο φρέσκος γαύρος μεταμορφώνεται σε ένα επικό μεζεδάκι για ούζο ή κρασί. Γίνεται πολύ εύκολα και το έχουμε στο ψυγείο για κάθε στιγμή.

Στην πανέμορφη Πρέβεζα η θαλασσινή κουζίνα δοξάζεται… Εδώ δοκίμασα τους καλύτερους γαύρους μαρινάτους καμωμένους με μαεστρία και αγάπη από τον Ορέστη, έναν νέο άνθρωπο που δημιουργεί μικρά αριστουργήματα από τους θησαυρούς της θάλασσας.

Χρόνος παρασκευής 25 λεπτά / Εύκολο

Γαύροι μαρινάτοι αλλιώς…

Από τον Ορέστη Γκάνα, Νταλιάνι θαλασσονοστιμιές, Νεοχώρι Πρέβεζας

Υλικά για 4-6 άτομα

1 κιλό γαύρο

200 γρ. αλάτι χοντρό

300 ml. ξύδι κόκκινο

4 σκελίδες σκόρδο, σε ψιλοκομμένες φέτες

1 καρότο τριμμένο

1 πιπεριά κόκκινη κέρατο, ψιλοκομμένη

1 πιπεριά πράσινη κέρατο, ψιλοκομμένη

Ηλιέλαιο

Ελαιόλαδο

Ρίγανη

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε τους γαύρους τραβώντας από το κεφάλι για να φύγουν τα εντόσθια. Τα πλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Στον πάγκο της κουζίνας έχουμε απλώσει απορροφητικό χαρτί και απλώνουμε τους γαύρους για να φύγει η υγρασία.

Σε ένα μπολ βάζουμε μια στρώση από τα ψάρια και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι γαύροι.

Ρίχνουμε το ξίδι μέχρι να σκεπαστούν τα ψάρια.

Αφήνουμε εκτός ψυγείου για 6 ώρες να μαριναριστούν και να «ψηθούν».

Αδειάζουμε το ξίδι από το μπολ και αφαιρούμε από το γαύρο το κόκαλο, μέχρι το σημείο της ουράς, προσέχοντας να μην ανοίξουν τα δυο φιλέτα.

Σε ένα μπολ απλώνουμε το γαύρο ανοιγμένο σαν πέταλο και σε κάθε στρώση βάζουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, τις πιπεριές και το καρότο.

Στο τέλος ρίχνουμε ηλιέλαιο και λίγο ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθούν τα ψάρια.

Σκεπάζουμε αεροστεγώς και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Σερβίρουμε σε πιατέλα, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ρίγανη.

Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε τους γαύρους με πιπεριές, φρέσκο κρεμμυδάκι ή ντοματάκια ψιλοκομμένα.

Μικρά μυστικά

Οι μαριναρισμένοι γαύροι μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο μέσα στο μπολ πάντα καλυμμένοι με μείγμα ηλιέλαιου και ελαιόλαδου.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !