Γίγαντες λεμονάτοι Πηλιορείτικοι

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Μια γευστική δημιουργία αρωματική, νόστιμη και πολύ υγιεινή, αφού χαρίζει στον οργανισμό μας βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που χρειάζεται. Το σίγουρο είναι ότι οι vegan, vegetarian φίλοι μας και όσοι νηστεύουν θα ενθουσιαστούν.

Στην πανέμορφη Μακρυνίτσα Πηλίου, οι παραδοσιακές γεύσεις του χθες εμφανίζονται στην πιο εκλεπτυσμένη τους μορφή και συγκινούν. Φιλοσοφία του εστιατορίου Κάρδαμο είναι η συναισθηματική κουζίνα, που ξεχειλίζει από φρεσκάδα, χρώματα, αρώματα και εξαιρετική πρώτη ύλη. Μια κουζίνα που μας προκαλεί σε ένα παιχνίδισμα όλων των αισθήσεων απολαμβάνοντας μια καταπληκτική θέα στο Βόλο και τον Παγασητικό από άκρη σε άκρη. Εμπειρία μοναδική

Χρόνος παρασκευής 2 ώρες / Χρόνος αναμονής 5 ώρες / Εύκολο

Γίγαντες Λεμονάτοι Πηλιορείτικοι

Από τον Απόστολο Πάτρα, chef Εστιατόριο Κάρδαμο, Μακρυνίτσα Πηλίου

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. γίγαντες βραστεροί

5 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 κ.γ. σκόρδο, λιωμένο

2 μεγάλα λεμόνια το χυμό και το ξύσμα

2 lime το χυμό και το ξύσμα

2 φύλλα δάφνης

1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 ml ελαιόλαδο

300 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ρίγανη

Για το πασπάλισμα

1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

Λίγο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο ή φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ με νερό βάζουμε από το βράδυ τους γίγαντες για να φουσκώσουν. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και ένα κουταλάκι σόδα.

Το πρωί πετάμε το νερό και ξεπλένουμε με δροσερό τρεχούμενο νερό τους γίγαντες.

Τους σουρώνουμε.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό και τους γίγαντες, το ένα κρεμμύδι, τα δαφνόφυλλα και σιγοβράζουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ½ – 2 ώρες, εξαρτάται πόσο βραστεροί είναι οι γίγαντες.

Αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε και αφήνουμε τους γίγαντες στην άκρη με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 10 λεπτά.

Παράλληλα σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια, το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν για 7-8 λεπτά.

Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και lime, το αλεύρι και λίγο νερό από τους γίγαντες και ανακατεύω. Αφήνουμε να πάρουν βράση 2 λεπτά ακόμα.

Στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας.

Ρίχνουμε και το ζεστό ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά ακόμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και lime, τη ρίγανη και το πιπέρι.

Σερβίρουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σχοινόπρασο.

Μικρά μυστικά

Αν δεν νηστεύουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο ζωμό από κοτόπουλο.

Το καψαλισμένο ψωμάκι δίνει άλλη νοστιμιά στο πιάτο μας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !