Νηστεία … το νέο trend της μακροβιότητας

Tips

Η νηστεία εμφανίζεται σαν μια νέα θεραπεία αποτοξίνωσης και εξαγνισμού του σώματος. Οι διάφορες θρησκείες προτείνουν περιόδους νηστείας ταυτόχρονα με προσευχή για τον καθαρισμό της ψυχής.

Πριν αποφασίσουμε να νηστέψουμε θα πρέπει να συνεννοηθούμε με τον γιατρό μας που γνωρίζει το ιστορικό μας.

Η νηστεία σαν θεραπεία

Η νηστεία επιτρέπει στο σώμα να «ανασάνει» όταν ξεχειλίζει από τοξίνες και κούραση σωματική ή πνευματική. Έτσι οι δυνάμεις του οργανισμού συγκεντρώνονται στη θεραπεία του οργάνου που πάσχει.

Παρατηρώντας τα ζώα θα δούμε ότι δεν τρώνε καθόλου όταν είναι τραυματισμένα ή άρρωστα και έτσι σιγά σιγά συνέρχονται.

Σήμερα υπάρχουν και εξειδικευμένοι γιατροί που εφαρμόζουν την νηστεία, σαν μέρος θεραπείας αλλά και διατήρησης καλής υγείας.

Άμεση αποτοξίνωση

Η ανάπαυλα του πεπτικού συστήματος θα επιτρέψει σε όλα τα όργανα και κυρίως στο συκώτι να αποτοξινωθούν από τα λίπη, τα σάκχαρα και γενικά ότι τα κουράζει και τα αρρωσταίνει. Βασικά πρόκειται για έναν βαθύ καθαρισμό του οργανισμού.

Αν η νηστεία συνοδεύεται με σωματική και πνευματική άσκηση τότε τα οφέλη είναι πολλαπλάσια.

Αφήστε τον εαυτό σας να ξεκινήσει δημιουργικά σε νέα βάση… απομακρύνοντας από τη ζωή σας κάθε αρνητική σκέψη ή σχέση.

Απευθυνθείτε στους ειδικούς για να σας συμβουλεύσουν αν μπορείτε να κάνετε πλήρη νηστεία κάποια ημέρα της εβδομάδος ή μερική νηστεία τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Η πλήρης νηστεία από κάθε φαγητό και ποτό εκτός βέβαια από το νερό ή το τσάι μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν δεν παρακολουθείται από τον γιατρό σας. Μην φθάνετε στα άκρα λοιπόν…

Μερική νηστεία είναι και η σταφυλοθεραπεία, η θρέψη για ένα διάστημα μόνον με σταφύλια ή ξηρούς καρπούς ή ορισμένα φρούτα και λαχανικά.

Ανακουφίζει από τους πόνους και την αρθρίτιδα

Πρόσφατη μελέτη σε ασθενείς που έπασχαν από το σύνδρομο χρόνιου πόνου ή αρθρίτιδα και υποβλήθηκαν σε μερική νηστεία μιας εβδομάδας, λαμβάνοντας μόνον νερό μεταλλικό, τσάι, χυμούς φρούτων και λαχανικών είχαν αισθητή μείωση του πόνου τους.

Παράλληλα κάποιοι από τους ασθενείς επιπλέον της μερικής νηστείας ακολούθησαν θεραπείες βελονισμού, υδροθεραπεία και είχαν ψυχολογική υποστήριξη. Αυτοί οι ασθενείς είχαν θεαματικά αποτελέσματα ως προς την μείωση του πόνου.

Οι αλλαγές στη διατροφή και η υιοθέτηση της χορτοφαγικής διατροφής μπορεί να έχουν θετική επίδραση στα συμπτώματα των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Μείωση της υψηλής πίεσης

Κατά τη διάρκεια της νηστείας οι παράγοντες που ευνοούν την υπέρταση όπως τα λίπη, τα σάκχαρα, το αλάτι δεν υφίστανται οπότε η αρτηριακή πίεση μειώνεται.

Αν υπάρχει θέμα υπέρτασης, θα πρέπει να παρακολουθούμε την πίεση τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και να υπάρχει συνεννόηση με τον γιατρό μας.

Περιστασιακή απώλεια βάρους

Η νηστεία οδηγεί σε απώλεια βάρους λόγω των λίγων θερμίδων που προσλαμβάνονται καθημερινά. Δεν συνιστάται σαν μέθοδος απώλειας βάρους, γιατί η απώλεια θα είναι εντελώς περιστασιακή

Βελτίωση του ύπνου

Μια μελέτη έδειξε ότι η ποιότητα του ύπνου βελτιώθηκε και κυρίως δεν υπήρχαν διακοπές του ύπνου, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πριν από τη νηστεία προετοιμάζουμε τον οργανισμό μας

Είναι απαραίτητο πριν την νηστεία να υποβληθούμε σε εξετάσεις που θα μας υποδείξει ο γιατρός μας.

Συνήθως για κάποιες ημέρες πριν από τη νηστεία θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια χορτοφαγική διατροφή.

Η νηστεία παρόλο που είναι ευεργετική δημιουργεί μια κάποια αναστάτωση στον οργανισμό μας.

Προσοχή υπάρχουν αντενδείξεις

Η νηστεία αντενδείκνυται σε περιπτώσεις υπερκόπωσης, αδύναμου ανοσοποιητικού, διαβήτη, καρδιολογικών παθήσεων, καρκίνου, εγκυμοσύνης, εξαρτημένων ατόμων από ουσίες και ψυχικής νόσου. Πάντα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !