Γιατί πρέπει να επιλέγουμε ψωμί με προζύμι;

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Το προζύμι είναι ένα μείγμα νερού και αλευριού όπου αναπτύσσεται μια καλλιέργεια ζυμομυκήτων και γαλακτικών βακτηρίων. Από αυτό παρασκευάζεται το ψωμί που είναι τόσο θρεπτικό και νόστιμο.

Ποια τα πλεονεκτήματα του προζυμένιου ψωμιού

Το προζύμι κάνει την κόρα πιο τραγανή. Η ψίχα είναι πιο αρωματική και εύπεπτη.

Διατηρείτε περισσότερο και κερδίζει σε γεύση

Μπορεί να διατηρηθεί και τρώγεται ευχάριστα ακόμα και μετά από 5 ημέρες, ενώ τα ψωμιά που φτιάχνονται με μαγιά δεν είναι φρέσκα την επόμενη ημέρα. Στα προζυμένια ψωμιά η κόρα είναι τραγανή και οι μικροοργανισμοί του προζυμιού αιχμαλωτίζουν την υγρασία και έτσι το ψωμί δεν ξεραίνεται.

Πιο εύπεπτο

Το ψωμί με φυσικό προζύμι είναι πιο εύπεπτο. Ο μετασχηματισμός του άμυλου σε μαλτόζη διευκολύνει την πέψη.

Πιο θρεπτικό

Γίνεται καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, αφού τα ένζυμα φυτάσες διασπούν το φυτικό οξύ που υπάρχει στο σιτάρι.

Το φυτικό οξύ προκαλεί απώλεια ασβεστίου και μαγνησίου. Τα άτομα με οστεοπόρωση ή ανεπάρκεια μαγνησίου θα πρέπει να καταναλώνουν ψωμί με προζύμι.

Το προζυμένιο ψωμί έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Ο γλυκαιμικός δείκτης κατατάσσει τα τρόφιμα ανάλογα με το πόσο αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα όταν καταναλώνονται. Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης τους, τόσο πιο γρήγορα το φαγητό προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου. Αυτό προκαλεί αμέσως μια ισχυρή έκκριση ινσουλίνης.

Έτσι το προζυμένιο ψωμί πρέπει να εντάσσεται στη διατροφή ατόμων που πάσχουν από διαβήτη ή από εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος και δεν μπορούν να στερηθούν το ψωμί.

Το βάζο με το προζύμι

Που διατηρείται το προζύμι

Μόνον στο ψυγείο και πάντα το φροντίζουμε ταϊζοντάς το με αλευράκι για να διατηρείται ζωντανό. Πριν από τη χρήση του το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Τραγανά μπαστουνάκια μελιτζάνας με γλυκόξινη σάλτσα πορτοκαλιού και σουσάμι

Η μελιτζάνα είναι το δώρο της φύσης για το καλοκαίρι… Έχει φανατικούς φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Την καλύτερη έκδοση της τηγανητής μελιτζάνας με μια...

Καρπάτσιο μοσχάρι

Μια γευστική δημιουργία υψηλής διατροφικής αξίας. Γίνεται εύκολα και έχει το δικό του φανατικό κοινό. Δεν είναι πιάτο για όλους. Τα μυστικά του είναι τα...

Κριθαρότο με γαρίδες

Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που ξυπνά αναμνήσεις. Είναι νόστιμο και πολύ χορταστικό… Το πιο νόστιμο κριθαρότο το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα με...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !