Γιατί πρέπει να επιλέγουμε ψωμί με προζύμι;

Tips

Το προζύμι είναι ένα μείγμα νερού και αλευριού όπου αναπτύσσεται μια καλλιέργεια ζυμομυκήτων και γαλακτικών βακτηρίων. Από αυτό παρασκευάζεται το ψωμί που είναι τόσο θρεπτικό και νόστιμο.

Ποια τα πλεονεκτήματα του προζυμένιου ψωμιού

Το προζύμι κάνει την κόρα πιο τραγανή. Η ψίχα είναι πιο αρωματική και εύπεπτη.

Διατηρείτε περισσότερο και κερδίζει σε γεύση

Μπορεί να διατηρηθεί και τρώγεται ευχάριστα ακόμα και μετά από 5 ημέρες, ενώ τα ψωμιά που φτιάχνονται με μαγιά δεν είναι φρέσκα την επόμενη ημέρα. Στα προζυμένια ψωμιά η κόρα είναι τραγανή και οι μικροοργανισμοί του προζυμιού αιχμαλωτίζουν την υγρασία και έτσι το ψωμί δεν ξεραίνεται.

Πιο εύπεπτο

Το ψωμί με φυσικό προζύμι είναι πιο εύπεπτο. Ο μετασχηματισμός του άμυλου σε μαλτόζη διευκολύνει την πέψη.

Πιο θρεπτικό

Γίνεται καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, αφού τα ένζυμα φυτάσες διασπούν το φυτικό οξύ που υπάρχει στο σιτάρι.

Το φυτικό οξύ προκαλεί απώλεια ασβεστίου και μαγνησίου. Τα άτομα με οστεοπόρωση ή ανεπάρκεια μαγνησίου θα πρέπει να καταναλώνουν ψωμί με προζύμι.

Το προζυμένιο ψωμί έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Ο γλυκαιμικός δείκτης κατατάσσει τα τρόφιμα ανάλογα με το πόσο αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα όταν καταναλώνονται. Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης τους, τόσο πιο γρήγορα το φαγητό προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου. Αυτό προκαλεί αμέσως μια ισχυρή έκκριση ινσουλίνης.

Έτσι το προζυμένιο ψωμί πρέπει να εντάσσεται στη διατροφή ατόμων που πάσχουν από διαβήτη ή από εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος και δεν μπορούν να στερηθούν το ψωμί.

Το βάζο με το προζύμι

Που διατηρείται το προζύμι

Μόνον στο ψυγείο και πάντα το φροντίζουμε ταϊζοντάς το με αλευράκι για να διατηρείται ζωντανό. Πριν από τη χρήση του το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !