Καλοκαιρινά πιάτα φιλοσοφίας Good Mood Food

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Tώρα το καλοκαίρι έχουμε ανάγκη από έξυπνες και υγιεινές γευστικές δημιουργίες με άρωμα, χρώμα και γεύση ανεβαστική, χωρίς να φορτωνόμαστε θερμίδες.

Τα πιάτα μας θα πρέπει να είναι ελαφρά, να γίνονται εύκολα και να πλημμυρίζουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Με δυό λόγια να είναι superfood. Καιρός να ξεφύγουμε από τις ανούσιες και συνηθισμένες πράσινες σαλάτες… υπάρχει «πεδίο δόξης λαμπρό…». Φαντασία έχουμε και δημιουργούμε πιάτα που διανθίζουμε με σπόρους, μπαχαρικά, αρωματικά και βοτάνια και φρέσκα λαχανικά.

Ποιες λοιπόν είναι αυτές οι παρασκευές και οι γευστικές δημιουργίες;

Το καρπάτσιο

Παραδοσιακά φτιάχνεται με μοσχαρίσιο κρέας. χωρίς καθόλου λίπος. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού ή μοσχολέμονου, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή αν θέλουμε και λίγη σάλτσα σόγιας.

Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σολομό ή άλλο φρέσκο ψάρι ή λαχανικά.

Ποτέ όμως δεν κάνουμε καρπάτσιο από πουλερικά ή χοιρινό.

Σαλάτα ζυμαρικών

Για ζυμαρικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κοφτό μακαρονάκι, πένες, πλιγούρι, κινόα ή ότι άλλο αγαπάμε. Για να είναι το πιάτο ελαφρύ αποφεύγουμε τα βαριά dressing και τις κρέμες. Xρησιμοποιούμε περισσότερο τόνο, σολομό, γαύρο, σαρδέλες, ντομάτες, αγγούρι και αρωματικά και περιλούζουμε τις σαλάτες με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.

Σεβίτσε 

Ένα φρέσκο ψάρι οι γαρίδες γίνονται απίθανα  σεβίτσε. Αφού μαρινάρονται σε χυμούς εσπεριδοειδών, γάλα καρύδας, τσίλι, πιπεριά και κόλιανδρο. Νόστιμο και ανάλαφρο πιάτο με άρωμα θαλασσινό.

Μπρουσκέτες

Φρυγανισμένες φέτες από διάφορα ψωμιά με βάση τυρί, σαλάτες, τόνο ή αλλαντικά και δροσερά λαχανικά. Είναι πανεύκολες και πάντα καλοδεχούμενες.

Ταραμοσαλάτα και άλλες αλοιφές

Η ταραμοσαλάτα, το χούμους, η μελιτζανοσαλάτα, το τζατζίκι με κριθαρένια ή χαρουπένια παξιμάδια είναι ότι καλύτερο για να συνοδέψουμε το κρασί ή το απεριτίφ μας.

Ανοιχτό σάντουιτς με αβοκάντο

Σε μια φέτα φρυγανισμένη σίκαλης ή ψωμιού προζυμένιου απλώνουμε φέτες αβοκάντο ή γκουακαμόλε με χυμό λάιμ, πιπέρια, αυγό ποσέ ή βραστό και ραπανάκι … Ένα απίθανο, νόστιμο και ξεχειλίζει βιταμίνες. Έτσι είναι κατάλληλο για κάθε στιγμή.

Ψάρι ψητό ή θαλασσινά

Βόμβες αντιοξειδωτικών, βιταμινών, σιδήρου, ασβεστίου τα ψητά ψάρια με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι ή τα θαλασσινά στον ατμό … με πικάντικες πινελιές. Όνειρο καλοκαιρινό.

Ψητά λαχανικά και βαλσάμικο

Στο σχαροτήγανο ψήνουμε τα λαχανικά που αγαπάμε ντομάτα, πιπεριές διαφόρων χρωμάτων, μελιτζάνες, καρότα κολοκυθάκια. Τα ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο ή κρέμες βαλσάμικου διαφόρων γεύσεων και είναι έτοιμα.

Πουλερικά

Με ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι δημιουργούμε θαύματα. Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα και σοτάρουμε με λαχανικά, χυμούς φρούτων και ελαφριές σάλτσες.

Αυτές είναι κάποιες πρωτότυπες, δροσερές και φρέσκες γευστικές δημιουργίες που θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπες αυτό το καλοκαίρι…

Φαντασία, κέφι και αγάπη χρειάζεται μόνον.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Κριθαρότο με γαρίδες

Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που ξυπνά αναμνήσεις. Είναι νόστιμο και πολύ χορταστικό… Το πιο νόστιμο κριθαρότο το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα με...

Πως αντιμετωπίζουμε τα καλοκαιρινά μικροατυχήματα φυσικά;

To καλοκαίρι ευνοεί κάποιες άτυχες στιγμές όπως είναι τσιμπήματα ή μικροατυχήματα αλλά και κάποιες γαστρεντερίτιδες ή εγκαύματα από τον ήλιο ή το barbeque. Eμείς όμως...

Tορτίγιες με Σολoμό, κατίκι Δομοκού και iceberg

Μια λιχουδιά passé partout… για τη θάλασσα, το μπαλκόνι, το γραφείο, το πρωινό. Ένα snack για όλες τις ώρας, που αρέσει πολύ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε...

Γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα

Μια θαλασσινή γευστική δημιουργία, παρεΐστικη που καλεί να την μοιραστούμε … Το νοσταλγικό καλοκαιρινό φαγητό ζητά καψαλισμένο ψωμί για «βούτες» ατελείωτες και ούζο… Η Πρέβεζα...

Γαρίδες μαρινάτες

Μια γευστική δημιουργία που αρέσει πολύ και γίνεται πολύ εύκολα. Απλά το μαρινάρισμα με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού θέλει κάποιες ώρες για να «περάσει» το...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !