Κατσάρος Αποστάγματα

Tips

To αποστακτήριο που διηγείται τη δική του ιστορία …

Ο Νίκος και η Ζωή Κατσάρου

Το 1856 στην περιοχή του Τυρνάβου, το ρακοκάζανο του Νικόλαου Κατσάρου, «γέννησε»  ένα απόσταγμα με εξαιρετική γεύση και μοναδικό άρωμα, που το ονομάτισαν ούζο… Πρόκειται λοιπόν, για το παλαιότερο αποστακτήριο ούζου στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Δυστυχώς τότε, δεν υπήρχαν οι διατάξεις κατοχύρωσης ονόματος, ούτε οι προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης, οπότε ο τόπος γένεσης του ούζου, του εθνικού μας ποτού, έμεινε ομιχλώδης για τους πολλούς. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν έγγραφες αναφορές που  προσδιορίζουν επακριβώς τον αποσταγματοποιό και τον τόπο.

Η πρωτότυπη συνταγή που δημιούργησε το Ούζο, ο Νίκος Κατσάρος, κρατήθηκε σαν ένα μυστικό οικογενειακό κειμήλιο.

Σήμερα ο Νίκος Κατσάρος 4η γενιά, με συνοδοιπόρο τη σύζυγό του Ζωή, συνεχίζουν να δημιουργούν αποστάγματα  υψηλής ποιότητας.

 Ούζο και τσίπουρο που ταξιδεύουν από το 1931

Πρωτοπόρος έμπορος της εποχής, ο Νικόλαος Κατσάρος φρόντισε το Ούζο να φύγει από τα όρια της χώρας.

Η επόμενη γενιά, την εποχή του 1931, βρίσκει το Ούζο Κατσάρος να εξάγεται σε Γαλλία, Αίγυπτο, Αμερική και να διαθέτει καταστήματα λιανικής πώλησης στη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη. Μπροστάρηδες στο μακρύ ταξίδι. Μικρές στιγμές εμπειρίας πλέκουν σιγά σιγά, 4 γενιές τώρα, το μίτο της Αριάδνης που δείχνει το δρόμο, μέσα από ένα λαβύρινθο επιλογών.

Η αγορά του Τυρνάβου το 1856 τότε που γεννήθηκε το ούζο

Το αποστακτήριο

 Στις  ιδιόκτητες 6.000m2 εγκαταστάσεις  εξοπλισμένες με υπερσύγχρονα μέσα, «δένουν» αρμονικά την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία. Συνεχίζουν να αποστάζουν Ούζο και Τσίπουρο όπως παλιά, ακολουθώντας βήμα βήμα την ίδια συνταγή από το 1856.

Τα αποστακτήρια και οι δεξαμενές είναι υπερσύγχρονα και η αυτοματοποιημένη γραμμή εμφιάλωσης και παραγωγής έχει δυναμικότητα 2.000 φιαλών την ώρα.

Στόχος τους, είναι η παραγωγή απολύτως υψηλής ποιότητας αποσταγμάτων, καμωμένα με μεράκι, γνώση και εμπειρία.

Το αποστακτήριο

Το ούζο

Προέρχεται από την προσεκτική απόσταξη ποιοτικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης, εμπλουτισμένης με τα κρυστάλλινα νερά από τους  πρόποδες του Ολύμπου.

Πρόκειται για προϊόν αποστάξης 100%.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την προσθήκη νερού, μέχρι το απόσταγμα να φθάσει στην επιθυμητή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Φιλτράρεται 2 φορές.

Η απόσταξη είναι μια μαγική διαδικασία γεμάτη ενέργεια και προσμονή και αυτό το επτασφράγιστο μυστικό, είναι καθοριστικός παράγοντας, στην 160χρονη συνταγή του Ούζου Κατσάρος.

Εμείς, κατορθώσαμε να μάθουμε ότι τα βοτάνια και οι αρωματικοί σπόροι είναι 14, το κρυστάλλινο νερό που είναι πλούσιο σε μέταλλα, προέρχεται από τους πρόποδες του μυθικού Ολύμπου, από περιβάλλον υψηλής καθαρότητας.

Όλα «παίζουν» το δικό τους ρόλο αφού χαρίζουν αυτή την ιδιαιτερότητα στη γεύση και την καθαρότητα του αποστάγματος. Πίσω από προϊόντα θαυμαστά «κρύβονται» σπουδαίοι άνθρωποι.

Διαπιστώσαμε την αγάπη και την σημασία στην ποιότητα και τη λεπτομέρεια του Νίκου Κατσάρου 4ης γενιάς. Τα υπόλοιπα που θα θέλαμε να μάθουμε παραμένουν τυλιγμένα σε ένα πέπλο μυστηρίου…

Πάντως η γεύση είναι μοναδική, πλούσια γεμάτη και το εκλεπτυσμένο άρωμα των βοτανιών μαγεύει…

Οι δεξαμενές ούζου

Ο Νίκος και η Ζωή βρήκαν ένα μπουκάλι ούζο110 ετών, ξεχασμένο από το χρόνο, σε καπηλειό της Θεσσαλονίκης. Έτσι δημιούργησαν τη συλλεκτική φιάλη 200ml που αξίζει να την τιμήσουμε…

Η 100 χρονη φιάλη

Ο αλκοολικός βαθμός

 38% vol

ΤΣΙΠΟΥΡΟ

Το τσίπουρο είναι μονοποικιλιακό, αφού παράγεται αποκλειστικά από επιλεγμένους φλοιούς σταφυλιών της ποικιλίας «Μοσχάτο Τυρνάβου», που μεστώνουν σε ένα ευλογημένο τόπο, μια εύφορη γη στη σκιά του Θεϊκού Ολύμπου.

Τα στέμφυλα αποθηκεύονται σε ειδικές δεξαμενές  και περνούν διπλή απόσταξη και διπλό φιλτράρισμα, για να δώσουν ένα καθαρό κρυστάλλινο απόσταγμα με λεπτό άρωμα και μεστή γεύση.

Στην απόσταξη παίζει το δικό του ρόλο το μυστικό χαρμάνι σπόρων και  βοτάνων που μας  «χαρίζουν» το ξεχωριστό αυτό τσίπουρο.

Τελικά σε ένα ποτήρι ούζο ή τσίπουρο κρύβεται η ιστορία, η παράδοση, ο τόπος και το μεράκι των ανθρώπων που το αποστάζουν.

Διακρίσεις από το 1889

Το 1889, τη χρονιά της Δ΄ Ζάππειας Ολυμπιάδας, το ούζο είναι ήδη ένα αναγνωρισμένο και βραβευμένο ποτό. Το Ούζο Κατσάρος απέκτησε φίλους και ταυτίστηκε με το ελληνικό ταμπεραμέντο και τις γεύσεις της ελληνικής κουζίνας.

Λόγω της υψηλής ποιότητα των αποσταγμάτων οι διακρίσεις  και τα μετάλλια που αποσπούν, σε έγκριτες εκθέσεις και διεθνείς διαγωνισμούς είναι πολλά. Η εδραίωση και η αναγνώρισή τους στην Ελλάδα δεν τους εφησυχάζει ποτέ. Η εξωστρέφεια της επιχείρησης ήταν εμφανής από το 1932 με εξαγωγές στη Γαλλία την Αίγυπτο και την Αμερική. Σήμερα συνεχίζουν με εξαγωγές από την Αυστραλία και την Κίνα μέχρι τον Καναδά και την Ευρώπη.

Η συνεχής παρουσία τους σε διεθνείς εκθέσεις ανοίγουν δρόμο, και έτσι τα αποστάγματα της οικογένειας έχουν τον δικό τους ρόλο, στη διεθνή γαστρονομική σκηνή. Σήμερα θεωρείται ο ο leader στο εξωτερικό στον κλάδο του.

Ο Νίκος Κατσάρος δηλώνει περήφανος γιατί οι προσπάθειες γενεών της οικογένειάς του δικαιώθηκαν και εκείνος συνεχίζει την υπερπροσπάθεια. Σήμερα, που όλοι στρέφονται στο εξωτερικό, η οικογένεια Κατσάρου επιστρέφει στην Ελλάδα …

 

Κατσάρος Αποστάγματα

7ο χλμ Τυρνάβου – Λάρισας, Τύρναβος 40100

2410 831 420

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !