Κάστανα υπέροχα … και τόσο θρεπτικά

Tips

Η πλούσια γεύση τους φαντάζει γιορτινή, γιατί πάντα οι αναμνήσεις είναι νοσταλγικές. Η γεύση τους πλούσια και η σύστασή τους υψηλής διατροφικής αξίας.

Τα καστανοδάση ήταν γνωστά από την αρχαιότητα και ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία της φύσης είναι ο Καστανόλογγος στα ορεινά της Καρύστου… γλυπτά πραγματικά της φύσης μια ζωγραφιά.

Καστανιές καλλιεργούνται στην Κρήτη, στη Λέσβο, στην Αρκαδία, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στο Πήλιο, στη Φωκίδα, στον Όλυμπο και ωριμάζουν από τα μέσα του Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Εθιμικά σερβίρονταν ψητά κάστανα στις γιορτές του τσίπουρου, την ημέρα της απόσταξης, ειδικά στην Κρήτη.

Τσικουδιά με κάστανα λίγο έξω από τα Χανιά

Και ποιος από εμάς δεν χαίρεται με τους πρώτους καστανάδες που εμφανίζονται τέτοια εποχή.

  • Τα κάστανα έχουν το λιγότερο λίπος από όλους του ξηρούς καρπούς.
  • Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα
  • Είναι το πιο υγιεινό χειμωνιάτικο snack και επειδή δεν περιέχει γλουτένη, ενδείκνυται ακόμα και για εκείνους που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή εκείνους που πάσχουν από κοιλιοκάκη.
  • Πλημμυρίζουν από βιταμίνη C αφού τα 100 γρ. κάστανων έχουν το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
  • Τα κάστανα έχουν υψηλή περιεκτικότητα στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς 100 γραμμάρια περιέχουν 11% νιασίνη, 29% πυριδοξίνη, 100% θειαμίνη και 12% ριβοφλαβίνη.
  • Τα κάστανα περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρο, ψευδάργυρο και είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ.
  • Αποτελούν καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών και περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη.
  • Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, που βοηθούν στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής (HDL).
  • Το μόνον αρνητικό είναι ότι είναι πλούσια και σε θερμίδες γιατί τα 100 γραμμάρια κάστανα έχουν περίπου 300 θερμίδες.

Προηγούμενο άρθροΚατσάρος Αποστάγματα
Επόμενο άρθροΠίτα Ρουμελιώτικη

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !