Πίτα Ρουμελιώτικη

Τα μυστικά των Chef

Μια πίτα … μα τι πίτα

Η Ρούμελη φημίζεται για τις πίτες της και αυτή η πίτα έχει όλου  του κόσμου τα καλά. Την δοκιμάσαμε στο Χάνι Ρέρεση, είναι 200 χρόνια τώρα ονομαστό για την κουζίνα του κυνηγιού, τις πίτες και τα γλυκά του. Στο Χάνι «ξαποστάζανε»  ζώα και άνθρωποι, πριν ανέβουν στα αγέρωχα βουνά της Δωρίδας.

Η Νίτσα, περίφημη μαγείρισσα

Η Νίτσα Ρέρεση διατηρεί το Χάνι, πανδοχείο δίπλα στη γέφυρα της λίμνης του ζωοδότη Μόρνου, αφού το νερό του «ξεδιψάει» τους αθηναίους.

Τοπίο μοναδικό, βουκολικό με τις αγελαδίτσες να κυκλοφορούν ελεύθερα και να λιάζονται… νωχελικά. Η Νίτσα έχει το δικό της μποστάνι για την κουζίνα της, γιατί θέλει να ελέγχει την ποιότητα.

Άλλωστε οι πελάτες της είναι ψαγμένοι γευσιγνώστες και ντόπιοι που έχουν μεγαλώσει με το φαγητό της Νίτσας. Το φύλλο για τις πίτες το ανοίγει στο λεπτό και το φύλλο αέρινο.

Η Νίτσα, πάντα περιποιημένη και με χαμόγελο. Την αγάπησα γιατί είναι από τους γνήσιες Ελληνίδες που τιμούν την γαστρονομία μας και τον πολιτισμό μας. Οι γεύσεις της αυθεντικές με νοστιμάδα ξεχωριστή .

Η Στερεά Ελλάδα έχει κρυμμένους θησαυρούς που αξίζει να ανακαλύψετε.

Μόρνος, τοπίο μοναδικής ομορφιάς

Πίτα Ρουμελιώτικη

Aπό το Χάνι του Ρέρεση, Ευπάλιο Δωρίδας

Υλικά

300 γρ. πράσα, ψιλοκομμένα

200 γρ. κολοκύθια, τριμμένα

200 γρ. σπανάκι, κομμένο με το χέρι «τσιμπητό»

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο

200 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ

200 γρ. κεφαλογραβιέρα, κομμένη σε κύβους

3 αυγά φρέσκα

Αλάτι

Για το φύλλο

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι

¾ ποτήρι νερό χλιαρό

Τρόπος παρασκευής

Στον πάγκο κάνουμε ένα βουναλάκι με το αλεύρι και στη μέση βάζουμε το ελαιόλαδο, το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.

Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και με τον πλάστη ανοίγουμε 4 φύλλα.

Σε ένα μπολ βάζουμε το σπανάκι, τα πράσα, τα κολοκύθια, τον άνηθο, τον μάραθο και τα ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τα αυγά και με ένα πιρούνι σπάμε την φέτα και προσθέτουμε και την κεφαλογραβιέρα. Ανακατεύουμε με το χέρι μας και αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο αλάτι.

Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε 2 φύλλα και από πάνω την μισή γέμιση καλύπτουμε με 1 φύλλο βάζουμε την άλλη μισή γέμιση και από πάνω καλύπτουμε με το άλλο φύλλο.

Το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 30 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Αγελαδίτσες στον Μόρνο

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !