Κεφτεδάκια κρητικά

Tips

Τα κεφτεδάκια είναι διαχρονικά αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων. Δηλώνουν συχνά παρών σε κάθε τραπέζι όλες τις εποχές του χρόνου. Πολύ μας άρεσαν τα κεφτεδάκια της Αγγελικής, που δοκιμάσαμε στα εγκαίνια της εστίας του Συλλόγου του Φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας, στους Αποστόλους Ηρακλείου.

Το μόνον κακό είναι ότι όταν αρχίσεις να τρως αυτά τα κεφτεδάκια δεν μπορείς να σταματήσεις. Όμως τα παιδιά σας και οι φίλοι σας θα τα ευχαριστηθούν.

Κεφτεδάκια κρητικά

Από την Αγγελική Πρινάρη, Αντιπρόεδρο του Συλλόγου του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, Απόστολοι Ηρακλείου

Υλικά για 8-10 μερίδες

1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς από σπάλα, δύο φορές περασμένος

500 γρ. χοιρινός κιμάς, δύο φορές περασμένος

Ψίχα από μισή φραντζόλα μπαγιάτικο προζυμένιο ψωμί

1 ξερό κρεμμύδι

2-3 σκελίδες σκόρδο

1 κ.σ. ξύδι από κρασί, δυνατό

100 ml ελαιόλαδο εκλεκτό

2 αυγά

1 φλιτζάνι τσαγιού φρυγανιά,  τριμμένη

3 κ.σ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη

1 σφηνάκι ρακί

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το τηγάνισμα

Ελαιόλαδο

Λίγο αλεύρι

Τρόπος παρασκευής

Μουλιάζουμε το ψωμί και το στύβουμε καλά ανάμεσα στις παλάμες μας.

Στο μπλέντερ αλέθουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα στραγγίζουμε καλά να φύγουν τα υγρά τους.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το ψωμί και τη φρυγανιά.

Ζυμώνουμε πολύ καλά και δυνατά.

Προσθέτουμε το ψωμί και τη φρυγανιά και ζυμώνουμε και πάλι.

Τα πλάθουμε, τα αλευρώνουμε και τινάζουμε να φύγει το πολύ αλεύρι.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα, τους γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Συνολικά κάθε τηγανιά είναι διάρκειας 5 λεπτών.

Σε πιατέλα έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί και αφήνουμε τα κεφτεδάκια για να «κρατηθεί» το πολύ ελαιόλαδο…

Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια ζεστά, αλλά τρώγονται ευχάριστα και κρύα.

Μικρά μυστικά

Αν έχουμε χρόνο μπορούμε να αφήσουμε το μπολ με το ζυμωμένο κιμά, πριν πλάσουμε τα κεφτεδάκια, στο ψυγείο αφού το σκεπάσουμε. Θα είναι ακόμα πιο νόστιμα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !