Αυγά … μια πλήρης τροφή

Tips

Τα αυγά είναι μια πλήρης τροφή με υψηλή πρωτεΐνη και με πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Zητήσαμε από τον φίλο κ. Γιάννη Τσάκνη, ομότιμο καθηγητή, Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων και Ποτών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, να μας κάνει μια σύντομη ενημέρωση για το αυγό αυτή την πολύτιμη τροφή.

Τι προσφέρουν τελικά τα αυγά στον οργανισμό μας; 

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας

Δεν αυξάνουν την κακή χοληστερόλη.

Πρόσφατες μελέτες απενοχοποιούν το αυγό από την κακή χοληστερόλη και έτσι μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα 2 αυγά την ημέρα. Βέβαια κάθε οργανισμός έχει και τις ιδιαιτερότητές του και ο πλέον αρμόδιο είναι ο γιατρός μας για να μας συμβουλεύσει.

Τα αυγά δεν παχαίνουν γιατί ανάλογα με το  μέγεθός τους, συνήθως δίνουν στον οργανισμό μας, γύρω στις 85 θερμίδες.

Τα αυγά περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β έτσι συντηρούν το δέρμα και τα μαλλιά σε καλή κατάσταση.

Δίνουν ενέργεια στον οργανισμό μας.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι μας προστατεύουν και από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Άλλες μελέτες έδειξαν ότι προστατεύουν τον οργανισμό μας από το Διαβήτη τύπου ΙΙ, που σχετίζεται με την παχυσαρκία

Ενισχύουν τα αντανακλαστικά μας

Έτσι για όλους αυτούς τους λόγους οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι 2 αυγά την ημέρα ωφελούν ποικιλοτρόπως τον ανθρώπινο οργανισμό.

Tα αυγά έχουν όμως και τις ιδιαιτερότητές του και κάποιες από αυτές είναι αντικρουόμενες. Τα αυγά πρέπει να αποθηκεύονται τελικά στο ψυγείο;

Πράγματι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, για το εάν τα φρέσκα αυγά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο ή όχι. Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, εάν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη των

25οC, μπορούμε άφοβα να τα αφήσουμε σε ένα σκιερό μέρος εκτός ψυγείου μέχρι και 25 ημέρες. Όμως εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι μεγαλύτερη, είναι πιο ασφαλές να τοποθετούνται στο ψυγείο.

Tα αυγά πρέπει να πλένονται πριν μπουν στο ψυγείο ή όταν φθάνουν στο σπίτι;

Τα αυγά αν και έχουν πορώδες κέλυφος, προστατεύονται από μια μεμβράνη και καλό είναι να μην τα πλένουμε. Επίσης πάντα όταν αγοράζουμε αυγά θα πρέπει να βλέπουμε τις ημερομηνίες λήξης όπως και σε όλα τα τρόφιμα άλλωστε.

Tα αυγά τρώγονται και ωμά όταν είναι πολύ φρέσκα;

 Όχι τα ωμά αυγά μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα, ένα είδος βακτηρίου υπεύθυνο για πάρα πολλές τροφικές δηλητηριάσεις το χρόνο. Το μαγείρεμά τους μειώνει αυτό τον κίνδυνο και είναι καλό να αποφεύγετε τα ωμά αυγά. Σε ότι αφορά την πρωτεΐνη, τα μαγειρεμένα αυγά υπερτερούν καθώς ο οργανισμός μας μπορεί να απορροφήσει μόλις το 50% της πρωτεΐνης του ωμού αυγού σε σχέση με το 91% ενός μαγειρεμένου αυγού σύμφωνα με  μελέτη που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη Journal of Nutrition.

 Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροCaesar Salad
Επόμενο άρθροΚεφτεδάκια κρητικά

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !