Κεφτέδες λαχανικών

Tips

Οι κεφτέδες αρέσουν σε όλους είτε είναι με κρέας, είτε με λαχανικά. Η αρμονία των υλικών χαρίζει μια ξεχωριστή πινελιά. Δίπλα σε πλούσια σαλάτα θα μπορούσε να είναι πλήρες γεύμα. Οι κεφτέδες σερβίρονται και σαν ορεκτικό συνοδεύοντας την μπύρα ή το κρασί.

Εμείς σας δίνουμε και τις δύο εκδοχές στη συνταγή είτε φτιάξετε τους κεφτέδες φουρνιστούς ή τηγανητούς.

Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 30 λεπτά / Εύκολο

Κεφτέδες λαχανικών

Από τον ευρηματικό chef Απόστολο Πάτρα, εστιατόριο Κάρδαμο, Μακρυνίτσα

Υλικά για 4 άτομα

5 μέτρια κολοκύθια, τριμμένα

2 καρότα, τριμμένα

¼ σελινόριζα, τριμμένη

1 μέτριο ξερό λευκό κρεμμύδι, τριμμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

2 αυγά, χτυπημένα

Μια πρέζα κύμινο, σε σκόνη

Λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Αλάτι

Για το τηγάνισμα

Ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο

Για το σερβίρισμα

Dip γιαουρτιού ή sour cream ή σάλτσα ντομάτας

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε σε σουρωτήρι τα τριμμένα κολοκύθια και τα τρίβουμε ελαφρά αλατίζοντάς τα και τα αφήνουμε για 10 λεπτά να «σταθούν».

Σε μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα κολοκύθια, τα καρότα, τη σελινόριζα, το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αρωματικά, τα μπαχαρικά, τα αυγά, το κύμινο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν χρειαστεί για να «δέσει» το μείγμα προσθέτουμε και λίγο αλεύρι.

Πλάθουμε τους κεφτέδες στο μέγεθος και στο σχήμα που θέλουμε τα αλευρώνουμε ελαφρά.

Σε ένα ταψί έχουμε βάλει λαδόκολλα και αραδιάζουμε τους κεφτέδες.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15-20 λεπτά. Τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά με λαβίδα.

Για τηγανητούς κεφτέδες.

Αν θέλουμε τα κεφτεδάκια κλασικά τηγανητά τότε ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο.

Τηγανίζουμε και από τις δύο μεριές για 3 λεπτά την κάθε πλευρά και μόλις πάρουν ένα ωραίο χρώμα τα βγάζουμε και τα αραδιάζουμε πάνω σε πιατέλα που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρουμε τους κεφτέδες με dip γιαουρτιού ή σάλτσα ντομάτας στη νηστίσιμη εκδοχή του και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !