Κεφτέδες λαχανικών

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Οι κεφτέδες αρέσουν σε όλους είτε είναι με κρέας, είτε με λαχανικά. Η αρμονία των υλικών χαρίζει μια ξεχωριστή πινελιά. Δίπλα σε πλούσια σαλάτα θα μπορούσε να είναι πλήρες γεύμα. Οι κεφτέδες σερβίρονται και σαν ορεκτικό συνοδεύοντας την μπύρα ή το κρασί.

Εμείς σας δίνουμε και τις δύο εκδοχές στη συνταγή είτε φτιάξετε τους κεφτέδες φουρνιστούς ή τηγανητούς.

Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 30 λεπτά / Εύκολο

Κεφτέδες λαχανικών

Από τον ευρηματικό chef Απόστολο Πάτρα, εστιατόριο Κάρδαμο, Μακρυνίτσα

Υλικά για 4 άτομα

5 μέτρια κολοκύθια, τριμμένα

2 καρότα, τριμμένα

¼ σελινόριζα, τριμμένη

1 μέτριο ξερό λευκό κρεμμύδι, τριμμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

2 αυγά, χτυπημένα

Μια πρέζα κύμινο, σε σκόνη

Λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Αλάτι

Για το τηγάνισμα

Ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο

Για το σερβίρισμα

Dip γιαουρτιού ή sour cream ή σάλτσα ντομάτας

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε σε σουρωτήρι τα τριμμένα κολοκύθια και τα τρίβουμε ελαφρά αλατίζοντάς τα και τα αφήνουμε για 10 λεπτά να «σταθούν».

Σε μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα κολοκύθια, τα καρότα, τη σελινόριζα, το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αρωματικά, τα μπαχαρικά, τα αυγά, το κύμινο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν χρειαστεί για να «δέσει» το μείγμα προσθέτουμε και λίγο αλεύρι.

Πλάθουμε τους κεφτέδες στο μέγεθος και στο σχήμα που θέλουμε τα αλευρώνουμε ελαφρά.

Σε ένα ταψί έχουμε βάλει λαδόκολλα και αραδιάζουμε τους κεφτέδες.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15-20 λεπτά. Τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά με λαβίδα.

Για τηγανητούς κεφτέδες.

Αν θέλουμε τα κεφτεδάκια κλασικά τηγανητά τότε ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο.

Τηγανίζουμε και από τις δύο μεριές για 3 λεπτά την κάθε πλευρά και μόλις πάρουν ένα ωραίο χρώμα τα βγάζουμε και τα αραδιάζουμε πάνω σε πιατέλα που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρουμε τους κεφτέδες με dip γιαουρτιού ή σάλτσα ντομάτας στη νηστίσιμη εκδοχή του και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !