Το κέικ είναι ένα snack passé partout που είναι για όλες τις ώρες, από το πρωί μέχρι τον απογευματινό καφέ. Φαντασία μόνον να έχουμε και τα ταιριάσματα πολλά για ένα υπέροχο και πρωτότυπο κέικ. Μπορούμε να «κρύψουμε» μέσα στο κέικ χυμούς ή ολόκληρα φρουτάκια, ξηρούς καρπούς και αρωματικά.
Η φίλη Βάσω μας ετοιμάζει ένα κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι και μαστίχα Χίου που γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ.
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 5 λεπτά / Πολύ εύκολο
Κέικ πορτοκαλιού και μαστίχα Χίου
Από την Βάσω Κατσαρού-Γιαννοπούλου γιατρό και δεινή μαγείρισσα
Υλικά για μια φόρμα
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
15 γρ. μπέικιν πάουντερ
200 γρ. βούτυρο soft, σε θερμοκρασία δωματίου
1 μεγάλο ζουμερό πορτοκάλι με τη φλούδα, πλυμένο
3 αυγά, μεσαία
180 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
100 ml. γάλα πλήρες
1 βανιλίνη
1 κ.γ. μαστίχα Χίου, σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι
Για τη φόρμα
Λίγο αλεύρι
Λίγο βούτυρο soft
Tρόπος παρασκευής
Aφού πλύνουμε το πορτοκάλι κόβουμε με ένα μαχαίρι τις άκρες και μετά σε μεγάλα κομμάτια χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Ρίχνουμε τα κομμάτια πορτοκαλιού στο μπλέντερ.
Προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το γάλα, τη βανιλίνη και τη μαστίχα Χίου και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να πολτοποιηθεί το πορτοκάλι.
Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, μεταφέρουμε το βούτυρο στο μπολ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Αλείφουμε με βούτυρο τη στρογγυλή φόρμα, πασπαλίζουμε με αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα, για 50 λεπτά στην πάνω σχάρα.
Με μια οδοντογλυφίδα ελέγχουμε αν το κέικ έχει ψηθεί βυθίζοντάς την στην καρδιά του κέικ. Αν βγει καθαρή είναι έτοιμο.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.