Κελυφωτό Φιστίκι Φθιώτιδας ΠΟΠ

Tips

Αυτή την εποχή, αρκετές περιοχές της Ελλάδας μοσχοβολούν φιστίκι, αυτό που είναι γνωστό σαν φιστίκι Αίγινας, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το όνομά του είναι κελυφωτό φιστίκι.

Στη Φθιώτιδα, στην ηλιόλουστη και εύφορη κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού καλλιεργούνται οι φιστικιές. Το ιδανικό terroir, δηλαδή, μικροκλίμα, σύσταση εδάφους και άνθρωπος, δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη της παγκοσμίου φήμης ελληνικής φιστικιάς.

Η Ευρωπαϊκή ένωση αναγνώρισε τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του Κελυφωτού Φιστικιού Φθιώτιδας και το ανακήρυξε σαν προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Έτσι από την περιοχή της Μάκρης μέχρι την ευρύτερη περιοχή Μώλου, Θερμοπυλών, η καλλιέργεια της φιστικιάς καλά κρατεί…

Η καλλιέργειά είναι απαιτητική, η φροντίδα αρχίζει από την ανθοφορία της μιας χρονιάς και ολοκληρώνεται στην ανθοφορία της άλλης… Οι περισσότεροι καλλιεργητές ανήκουν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και φροντίζουν να εκσυγχρονίζουν συνεχώς τις μεθόδους καλλιέργειας και μεταποίησης του προϊόντος αναπτύσσοντας τεχνογνωσία  μέχρι την τελική επίγευση του φιστικιού.

Η διατροφική του αξία είναι υψηλή σε πρωτείνες φυτικής προέλευσης, θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη D.

Βραβευμένος καλλιεργητής μας είπε, ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε μια ολιστική προσέγγιση από την καλλιέργεια μέχρι τη μεταποίηση ώστε να μπορούν να προσφέρουν  στον καταναλωτή ένα αυθεντικά υγιεινό ξηρό καρπό. Χρησιμοποιούν βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές που δεν επιβαρύνουν ούτε το φιστίκι, ούτε το περιβάλλον. Η καλλιέργεια άλλωστε, πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη ισορροπία με το οικοσύστημα, να προστατεύεται η βιοποικιλότητα.

Τα φιστίκια καθαρισμένα … έτοιμα για κατανάλωση

Ο έλεγχος

Ξεκινώντας από το χωράφι μέχρι και το ράφι γίνεται λεπτομερής έλεγχος του προϊόντος, προς αποφυγή επιμόλυνσης της παραγωγής από αφλατοξίνες.

Ο έλεγχος της παραγωγής γίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα παρά το υψηλό κόστος αναλύσεων.

Η διαδικασία αποξήρανσης

Στη διαδικασία της αποξήρανσης η χρήση χαμηλής θερμοκρασία μέχρι στους 50ο C, βοηθά το φιστίκι να διατηρήσει την υψηλή διατροφή του αξία. Έτσι τα φιστίκια δεν ψήνονται μέχρι τη καρδιά τους και αυτό αποτελεί μια καινοτομία στους ξηρούς καρπούς που ή ψήνονται ή καβουρντίζονται.

Μετά το μαρινάρισμα εφαρμόζεται μια ιδιαίτερη τεχνική αποξήρανσης με θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 50°C. Έτσι το φιστίκι διατηρεί ανέπαφα όλα τα θρεπτικά του συστατικά και γίνεται ένα πραγματικά υγιεινό σνακ.

Σημασία έχει η εγγύηση της μέγιστης ασφάλειας, υγιεινής και ποιότητας του φιστικιού σε όλα τα στάδια.

Οι φιστικιές φορτωμένες …

Χαρακτηριστικά ΠΟΠ

Το κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας ΠΟΠ, πρέπει να είναι τραγανό ακόμα και ανάλατο. Τα φιστίκια πρέπει να διατηρούν την φρεσκάδα, σαν να τα έκοψες μόλις από το δένδρο.

Η ειδική ήπια διαδικασία αποξήρανσης που ακολουθείτε κάνει το φιστίκι φυσικά τραγανό, με συμπυκνωμένη γλυκιά γεύση.

Το απόλυτο υγιεινό σνακ για την καθημερινή σας απόλαυση.

Πάντως το φιστίκι σε συνδυασμό με λεμόνι που δοκιμάσαμε ήταν ονειρικό.

Η Ελλάδα 9η εξαγωγική δύναμη στον κόσμο

Η ζήτηση διεθνώς του κελυφωτού φιστικού είναι σημαντική και η Ελλάδα βρίσκεται στην ένατη θέση των εξαγωγέων διεθνώς.

Η περιφέρεια Φθιώτιδας καλύπτει το 52% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην χώρα μας, που είναι έκτη στην παγκόσμια παραγωγή κελυφωτού φιστικιού.

Προηγούμενο άρθροΒερίκοκο στο ρακί
Επόμενο άρθροΤσουρεκάκια Vegan

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !