Κεμπάπ Ανατολίτικο

Tips

Μια αυθεντική γεύση της φωτιάς, για κάθε γιορτή και ειδικότερα για την Τσικνοπέμπτη που σηματοδοτεί την Αποκριά. Το έθιμο θέλει στα σπίτια να ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας». Το σίγουρο είναι ότι συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι μυσταγωγία για την καλή ευφορία της γης, την άνοιξη.

Το κεμπάπ σερβίρεται με σαλάτα ταμπουλέ, χούμους, μελιτζανοσαλάτα, ψητές ντομάτες και τζατζίκι.

Κεμπάπ Ανατολίτικο  

Προετοιμασία 15 λεπτά, χρόνος αναμονής 2-3 ώρες, Ψήσιμο 20 λεπτά, Μέτρια δυσκολία

Υλικά για 4 άτομα

1½ κιλό κιμά από αρνί ή ανάμεικτο με μοσχάρι ή μοσχάρι

2 κ.σ. μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό

1 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 κ.σ. κανέλα

1 κ.γ. κύμινο

1 κ.γ μπούκοβο

Μισό κ.γ. αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τις σούβλες

2 κούπες λεμονιού και λίγο τσίπουρο

Τρόπος Παρασκευής

Ξεπλένουμε κάθε σούβλα με λεμόνι και μετά τις περνάμε με τσίπουρο για να μοσχομυρίσουν.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το βούτυρο, τον μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το κύμινο, το μπούκοβο, το αλάτι και τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια.

Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 2-3 ώρες.

Το βγάζουμε και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ζυμώνοντας μια φορά ακόμα.

Χωρίζουμε σε μπαλάκια και τα πλάθουμε σαν μεγάλο σουτζουκάκι.

Το ακουμπάμε πάνω στο χέρι μας και βάζουμε τη σούβλα πάνω στον κιμά, πιέζοντάς και σφίγγοντας τον κιμά να κολλήσει στη σούβλα. Πιέζουμε τον κιμά για να πάρει το σύνηθες σχήμα του κεμπάπ.

Ψήνουμε στα κάρβουνα σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς 4 φορές.

Εναλλακτικά ψήνουμε τα κεμπάπ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στο γκριλ αλείφοντάς τα με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε για 15-20 λεπτά και τα γυρίζουμε 4 φορές, για να ψηθούν καλά.

Σερβίρουμε το κεμπάπ πάνω σε λεπτά αραβικά πιτάκια.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !