Nεράντζι γλυκό του κουταλιού

Tips

Ένα γλυκάκι με γεύση γλυκόπικρη … Νοσταλγικές αναμνήσεις αφού αυτή την εποχή η Χρυσούλα φτιάχνει γλυκό νεράντζι, που αλλιώς ονομάζεται και πορτοκάλι της Σεβίλης. Στην Κύπρο τα λένε κιτρόμηλα και είναι πολυτραγουδισμένα. Πρωτοκαλλιεργήθηκε στο Βιετνάμ, τώρα όμως λόγω της ανθεκτικότητας και της ομορφιάς τους καλλιεργείται σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Πολλές δενδροστοιχίες με νεραντζιές στολίζουν τους δρόμους της Αθήνας.

Η Χρυσούλα φτιάχνει πολλά βάζα με γλυκό νεραντζάκι και ευτυχώς τροφοδοτεί όλους τους φίλους, γιατί δεν είναι και από τα πιο εύκολα γλυκά λόγω της διαδικασίας του ξεπικρίσματος. Ευτυχώς το Γαλαξίδι έχει αρκετές νεραντζιές…

Νεράντζι γλυκό του κουταλιού  

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, Γανυμήδης Hotel, Γαλαξίδι

 Υλικά

30  νεράντζια μεσαίου μεγέθους , ολόκληρα

1 ½  κιλά ζάχαρη κρυσταλλική

2 ποτήρια νερό

2 κ. σ. χυμό λεμόνι

Τρόπος παρασκευής

 Πλένουμε τα νεράντζια, τα σκουπίζουμε και τρίβουμε την επιφάνειά τους με το ψηλό μέρος του τρίφτη.

Τα κόβουμε στα 4 κομμάτια, αφαιρώντας προσεκτικά τις φλούδες από τη σάρκα, για να μη μας χαλάσουν.

Στη συνέχεια τυλίγουμε τις φλούδες, καρφώνοντάς κάθε μια με μια οδοντογλυφίδα.

Βάζουμε τις φλούδες σε λεκάνη  με αρκετό νερό, για να ξεπικρίσουν για 4 ώρες. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες δύο φορές.

Τέλος, αφήνουμε τα νεράντζια να ξεπικρίσουν όλη τη νύχτα.

Το πρωί  αλλάζουμε πάλι το νερό και τα βάζουμε με φρέσκο νερό στη φωτιά να βράσουν για 5 λεπτά, από την στιγμή που αρχίζει ο  βρασμός.

Ρίχνουμε τα νεράντζια στο σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε αρκετά με μπόλικο κρύο νερό βρύσης.

Τα ξαναβάζουμε στη φωτιά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για ακόμη 2 φορές, ώστε να ξεπικρίσουν καλά.

Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες προσεκτικά και τα στύβουμε ελαφρά τα νεράντζια να φύγει όλη η πικρίλα, που έχουν κρατήσει μέσα τους .

Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και ρίχνουμε μέσα τα νεράντζια.

Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, τα βράζουμε για 5 – 10 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά.
Τα αφήνουμε  στην κατσαρόλα να σταθούν όλη νύχτα .

Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε για 5 – 10 λεπτά, περίπου από την στιγμή που αρχίζουν να βράζουν, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι.

Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο και το βάζουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα που κλείνουμε ερμητικά.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !