Κηπουρική, το αντίδοτο του άγχους

Tips

Κηπουρική,  είναι η καλύτερη antistress θεραπεία και η άνοιξη είναι η εποχή που προσφέρεται για αναζωογόνηση … Η φύση αναγεννάται και προσφέρει την ευκαιρία να ακολουθήσουμε την αρμονία της και ασχολούμαστε με ότι μας χαρίζει ευζωία και ηρεμία.

Κηπουρική λοιπόν, είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία ενδυναμώνοντας πνεύμα και σώμα.

Ανανεώστε τις  γλάστρες σας, εφοδιαστείτε με χώμα, φυτά, σπόρους, εργαλεία, βάλτε γάντια και ξεκινάμε…

Η κηπουρική βοηθά στην παραγωγή της σεροτονίνης, της «ορμόνης της ευτυχίας».

Ο κύβος ερρίφθη… και από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Η έρευνα από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας, τεκμηριώνει ότι όσο περισσότερο ζούμε κοντά στη φύση, τόσο καλύτερη σωματική και πνευματική υγεία έχουμε.

Άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, επιβεβαιώνει ότι η τακτική επαφή με φυτά, ζώα και φυσικό περιβάλλον βελτιώνει την ψυχική και σωματική υγεία σε όλες τις ηλικίες. Από τους μικρούς κηπουρούς μέχρι του ηλικιωμένους fan της κηπουρικής, η επαφή με το χώμα δρα αντικαταθλιπτικά.

Η κηπουρική χαρίζει ξεγνασιά, μειώνει το άγχος, τις πιθανότητες κατάθλιψης, ενισχύει την παραγωγικότητα και χαρίζει ύπνο ελαφρύ… Η ενασχόληση με την κηπουρική, μας βοηθά να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις, μακριά από αρνητικούς παράγοντες.

Επιπλέον η κηπουρική μπλοκάρει τα αρνητικά συναισθήματα και απελευθερώνει ενέργεια, γιατί μας συνδέει με τη γη. Η φροντίδα ενός φυτού, παρακολουθώντας όλη τη διαδικασία από το σπόρο μέχρι τη γένεση του λουλουδιού ή του καρπού, μας βοηθά να εκτιμήσουμε τη φιλοσοφία της ζωής και μαθαίνουμε να έχουμε υπομονή και επιμονή.

Ενισχύει την μνήμη και όχι μόνον… 

Η κηπουρική μας υποχρεώνει να χρησιμοποιήσουμε πολλές περιοχές του εγκεφάλου μας.  Αυτός είναι ο λόγος που οι ψυχίατροι ενθαρρύνουν τους ασθενείς με χρόνιο stress, άνοια ή άλλα νοσήματα να ασχολούνται με την κηπουρική,  αφού αποδεδειγμένα ενισχύεται η  μνήμη, η συγκέντρωση και βελτιώνεται η ψυχολογική διάθεση και  η κοινωνικότητά τους.

Έρευνες απέδειξαν ότι η κηπουρική μειώνει την διάσπαση προσοχής και το στρες από τους αρχάριους μικρούς κηπουρούς μέχρι τους ηλικιωμένους.

Τελικά, η κηπουρική είναι ένα χόμπυ για όλη την οικογένεια ιδανική για τα μικρά παιδιά που γεμίζει χαρά πλημμυρίζει αρώματα, λουλούδια, χρώματα και γιατί όχι και φρέσκα λαχανικά για το τραπέζι μας.

Ξεκινάμε τώρα … να ασχολούμαστε με την κηπουρική στο μπαλκόνι ή τον κήπο, για ήπια σωματική άσκηση και καλή διάθεση.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !