Κριθαρότο λάχανου με αρωματικά 

Τα μυστικά των Chef

Μια μακροβιοτική γευστική δημιουργία

Η κουζίνα της  Έφης Μαρκοζάνες, χαρακτηρίζεται από φρεσκάδα, είναι πολύ υγιεινή με υλικά εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά και η επιλογή των συστατικών γίνεται πάντοτε με γνώμονα τη θρεπτική τους αξία.

Η Έφη πριν αποσυρθεί στη Μύκονο, ήταν ιδιοκτήτρια ενός πολύ trendy εστιατορίου στις Βρυξέλλες. Είναι οπαδός της μακροβιοτικής δίαιτας και οι συνταγές της αρέσουν πολύ στους vegetarian και vegan.

Οι γευστικές της δημιουργίες είναι ευφάνταστες και ιδιαίτερα νόστιμες. Για σήμερα επέλεξε ένα πολύ εύκολο φαγάκι με λάχανο. Δεν ήθελε να κάνει το κλασικό λαχανόριζο με τη σάλτσα ντομάτας, ούτε ριζότο λάχανου, ούτε πάλι την κυκλαδίτικη έκδοση με τη σάλτσα αυγολέμονο. Έτσι έφτιαξε ένα λάχανο με αρωματικά της ελληνικής γης και μανέστρα.

Το πιάτο της είχε φρέσκο τζίντζερ, μάραθο, φοινόκιο, κρεμμυδάκια, χυμό λεμονιού και για ένα twist στη γεύση χρησιμοποίησε ούζο για να σβήσει την αψάδα του κρεμμυδιού.

Το λάχανο έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση, αφού είναι πολύ καλή πηγή β – καροτίνης, Βιταμίνης C, μαγγανίου, φυτικών ινών και Ω3 λιπαρών. Η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες είναι κορυφαία  και έχει αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

Κριθαρότο λάχανου με αρωματικά

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Υλικά

1 μικρό λάχανο

1 φλιτζάνι του καφέ κριθαράκι μέτριο ή μανέστρα

2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

2 φρέσκα κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένα

Μισό ματσάκι άνηθο ή μάραθο

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

Μισό φλιτζάνι του καφέ τζίντζερ, τριμμένο

1 μικρή ρίζα φινόκιο, ψιλοκομμένη

Χυμό από 2 φρέσκα λεμόνια

1 σφηνάκι ούζο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε καλά το λάχανο και το κόβουμε σε κομμάτια.

Το βάζουμε σε μια μπασίνα με νερό και ξύδι και το αφήνουμε για 15 λεπτά.

Το σουρώνουμε.

Στην κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά να μαραθούν.

Προσθέτουμε το λάχανο και «σβήνουμε» με το ούζο.

Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί το λάχανο, προσθέτουμε και το φινόκιο και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 15 λεπτά.

Ανακινούμε την κατσαρόλα  και ρίχνουμε τη μανέστρα, το τζίντζερ, τον άνηθο,  ελάχιστο αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά ακόμα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.

Περιλούζουμε με το χυμό λεμονιού και ανακινούμε την κατσαρόλα.

Πασπαλίζουμε με άνηθο και πιπέρι και σερβίρουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !