Κυδώνι γλυκό του φούρνου

Tips

Ένα χειμωνιάτικο γλυκό τώρα που τα κυδώνια βρίσκονται στο φόρτε τους και είναι τόσο νόστιμα. Ένα από τα πιο νόστιμα και εντυπωσιακά γλυκά που χαρακτηρίζουν την κουζίνα των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης. Μάλιστα η παράδοση θέλει να είναι το χρώμα του αυτό της πορφύρας των Βυζαντινών αυτοκρατόρων.

Κυδώνι με καϊμάκι και τσάι ξινόμηλου

 

Σερβίρεται με καϊμάκι βουβαλίσιο και συνοδεύει υπέροχα το τσάι ή τον καφέ. Η απόλυτη αρμονία είναι το τσάι μήλου.

Χρόνος παρασκευής  1 ώρα και 50 λεπτά / Εύκολο

Κυδώνι γλυκό του φούρνου  

Από το περίφημο restaurant Οtantik, Κωνσταντινούπολη

Υλικά για 8 άτομα

4 κυδώνια, κομμένα στη μέση

2 κυδώνια τριμμένα

Φρέσκο χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια

750 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

3 βανιλίνες σε σκόνη ή 2 φυσικές βανίλιες

1 ξύλο κανέλας Κεϋλάνης

60 ml κονιάκ

Για το σερβίρισμα

Σαντιγί ή παγωτό καϊμάκι ή βουβαλίσιο καϊμάκι

Τρόπος παρασκευής

Με ένα βουρτσάκι ή πετσέτα βρεγμένη καθαρίζουμε τα κυδώνια για να βγει το χνούδι που έχουν γιατί δεν πρέπει να τα ξεφλουδίσουμε. Τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε στη μέση, αφού βγάλουμε στο κέντρο τα κουκούτσια.

Τα δύο κυδώνια τα τρίβουμε στον τρίφτη και τα βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε χυμό από το ένα λεμόνι ανακατεύοντας.

Με τον χυμό του δεύτερου λεμονιού «περνάμε» την κομμένη επιφάνεια του κυδωνιού για να μην μαυρίσει.

Σε μπολ βάζουμε νερό που έχουμε διαλύσει τη ζάχαρη, το κονιάκ, το ξύλο κανέλας και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα ταψί μεγαλούτσικο, που χωράει τα κυδώνια που έχουμε κόψει στη μέση, βάζουμε το φρούτο με την φλούδα προς τα πάνω και ρίχνουμε το νερό μέχρι τη μέση των κυδωνιών.

Πάνω σε κάθε κυδώνι βάζουμε το τριμμένο κυδώνι να καλύψει το κενό και λίγο παραπάνω.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 90 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με το σιρόπι τους που είναι σαν ζελέ. Αν χρειαστεί τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξουν.

Βγάζουμε το ταψί και αφήνουμε να κρυώσουν τα κυδώνια.

Τα σερβίρουμε με τη φλούδα προς τα κάτω.

Σερβίρουμε με το καϊμάκι ή με σαντιγί ή με παγωτό.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !