Η μαγευτική περιπέτεια της Βιβλίας Χώρας από την αρχαιότητα … στο λαμπρό σήμερα

Tips

Από τη Σίσσυ Νίκα

Το Κτήμα Βιβλία Χώρα απλώνεται νωχελικά στις πλαγιές του Παγγαίου ΄Ορους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Το κλίμα της περιοχής, που επηρεάζεται από τον Στρυμονικό Κόλπο και από το Παγγαίο όρος και το αργιλώδες έδαφός της, φτωχό, άγονο, πετρώδες και με καλή στράγγιση, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την αμπελοκαλλιέργεια. 

vivlia hora
Ο Βασίλης Τσακτσαρλής και ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου

Το Κτήμα Βιβλία Χώρα είναι το επιστέγασμα μιας μακράς φιλίας και της κοινής πορείας δύο ειδικών στο χώρο του κρασιού, του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και του Βασίλη Τσακτσαρλή, οι οποίοι ένωσαν τις οινικές τους ανησυχίες και συνδύασαν τις εμπειρίες τους στην παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας δημιουργώντας το 1998, έναν πρότυπο βιολογικό αμπελώνα 550 στρεμμάτων στους πρόποδες του Παγγαίου ΄Ορους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας.

Στο υπερσύγχρονο οινοποιείο τους, που βρίσκεται στην καρδιά του ιδιόκτητου αμπελώνα παράγονται όλα τα κρασιά του Κτήματος.

Η φιλοσοφία του Κτήματος επικεντρώνεται στην παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας, οι οποίοι να αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά της περιοχής του Παγγαίου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, τόσο η καλλιέργεια στον αμπελώνα, όσο και η οινοποίηση γίνονται με ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι αξιοποιώντας την εμπειρία και τη γνώση και συνδυάζοντας την παράδοση με την τεχνολογία.

Ένα ταξίδι από το χθες … στο σήμερα

Ο τόπος έχει τη δική του οινική ιστορία από την αρχαιότητα ακόμα…

Η μακρά αμπελοοινική παράδοση της περιοχής έχει τις ρίζες της στους αρχαίους χρόνους. Στην εύφορη πεδιάδα των Φιλίππων, στην προϊστορική θέση που οι αρχαιολόγοι ονομάζουν Ντίκιλι Τας, Όρθια Πέτρα, εντοπίστηκαν κάποια από τα αρχαιότερα ίχνη αμπελοκαλλιέργειας και οινοποιίας στην Ελλάδα, που αποτελούν τα αρχαιότερα μέχρι σήμερα τεκμήρια πατήματος σταφυλιών για οινοποίηση και χρονολογούνται από την νεολιθική περίοδο, περίπου 4300 π.Χ.

Οι Φοίνικες, λαός ναυτικών και εμπόρων της αρχαιότητας ερχόμενοι στην περιοχή του Παγγαίου για την αναζήτηση πολύτιμων μετάλλων, συνέβαλαν σημαντικά στη διάδοση της αμπέλου, μεταφέροντας στην περιοχή μία ποικιλία τη «Βιβλία», από την οποία παρήγαγαν τον περίφημο κατά την αρχαιότητα «Βίβλινο Οίνο». Την ποικιλία αυτή συνέχισαν να καλλιεργούν στις πλαγιές του Παγγαίου οι αρχαίοι Έλληνες.

Σταδιακά, η περιοχή αποτέλεσε σημαντικό αμπελουργικό κέντρο, γνωστό στην αρχαία Ελλάδα με την ονομασία «Βιβλία Χώρα», όπως αναφέρεται σε κείμενα του Ησίοδου, του Θεόκτητου και του Μιχαήλ Ψελλού.

Στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το χρυσοφόρο βουνό αποτελούσε πηγή εσόδων για τις εκστρατείες του στρατηλάτη και επί Βυζαντίου, η περιοχή ήταν μετόχι της Μονής Ιβήρων του Αγίου ΄Ορους.

Ο Αμπελώνας

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του Κτήματος, βρίσκονται σε υψόμετρο 380μ. και η έκτασή τους σήμερα 570 στρέμματα.

Το κλίμα της περιοχής

Είναι μεσογειακό με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια, αφού επηρεάζονται από τους βουνίσιους αέρηδες του Παγγαίου και τη θαλάσσια αύρα του Αιγαίου Πελάγους. Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας είναι μεγάλη, γεγονός που βοηθά στην ευεργετικά αργή ωρίμαση των σταφυλιών.

Το έδαφος

Είναι πετρώδες, άγονο, ασβεστολιθικό, αργιλώδες και με καλή στράγγιση, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την αμπελοκαλλιέργεια.

vivlia hora

Η καλλιέργεια των αμπελιών 

Γίνεται με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας, με πολύ σεβασμό στο περιβάλλον, στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται και οινοποιούνται

Σήμερα στο Κτήμα Βιβλία Χώρα είναι οι ελληνικές Ασύρτικο, Αγιωργίτικο και Βιδιανό και οι διεθνείς Sauvignon Blanc, Chardonnay, Semillon, Gewürztraminer, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot και Pinot Noir.

Επίσης, καλλιεργείται μια «άγνωστη» τοπική ποικιλία του Παγγαίου, από την οποία παράγονται τα κρασιά Βίβλινος Ερυθρός και Βίβλινος Ροζέ.

Τα αποτελέσματα ταυτοποίησης της ποικιλίας μέσω των γενετικών της χαρακτηριστικών και έλεγχο DNA έδειξαν ότι πρόκειται για μια ελληνική ποικιλία, που δεν ταυτοποιείται με κάποια ήδη υπάρχουσα.

vivlia hora

Το οινοποιείο

Το σύγχρονο οινοποιείο εμβαδού 6.000τ.μ, βρίσκεται στο μέσο του αμπελώνα και περιλαμβάνει χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης οίνου σε δρύινα βαρέλια, αίθουσα υποδοχής, γευσιγνωσίας, πολλαπλών χρήσεων και χώρους φιλοξενίας.

Είναι διαμορφωμένο σε δύο επίπεδα και είναι έτσι  δομημένο για την διευκόλυνση των εργασιών του οινοποιείου ιδίως κατά τη διάρκεια του τρύγου.

Είναι πλήρως εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μέσα οινοποίησης: εκραγιστήριο, πνευματικό πιεστήριο, ανοξείδωτες δεξαμενές προζυμωτικής εκχύλισης για τα λευκά και το ροζέ κρασιά, ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης και σταθεροποίησης με ελεγχόμενο σύστημα ψύξης.

Στο χημικό εργαστήριο του Κτήματος διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι και ποιοτικές αναλύσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγική διαδικασίας, με στόχο τη παραγωγή κρασιών άριστης ποιότητας.

Η παραγωγική διαδικασία στο οινοποιείο ακολουθεί όλες τις απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, όπως προβλέπονται από το εφαρμοζόμενο σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, το οποίο είναι πιστοποιημένο κατά το πρότυπο ISO 22000.

Vivlia hora

Οι υπόγειες κάβες

Σε δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους ωρίμανσης, τα γαλλικά δρύινα βαρέλια προσδίδουν στο κρασί τις ευεργετικές ιδιότητες του ξύλου, κάτω από ιδανικές συνθήκες σταθερής θερμοκρασίας και υγρασίας.

Vivlia hora

Τα κρασιά του Κτήματος εμφιαλώνονται στο οινοποιείο και ορισμένα από αυτά παραμένουν στη φιάλη για παλαίωση σε ειδικές αίθουσες.

«ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ»

Το Κτήμα Βιβλία Χώρα έχει πιστοποιηθεί με το σήμα «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» από το 2018, πληρώντας τα ποσοτικά και τα ποιοτικά κριτήρια που απαιτούνται: ελληνική ιδιοκτησία, ελληνική παραγωγή, ελληνικά προϊόντα, με συμμετοχή σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις, μέριμνα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, την ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων και την προστασία των καταναλωτών.

Vivlia hora

 Επίσκεψη

Το Κτήμα είναι επισκέψιμο για εκείνους που θα ήθελαν να το γνωρίσουν από κοντά. Η επίσκεψη περιλαμβάνει περιήγηση στον εξωτερικό χώρο του Κτήματος με θέα τον αμπελώνα, ξενάγηση στους χώρους της παραγωγής, της εμφιάλωσης, της παλαίωσης και τις υπόγειες κάβες.

Η ξενάγηση ολοκληρώνεται στην αίθουσα γευστικής δοκιμής όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει τα κρασιά του κτήματος.

Ειδικές ξεναγήσεις οργανώνονται για σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το Κτήμα είναι επισκέψιμο Δευτέρα με Παρασκευή κατόπιν συνεννόησης.

Vivlia hora

Κρασιά που παράγονται πολυβραβευμένα

Σήμερα το Κτήμα Βιβλία Χώρα παράγει 10 οίνους Π.Γ.Ε. Παγγαίο (Κτήμα Βιβλία Χώρα Λευκός, Κτήμα Βιβλία Χώρα Ροζέ, Κτήμα Βιβλία Χώρα Ερυθρός, Πλαγίως Λευκός, Πλαγίως Ερυθρός, ΄Οβηλος Λευκός, ΄Οβηλος Ερυθρός, Sole Semillon (Γλυκύς), Αρετή Λευκός, Αρετή Ερυθρός) και 2 ποικιλιακούς οίνους (Sole Βιδιανό, Sole Pinot Noir).

 

Ένα κρασί που αγαπάμε

Κτήμα Βιβλία Χώρα,  Λευκό

ΠΓΕ Παγγαίο – Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Παγγαίο

Ποικιλίες αμπέλουVivlia hora

Ένα κρασί που παράγεται από το πάντρεµα της κοσμοπολίτικης και αρωματικής ποικιλίας Sauvignon Blanc και του δικού µας πληθωρικού Ασύρτικου.

Ο χυμός των σταφυλιών μετά από προζυμωτική εκχύλιση λίγων ωρών ζυμώνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Το χρώμα του

Απαλό πρασινοκίτρινο, µε έντονη διαύγεια.

Η μύτη του

Εντυπωσιακό μπουκέτο αρωμάτων που αναδεικνύουν τον ποικιλιακό του χαρακτήρα.
Έντονα αρώματα τροπικών φρούτων, γκρέιπφρουτ, εναλλάσσονται µε νότες εσπεριδοειδών, λεμονιού σε ένα συνδυασμό που διεγείρει τις αισθήσεις µας.

Η γεύση του

Πλούσια, γεμάτη, αρμονική, µε εξαιρετική δομή, δροσιστική οξύτητα και μεγάλη αρωματική επίγευση.

Σερβίρεται

Στους 10ο C και είναι προτιμότερο να καταναλωθεί σε 2 χρόνια.

Συνοδεύει αρμονικά..

Ψάρια τηγανητά ή ψητά, ποικιλίες θαλασσινών, πράσινες σαλάτες με φρέσκα και ξερά φρούτα, ψητά λαχανικά και ποικιλίες λευκών τυριών.

Κτήμα Βιβλία Χώρα

64008 Κοκκινοχώρι, Καβάλα

 +30 25920 44974

ktima@bibliachora.gr

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !