Μανιταρόσουπα βουνίσια

Tips

Νοσταλγική ανάμνηση

Η μανιταρόσουπα που δοκίμασα στο Καρπενήσι την τελευταία φορά με «συνεπήρε» … μου φάνηκε τόσο νόστιμη. Είμαστε και κουρασμένοι, πεινούσαμε κιόλας, αλλά νομίζω ότι το γάλα, το τυρί και τα κάστανα έδωσαν αυτή την βελούδινη επίγευση. Εσείς βέβαια αν την θέλετε πιο δυνατή μπορείτε αντί για γάλα να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αποξηραμένα άγρια μανιτάρια για να δώσετε μια πινελιά δάσους πιο εορταστική …

Στο εστιατόριο που την απολαύσαμε την σερβίρουν σε σφηνάκια σαν καλωσόρισμα του chef, επειδή μας άρεσε την ζητήσαμε κανονικά σε μερίδα και επειδή ήταν εκτός λίστας και δεν μπορούσαν να την τιμολογήσουν μας την προσέφεραν… ευχαρίστως.

Όμορφος τόπος ωραίοι άνθρωποι…

manitarosoupa
Από το παράθυρό μας η θέα στο Βελούχι αλλά και στη χιονισμένη πόλη υπέροχη… εύχομαι να μπορέσουμε να ξαναπάμε σύντομα, για την ώρα απολαμβάνουμε τη σούπα με ένα ωραίο μοσχοφίλερο ή μαλαγουζιά αλλά και ένα ωραίο Sauvignon θα πήγαινε θαύμα…

Από το παράθυρό μας η θέα στο Βελούχι αλλά και στη χιονισμένη πόλη υπέροχη… εύχομαι να μπορέσουμε να ξαναπάμε σύντομα, για την ώρα απολαμβάνουμε τη σούπα με ένα ωραίο μοσχοφίλερο ή μαλαγουζιά αλλά και ένα ωραίο Sauvignon θα πήγαινε θαύμα…

Μανιταρόσουπα βουνίσια

Από το ξενοδοχείο Montana, Καρπενήσι

Υλικά

1 κιλό μανιτάρια λευκά

1 λίτρο γάλα

100 ml κρασί λευκό, μοσχοφίλερο

2 κρεμμύδια, σε ροδέλες

1 κλωναράκι δεντρολίβανο

5 κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

Ελαιόλαδο

150 γρ. κατίκι Δομοκού ή τσαλαφούτι Καρπενησίου

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το φινίρισμα

Κρέμα γάλακτος

Κρουτόν

Μανιτάρια ή μπέικον

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και ρίχνουμε ζάχαρη για να καραμελώσουν.

Στην κατσαρόλα βάζουμε το δενδρολίβανο.

«Σβήνουμε» με κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα κάστανα και σοτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμα.

Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το γάλα.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Αμέσως μετά αφαιρούμε το δενδρολίβανο.

Βάζουμε λίγη λίγη τη σούπα στο μπλέντερ και την χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.

Ρίχνουμε και πάλι τη σούπα στην κατσαρόλα την αφήνουμε να πάρει μια βράση ρίχνουμε αν χρειάζεται αλάτι, την πασπαλίζουμε με πιπέρι και μια κουταλιά από ένα κρεμώδες τυρί, επιλογής μας.

Αν θέλουμε φινίρουμε τη σούπα με κρουτόν ή τηγανισμένα ελαφρά μανιτάρια ή και κομματάκια μπέικον.

Για δώσουμε πιο γιορτινή πινελιά ρίχνουμε ελάχιστη κρέμα γάλακτος σε κάθε πιάτο και με μια οδοντογλυφίδα ή μαχαιράκι κάνουμε σχήματα που αρέσουν πολύ

Manitarosoupa

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !