Μια Μακαρονάδα διατροφικός θησαυρός
Μια πολύ νόστιμη αρωματική μακαρονάδα που χαρίζει φρεσκάδα. Είναι εύκολη και πολύ ωφέλιμη με πέστο μαϊντανού, κουκουνάρι, αμύγδαλο, κολοκυθάκι και ελαιόλαδο. Ένας συνδυασμός που ενδυναμώνει τον οργανισμό μας για να αντιμετωπίσει με τις ιώσεις και να μας αποτοξινώσει από τα διατροφικά μας ατοπήματα.
Είναι γνωστό ότι ο μαϊντανός είναι ένας διατροφικός θησαυρός. Χαρίζει στον οργανισμό μας ευεργετικά στοιχεία που τονώνουν, διεγείρουν και ανακουφίζουν τον οργανισμό μας. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μαϊντανού πολλές. Συμβάλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση κατακράτησης υγρών και στην αποβολή των τοξινών. Ο μαϊντανός περιέχει υψηλές ποσότητες καλίου και βιταμίνης Α, Κ καθώς και ασβέστιο, σίδηρο, φολικό οξύ, βιταμίνη C, β-καροτένιο, φωσφόρο και ένα από τα σπουδαιότερα φλαβονοειδή, την κερκετίνη. Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε χλωροφύλλη και η υψηλή της περιεκτικότητα σε οξυγόνο βοηθά στην καταπολέμηση των ιών.
Ο συνδυασμός των συστατικών σε αυτή τη μακαρονάδα αλληλοσυμπληρώνει την ευεργετική της αξία.
Στη Βόρεια Ιταλία στο Udine, η συγκεκριμένη μακαρονάδα θεωρείται «φάρμακο». Θυμάμαι, όταν ήμουν προσκεκλημένη σε δημοσιογραφικό ταξίδι για την περίφημη Grapa Nonnino, στην καρδιά του χειμώνα είχα αρπάξει ένα κρυολόγημα και στο εστιατόριο ζήτησα μια σούπα, να με ανακουφίσει. Μου πρότειναν αυτή την αρωματική μακαρονάδα και πραγματικά έκανε το θαύμα της… Στο τέλος μου προσέφεραν αντί για καφέ που ζήτησα, ένα ρόφημα μαϊντανού.
Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο… και η ίωση ήταν σε ύφεση, την επόμενη ημέρα ήμουν «περδίκι»
Μακαρονάδα με πέστο μαϊντανού και κολοκυθάκια
Η αυθεντική συνταγή από το Udine, B.Ιταλία
Υλικά
500 γρ. μακαρόνια
1 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. αμυγδαλόψυχα
3 κ.σ. κουκουνάρι
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
150 ml ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
φρεσκοτριμμένα πιπέρια
80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
5 κολοκυθάκια
Για το φινίρισμα
Κορφούλες από κλωναράκια μαϊντανού
Φλοίδες παρμεζάνας
1 κ.σ. κουκουνάρι
Τρόπος παρασκευής
Στο μούλτι χτυπάμε τον μαϊντανό, το αμύγδαλο, το κουκουνάρι και το σκόρδο και μέχρι να πολτοποιηθούν. Σιγά σιγά, με τη ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε τρεις δόσεις. Στην πρώτη δόση προσθέτουμε και το τυρί. Χτυπάμε μέχρι να αποκτήσουν μια ομοιόμορφη πάστα με κρεμώδη υφή, αν χρειαστεί προσθέτουμε και 1-2 κουταλιές καυτό νερό. Και ανακατεύουμε προσθέτοντας το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό που έχουμε προσθέσει και 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τα στραγγίζουμε.
Παράλληλα σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει «ζεματάμε» για 5 λεπτά τα κολοκυθάκια και το κόβουμε μόλις κρυώσουν λίγο, στο σχήμα θέλουμε φέτες ή μπαστουνάκια.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το πέστο και ρίχνουμε τα μακαρόνια ανακατεύουμε για να πάει το πέστο παντού, προσθέτουμε και τα κολοκυθάκια και λίγο πέστο ακόμα και σερβίρουμε σε πιάτα με φλοίδες παρμεζάνας και μια φουντίτσα μαϊντανού.